Karácsony nem adta meg a gyermekkedvezményt

A főpolgármesteren több korábbi ígéretét is számonkérték a kormánypárti képviselők a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén.

2019. 12. 12. 10:47
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely főpolgármesteren több korábbi ígéretét is számonkérték a kormánypárti képviselők a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén. Amellett, hogy a testület megszavazta Karácsony arról szóló előterjesztését, hogy a fővárosi lakcímmel rendelkező regisztrált álláskeresők ingyenesen utazhassanak a BKV járatain január elsejétől, Bagdy Gábor (Fidesz) emlékeztette a főpolgármestert, hogy a gyermekeknek is hasonló kedvezményt ígért, ám erről semmi sem szerepel a Karácsony által jegyzett javaslatban. A főpolgármester válaszképpen elmondta: kormányhatározatra van szükség a 14 éven aluliakat érintő díjmentesség bevezetéséhez, s ez ügyben már megkeresték a kabinetet.

Ughy Attila (Fidesz) arra hívta fel a főpolgármester figyelmét, hogy az álláskeresők státusát igazoló papír – amely az ingyenes utazásra jogosítja fel a őket – viszonylag könnyen hamisítható, ezért visszaélésekre ad lehetőséget. Az igazolást egyébként havonta kell igényelniük az érintetteknek. Borbély Lénárd, Csepel kormánypárti polgármestere azzal szembesítette Budapest első emberét, hogy a választási kampányában személyre szóló levelekben ígért az idei évtől minden esztendőben egyszeri, húszezer forintos fűtéstámogatást a nyugdíjasoknak, ám ez sem szerepel az előterjesztésekben. Karácsony azt válaszolta, hogy köszöni a konstruktív észrevételt, hozzátéve: a kerületekkel egyeztetnek a témában.

Karácsony Gergely előterjesztése alapján csak ideiglenesen, február végéig hosszabbította meg a közgyűlés Bán Teodórának, a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft. ügyvezetőjének az igazgatói megbízatását. A fővárosi szabadtéri színpadok működését irányító társaság vezetői posztjára még nyáron írták ki az első pályázatot, s bár a szakmai bizottság is támogatta a társaságot 15 éve vezető Bán pályázatát, azt végül mégis érvénytelenítette a testület baloldali többsége az előző ülésén.

A képviselők Fővárosi Érdekegyeztető Tanács (Főét) létrehozásáról is döntöttek. A háromoldalú érdekegyeztető fórum tagjai a fővárosi önkormányzat, a szakszervezeti és a munkáltatói szövetségek képviselői lesznek. Az előterjesztés szerint a Főét feladata egyebek mellett a munkavállalók, a munkáltatók és a fővárosi önkormányzat érdekeinek, törekvéseinek feltárása, egyeztetése, valamint megállapodások kialakítása.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.