Karácsony újra a listázók mellett

Magyar Nemzet
2019. 02. 14. 11:07
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lassan követhetetlenné válik, hogy Karácsony Gergely milyen elvek mentén, milyen irányban politizál. A Párbeszéd társelnöke, a baloldal főpolgármester-jelöltje épphogy elnézést kért amiatt, hogy mentegette a zsidó képviselők listázását sürgető jobbikos Gyöngyösi Mártont, mondván, az „önmagában nem nácizmus”, most újra a rasszista párttal való összefogás mellett állt ki.

– A szélsőséges pártokkal nem szabad együttműködni, de ma a legszélsőségesebb párt a Fidesz, ezért mindent megteszünk, hogy leváltsuk – magyarázta Karácsony az Echo Tv Informátor című műsorának, hogy miért tartja továbbra is szükségesnek a Jobbikkal való együttműködést. A Párbeszéd politikusa most ismét technikai koalícióról beszélt, aminek megvannak az „erkölcsi alapjai”. Szerinte a Jobbik esetében ez azt jelenti, hogy a párt maga mögött hagyja azt a múltját, ami „nagyon hasonlít a Fidesz jelenére”.

Ismert: a Gyöngyösi Márton antiszemita kijelentését védő nyilatkozata után – a Liberálisok kivételével – egyetlen ellenzéki párt sem volt hajlandó még csak bírálni sem Karácsony Gergelyt, és ő maga sem volt hajlandó bocsánatot kérni. Ezt csak azután tette meg, hogy a Mazsihisz közleményben tudatta: elfogadhatatlan számukra bármilyen politikai célú listázás, és ilyesmi akár mégoly tétova mentegetését is hibának tartják.

Szintén Karácsony bocsánatkérése előtt emelte fel a hangját a baloldal és a Jobbik összefogása ellen a Zsidó Világkongresszus elnöke is. Ronald S. Lauder szerint amíg a Jobbik nem bizonyítja sokkal hihetőbben, hogy ellenzi az antiszemitizmust és a rasszizmust, és hogy nem jelent fenyegetést a Magyarországon élő zsidó közösség biztonságára, jólétére, sem más kisebbségére, addig mind a magyar parlamentben, mind pedig a nemzetközi közösségben szövetségre alkalmatlan kitaszítottként kell tekinteni rájuk, és veszélyes bármelyik magyar politikai pártnak együttműködnie vele.

Nyilatkozat után hallgatnak a zöldek Mindeközben az euró­pai zöldek egyetlen tagja sem akarta kommentálni a párt képviselőcsoportja társelnökének minapi, lapunk strasbourgi tudósítójának adott nyilatkozatát. Philippe Lambert ugyanis kijelentette: kizárják soraikból az LMP-t, amennyiben együttműködnek a Jobbikkal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.