Karácsony meghozta az első döntést, lezárja a rakpartot

Karácsony Gergely szembe megy a kormánnyal, önhatalmúlag eldöntötte, hogy szombattól lezárja a pesti alsó rakpartot az autósok elől. A főpolgármestert az sem érdekli, hogy Gulyás Gergely a Miniszterelnökséget vezető miniszter világossá tette: a Budapestet érintő kijárási korlátozások enyhítésének a lehetőségéről szombatig hoznak döntést, és ehhez figyelembe veszik a fővárosi polgármesterek javaslatait is. A főpolgármester a közösségi oldalán azzal vádolta a kormányt, hogy politikai alapon bünteti a fővárosiakat, mert a Budapest Restart program megküldését nem tarják egyértelmű álláspontnak a nyitásról.

2020. 05. 14. 17:34
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2019. november 27. Karcsony Gergely fpolgrmester a Fvrosi Kzgyls lsn a Vroshza dsztermben 2019. november 27-n. MTI/Koszticsk Szilrd Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

- Amikor „Budapest Restart, javaslatok a főváros felelős újranyitása” címmel írok programot, annak melyik szavát nem értik? A kormány vagy töketlen, vagy politikai alapon bünteti a budapestieket. Nem is tudom hirtelen, melyik a rosszabb – írta feldúltan a főpolgármester a közösségi oldalára. Karácsony arra reagált, hogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón közölte: a polgármesterek közül sokan egyértelmű véleményt alkottak, Karácsony Gergely levelét megkapták és „túllépve annak sajátos stílusán”, azt látják, hogy a főpolgármesternek nincs határozott álláspontja a nyitásról. Gulyás szerint azért született egy ilyen hosszú anyag, Budapest Restart címen, hogy ne kelljen világos és egyértelmű állásfoglalást tenni. Hozzátette: a kormány legkésőbb szombaton ismerteti a fővárosi korlátozás enyhítésével kapcsolatos döntéseket.

Ennek ellenére Karácsony úgy határozott, nem várja meg a szombatot, és döntött arról, hogy a hétvégén lezárják a gépjárműforgalom elől a pesti alsó rakpartot és átadják a gyalogosoknak, kerékpárosoknak a városvezetés újranyitási politikájának részeként, bővítve a kikapcsolódásra használható közterületeket.

– Budapest újranyitása érdekében, a kiindulópontként meghozandó intézkedések célja, hogy a zsúfoltságot a lehető legkisebbre csökkentsék, és ennek megfelelően már ezen a hétvégén elkezdik megvalósítani a Budapest Restart program egyik fontos elemét, azaz átadják a hétvégére a gyalogosoknak a rakpartot – jelentette ki Karácsony. Megjegyezte: a Margitsziget és az Óbudai-sziget is az előző hétvégéhez hasonlóan látogatható lesz. – El kell indítani a nyitást Budapesten, megfelelő óvatossággal, lépcsőzetesen, napirenden van a játszóterek és sportpályák megnyitása is, folyik az egyeztetés a kerületi polgármesterekkel – fűzte hozzá a főpolgármester.

Nem a rakpartok lezárásáról szóló döntés az egyetlen olyan akciója a főpolgármesternek, amit egyedül hozna meg. Láng Zsolt, a fővárosi Fidesz-KDNP frakcióvezetője szerint más, példátlan döntés meghozatalára is készül Karácsony Gergely. – A járványügyi vészhelyzet és annak gazdasági hatásainak kezelése helyett, a Fővárosi Közgyűlés összehívása nélkül tervez elfogadtatni egy általános sebességkorlátozásról szóló javaslatot – emlékeztetett a politikus.

– Ennek értelmében kidolgoztatná és 2021-től bevezetné a 70 kilométer/órás sebességhatárok megszüntetését a budapesti gyorsforgalmi és autópálya-bevezető utakon, az összes többi fővárosi közúton és utcán pedig egységesen 30 kilométer/óra lenne a legnagyobb megengedett sebesség. A frakcióvezető arra kérte a főpolgármestert, mutassa be döntésének racionalitását, a rendelkezésére álló hatástanulmányokat, szakértői állásfoglalásokat, az intézkedések várható eredményét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.