Karácsony visszalépett: elmarad a pesti alsó rakpart megnyitása

Mégsem nyitja meg a pesti alsó rakpartot és a Lánchidat a gyalogosok előtt a fővárosi önkormányzat. Karácsony Gergely főpolgármester is kénytelen volt belátni, hogy járványhelyzetben nem vállalhat ekkora kockázatot.

2021. 03. 12. 15:06
KARÁCSONY Gergely
Budapest, 2020. szeptember 14. Karácsony Gergely fõpolgármester érkezik a Fõvárosi Közgyûlés rendkívüli, a koronavírus-járvány elleni védekezés erõsítéséért összehívott ülésére a Városházán 2020. szeptember 14-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az operatív törzs vezetője felvetésének megfelelően a március 13–15-i hosszú hétvégén elmarad a pesti alsó rakpart és a Lánchíd megnyitása – írta közleményében a városháza.

Karácsony Gergely közösségi oldalán korábbi lépését azzal indokolta, hogy a fővárosi köztereken és közparkokban a járványügyi védekezés szempontjából is kritikus mennyiségű ember töltötte szabadidejét, ő csak növelni kívánta az igénybe vehető közterületek számát azzal, hogy megnyitja a gyalogos és a kerékpáros forgalom előtt a pesti alsó rakpartot.

Mint közölték: a főváros a nyitásról szóló döntés szándéka és célja szerint a járványügyi védekezés szempontjait is figyelembe vette. A járványügyi védekezést azonban az operatív törzs irányítja, és úgy tartják helyesnek, ha az operatív törzstől érkező felhívásoknak minden érintett eleget tesz. Ennek jegyében, Pintér Sándor belügyminiszter kezdeményezésének megfelelően, a pesti alsó rakpart és a Lánchíd megnyitása a gyalogosok és a kerékpárosok számára elmarad, azon továbbra is csak az autósforgalom közlekedhet.

Mint korábban megírtuk: rekordszámú koronavírus-fertőzöttet azonosított a Nemzeti Népegészségügyi Központ, ennek ellenére Karácsony Gergely az ünnepi hosszú hétvégére programot hirdetett. Terveik között szerepelt a Lánchíd és a pesti rakpart forgalom elöli elzárása, egy plakátkiállítás és egy nosztalgiavillamos indítása.

Mint kiderült, a főpolgármester a járványügyi következményekbe nem igazán gondolt bele.

Az operatív törzs felhívta a figyelmet: immár négy hónapja hatályosak a járvány második hulláma miatt bevezetett korlátozó intézkedések. Arra is figyelmeztettek, hogy bizonyos magánszemélyek az internet segítségével március 15-én gyülekezésre hívják fel a lakosságot.

– Ez azonban a jogszabály értelmében tilos, mert a cél a koronavírus terjedésének megakadályozása – hangsúlyozta Kiss Róbert rendőralezredes, azt kérve, hogy mindenki tartsa be az intézkedéseket, amelyek az élet védelmét szolgálják. Arra is felhívta a figyelmet, hogy célszerű lenne mellőzni a hosszú hétvégére tervezett nagy bevásárlásokat, csak a legfontosabb termékeket vegyük most meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.