Karácsony nem ad saját forrást a csepeli gerincútra

Karácsony Gergely főpolgármester szóbeli elköteleződése ellenére nem kíván fővárosi forrást biztosítani a csepeli gerincút megépítésére. A temetkezési díjak drasztikus emelése ügyében Karácsony meghátrált, és az erről szóló döntést későbbre halasztották a Fővárosi Közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén.

2020. 08. 27. 18:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldali többségű Fővárosi Közgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén egy módosító indítvánnyal megfúrta Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármesterének az előterjesztését arról, hogy a fővárosnak kellene biztosítania kilencszázmillió forintnyi forrást a XXI. kerületben található gerincút befejezésére. A beruházás első üteme 400 millió forintból épült meg az előző ciklus alatt, a második és harmadik ütem támogatására pedig a fővárosnak újabb pályázatot kellett benyújtania az Európai Unióhoz. A pályázatot technikai hibák miatt az unió elutasította, s a közgyűlésen Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes is elismerte: a Főpolgármesteri Hivatal hibájából nem kaptak támogatást a csepeli fejlesztésekre, a projektet koordináló vezető megrovást kapott. Azonban a Borbély előterjesztéséhez benyújtott módosító indítványban – amely szerint Karácsony Gergely főpolgármester kinyilvánítja elköteleződését a gerincút befejezésére – nem áldoznának saját, fővárosi forrást a beruházásra, s inkább újabb pályázatot nyújtanának be az Európai Unióhoz az Innovációs és Technológiai Minisztériummal együttműködve.

– Valóban olyan bődületes hibáról van szó, amit nehéz hova tenni. A gerincút fontos a kerület számára, és amennyiben nem lesz sikeres a kormánnyal való tárgyalás, akkor – mint más kerületek esetében – Csepelnek is biztosítsák a szükséges forrást akár a főváros költségvetésében – nyomatékosította Borbély Lénárd a napirend tárgyalásán, majd a csepeliek érdekében megszavazta a módosító javaslatot.

A rendkívüli ülésen egyhangúan megszavazták, hogy kétmilliárd forint kormányzati költségvetési támogatás biztosításával a daganatgyanús megbetegedések esetében csökkenjen a nagydiagnosztikai vizsgálatok elvégzéséhez szükséges várakozási idő októbertől Budapesten, így a diagnózis tíz napon belül elkészül majd.

– Bár sok homályos dolgot tartalmazott Havasi Gábor fővárosi egészségügyi tanácsnok előterjesztése az egészségügyi várólisták csökkentéséről, a kormánytól kapott kétmilliárd forint felhasználásáról, a Fidesz-frakció egyhangúan támogatta azt, megelőlegezve a bizalmat. Támogattuk, hogy a daganatos betegek sürgős CT- és MRI-vizsgálatainak jelenlegi 14 napos várakozási idejét 7 plusz 3 napra csökkentsük – reagált Kovács Péter, a XVI. kerület fideszes polgármestere a szavazás után. Hozzátette: az előterjesztésből nem derült ki, hogy a napi gyakorlatban mindez miként fog működni. Szavai szerint még nem tudni, hogy kinél és kinek kell jelentkeznie CT- vagy MRI-vizsgálatra, és a vizsgálat helye sem ismert.

Kovács Péter arra is felhívta a figyelmet, hogy az előterjesztés szerint a kétmilliárdos kormányzati forrásból származó összeg 60-65 százalékát magánszolgáltatóknál kívánja elkölteni a Fővárosi Önkormányzat. – Ennyi idő alatt lehetett volna olyan előterjesztést is készíteni, amely választ ad ezekre az alapvető kérdésekre. Sajnálom az elvesztegetett hét hónapot – fogalmazott. Emlékeztetőül: a főváros a kormánnyal történt megállapodása értelmében egy 50 milliárd forintos egészségügyi csomagot kapott, az atlétikai világbajnokság megrendezéséhez szükséges beruházások támogatásáért cserébe. Az összeg jelentős részét a kerületek a járóbeteg-ellátásban használják majd fel, kisebbik részét pedig a daganatos betegségek nagydiagnosztikai vizsgálatainál kialakult várólista megszüntetéséhez.

A képviselők arról is döntöttek, hogy a koronavírus-járvány második hullámára való felkészülés jegyében a fővárosi fenntartású idősotthonok és a hajléktalanellátó intézmények 373,5 millió forint többlettámogatást kapnak. A rendkívüli ülésen megalakult a Fővárosi Idősügyi Tanács, amely a nyugdíjasok és a közvetlenül nyugdíj előtt állók életminőségének javítására tesz javaslatokat a fővárosnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.