Karácsonyék elterelő akcióba kezdtek

Tarlós István áll elébe a Karácsony Gergely vezette főváros korrupciós vizsgálatának. A volt főpolgármester szerint Karácsonynak a saját tevékenységét is vizsgálnia kellene, és ha valóban lenné­nek visszaélések, akkor nem új bizottságot kellene alakítani ezek felderítésére, hanem azonnal rendőrségi feljelentést kellene tenni. A baloldal által irányított főváros, az előző vezetés állítólagos korrupciógyanús ügyeit úgy vizsgálná, hogy közben nagy számban kaptak helyet az önkormányzatnál és cégeinél a Demszky-korszak botrányos ügyeinek főszereplői.

2020. 06. 26. 6:36
Demszky Gábor
A vizsgálni kívánt ügyek közül több még Demszky Gábor főpolgármesterségének idejére esik Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Már a 2022-es országgyűlési választásra hangol a főváros vezetése a korrupciós vizsgálóbizottság létrehozásával, a testület jelentésének a határideje is ezt bizonyítja – reagált Tarlós István a Magyar Nemzetnek arra, hogy a főváros a korábbi ciklus döntéseit vizsgáló bizottságot állított fel, az ellenzéki politikusok és sajtójuk pedig korrupciógyanús ügyekről beszélnek. A volt főpolgármester szerint Karácsony Gergely főpolgármesternek nem sok fogalma lehet az előző öt évről, mivel alig járt be a Fővárosi Közgyűlés üléseire, és bizottsági tagként olyan szerződéskötést is megszavazott, amit most kivizsgáltatna. – A testület létrehozásának célja az, hogy az elkövetkezendő másfél-két évben a baloldal a hozzá köthető gyanús ügyeket a kormánypártokra hárítsa – tette hozzá.

A volt főpolgármester az ATV-ben egy ironikus felajánlást is tett. Közölte: ha a bizottság vele kapcsolatban felfedez korrupciós pénzt, azt azonnal átutalja Karácsony pártjának, a Párbeszédnek. A volt főpolgármester szerint a bizottság napirendjén szereplő nyolc ügy közül több még Demszky Gábor idejére esik, egy része pedig Karácsony Gergely főpolgármester korábbi, polgármesteri tevékenységét is érinti. – A 4-es metró valamennyi szerződését az MSZP–SZDSZ kötötte. Parkolási szerződést csak kerületi vezetők írtak alá, így ebben csak a helyi önkormányzatok, például Zugló ügyeit lehet vizsgálni. A 3-as metró felújítását nyugodtan megnézhetik, vállalom, az a mi beruházásunk volt – jelentette ki a volt főpolgármester. – A biodómprojektet a Gyurcsány-kormány volt minisztere, Persányi Miklós vezényelte le, akit én a helyén hagytam. Az e-jegyrendszer kapcsán pedig magam tettem feljelentést, az ügynek személyi konzekvenciái is voltak. A Bálnát hét perrel együtt örököltük 2010-ben, végül eladtuk az államnak. A patkányirtás ügyében nem dönthettem, azt soha nem tárgyalta a Fővárosi Közgyűlés, ez bizottsági kompetencia volt, aminek Karácsony Gergely is tagja volt kerületi polgármesterként. Karácsony ráadásul igennel szavazott a mostani cég megbízására és a Bábolna Bio Zrt. leváltására. A Rácz fürdő projektjét pedig a korábbi, 2010 előtti fővárosi vezetés gondozta, amiben szerepet kaptak a most letartóztatott Széchenyi bankosok is – sorolta Tarlós István.

A vizsgálóbizottság létrejöttét egyébként Kerpel-Fronius Gábor alpolgármester jelentette be. A momentumos politikus azzal indokolta a testület létrehozását, hogy az elmúlt években sok olyan budapesti ügy volt, amely a sajtó és a korrupciókutató civilek érdeklődésére is számot tartott.

Mint azt megírtuk, a Fővárosi Közgyűlés szerdai döntése szerint a DK, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd javaslatára hozzák létre a vizsgálóbizottságot a fővárosi önkormányzatnál az elmúlt évek állítólagos korrupciógyanús ügyeinek kivizsgálására. A bizottságnak 2021 végéig kell elkészítenie jelentését.

A vizsgálni kívánt ügyek közül több még Demszky Gábor főpolgármesterségének idejére esik
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A Karácsony Gergely vezette, ellenzéki többségű főváros és annak cégei tavaly október óta tele vannak olyan politikusokkal (például Atkári János, Draskovics Tibor, Rusznák Imre, Gál J. Zoltán, Bőhm András, Lakos Imre és még sokan mások), akik érintettek voltak a 2010 előtti időszak botrányaiban. Olyan korrupciógyanús ügyek zajlottak ekkor, mint a Fővárosi Csatornázási Művek és a Fővárosi Vízművek 1997-es privatizációja vagy a 4-es metró beruházása, valamint az Alstom metrószerelvények beszerzése. Szintén hatósági ügy lett a budapesti gyógyfürdők beléptetőrendszere, a Rác fürdő fejlesztéséhez igényelt állami hitelek és a budapesti önkormányzati parkolás kapcsán. A legemlékezetesebb, a BKV-nál 2009 nyarán kirobbant nokiás dobozos ügy volt. A BKV túlzott végkielégítései és a cég számára aránytalanul hátrányos szerződéskötések körüli botrány odavezetett, hogy az MSZP budapesti elnöksége felkérte Hagyó Miklóst és Horváth Csabát, hogy mondjanak le főpolgármester-helyettesi tisztségükről. A botrány kapcsán büntetőügy is indult.

A főváros csak vitatkozik a Lánchídról

Nyolc hónapja nem történt semmi a Lánchíd ügyé­ben, ki sem írták a kivitelezői tendert annak a szakvéleménynek az alapján, amit a Főmterv adott ki, és amiben szerepel, hogy napról napra drágul a rekonstrukció – hívta fel a figyelmet Tarlós István. A volt főpolgármester hozzátette: nem az a baj, hogy Karácsony még nem újította fel a hidat, hanem az, hogy a rendelkezésre álló pénz és az előkészített tervek, tenderek ellenére el sem kezdte a projekt lebonyolítását. Azt is elmondta: Karácsonyék az állam által a Lánchíd-felújításra megajánlott hatmilliárd forintos támogatás lehívásához szükséges dokumentumokat három hónapja megkapták, de máig nem írták alá. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: a rendelkezésre álló információk alapján statikai problémák vannak a híddal, darabok esnek le róla, de az összeomlása nem fenyeget. Azt is mondta, hogy nem lehet tudni, mennyibe kerül majd a rekonstrukció, ezért nem vehetők komolyan a fővárosi forrásigények. – Ha Karácsonyék azt kérik, hogy a központi támogatás csak a Lánchíd felújítására vonatkozzon, az is lehetséges – fogalmazott Gulyás. Hozzátette: a főváros döntse el, hogy vitatkozni akar vagy hidat felújítani.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.