Karácsony szerint népünnepéllyé vált a Pride

Karácsony Gergely szerint a Pride felvonulás népünnepéllyé vált. A főpolgármester a HUMEN meleg magazinnak adott interjúban úgy vélte, a felvonulás hozzátartozik a város életéhez, és üdvözölte, hogy a vidéki városokban is megjelent. Karácsony a támogatásáról biztosította az LMBTQ-közösséget, s megígérte, hogy ősszel a civil szervezetek támogatására is kidolgoznak egy modellt.

2020. 09. 23. 12:49
null
Fotó: Szabolcs Nagy
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Azt a politikát, amiben hiszek, hiteltelenül képviselném, ha nem állnék ki az LMBTQ-közösség mellett – nyilatkozta Karácsony Gergely a Humen meleg magazinnak adott interjúban. Budapest első embere hozzátette: szerinte

az LMBTQ-emberek az elmúlt években nagyon sokat tettek azért, hogy a magyar közgondolkodást átformálják.

– Ez a város nagyon sokfajta közösségből él, nagyon sokfajta közösségből építkezik, és számomra mindegyik fontos kell, hogy legyen, mindenkiben a partnert kell keresnem.

Az LMBTQ-közösség egy nehezebb helyzetben lévő közösség, több támogatást, empátiát és elsősorban szimbolikus kiállást érdemel, hogy azt a missziót, amit elkezdett, végigvigye.

Úgy érzem, erkölcsi felelősségem, hogy kiálljak mellettük – hangoztatta a főpolgármester. Hozzátette: a választási programjában szerepeltek a szexuális kisebbségek, és általában a kisebbségek emancipációját kezdeményező projektek. Szavai szerint egy civil bevonási és támogatási rendszer kialakítására is törekednek.

– A jogszabályi hátteret ősszel fogjuk összerakni és amennyiben lesz pénzünk és lehetőségünk ennek a civil támogatási rendszernek a kiépítésére,

biztosan lesznek olyan pályázatok, amiben jó eséllyel indulnak majd az LMBTQ-közösséghez tartozó civil szervezetek

– ígérte meg a főpolgármester, hogy a meleglobbit propagáló szervezeteket a jövőben is támogatni fogja.

– Városvezetőként ígérni tudom, hogy tenni fogunk azért, hogy a tendencia, miszerint Budapest egyre elfogadóbb, ne álljon meg, hanem erősödjön. Abban tudunk segíteni, hogy kialakítsunk egy elfogadó közeget.

Engem büszkeséggel tölt el, hogy a Pride Budapesten egy intézménnyé vált, hiszen nemcsak a felvonulásról szól, hanem rengeteg olyan kulturális programról, amik szintén nagyon fontosak.

Ma a Pride-nak már szerencsére nálunk is pozitív hangulata van – fogalmazott Karácsony, hozzátéve: tíz éve nézte irigykedve a külföldi nagyvárosoknál, hogy az ottani felvonulások az érintettek mellett más csoportok, tömegek számára is népünnepéllyé vált. Szerinte ezért a jelenség hozzátartozik a város életéhez, és örül annak, hogy az egyre több vidéki városban is megjelenik. Karácsony úgy vélte, hogy Budapest a Pride nélkül nem lenne az, ami.

A főpolgármester arra is kitért, támogatják az úgynevezett pink turizmust, és kifejezetten örül annak, hogy Budapest turizmusa színesedik, mivel szerinte minél többfajta ember érkezik a fővárosba, „annál kevésbé érvényesül az, hogy egy homogén turizmus letarolja a város tereit”. Az interjúból az is kiderült, hogy a baloldali főpolgármester Budapest fő versenyelőnyének jelenleg az olcsó alkoholt tartja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.