Karácsonyék szerződtek a biodómra, Tarlósék nem

Az állatkert főigazgatójának távozását követően a főpolgármester vezette baloldali többségű főváros kötött szerződéseket a biodóm kivitelezőjével.

2020. 09. 10. 13:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Főpolgármesterségem alatt soha semmilyen szerződést nem kötött a főváros a biodóm kapcsán – cáfolta Tarlós István a baloldali sajtóban megjelent híreket. A volt főpolgármester leszögezte: a beruházással kapcsolatos minden megállapodás a Fővárosi Állat- és Növénykert leköszönt főigazgatójának kezén ment keresztül. – A projekt és annak saját kézben való végigvitele Persányi Miklós professzor külön kérése volt, a főváros csak az állami forrásokat juttatta el az állatkertnek – tette hozzá Tarlós István, egyben cáfolva azt is, hogy 2019 októbere előtt a főváros bármilyen többletköltséget jóváhagyott volna.

A volt főpolgármester szerint az is valótlan, hogy húszmilliárd forint hiányzik a nagyberuházás befejezéséhez. Elmondta: tudomása szerint hatmilliárd forintot még nem használtak fel a kivitelezéshez, illetve a projektből törölt Hermina-garázs hatmilliárd forintja is az intézmény rendelkezésére álla a projekt befejezéséhez, és a további beszerzéseken is lehet még spórolni.

Kiss Ambrus pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes a Népszavának a közelmúltban úgy nyilatkozott: elkészült a fővárosi állatkertben a Pannon park részeként épülő biodóm úgynevezett költségoptimalizációs jelentése. Karácsony Gergely helyettese a lapnak azonban azt is elmondta, hogy megrendelt jelentésből sem derült ki egyértelműen, hogy mennyi pénz szükséges még az állatkert új létesítményének megnyitásához. A Népszava cikkében pontatlanul azt is állították, hogy a főváros előző vezetése kötött szerződéseket a kivitelezésre, és ők döntöttek a projektköltségek jelentős megemeléséről. Ezzel szemben Persányi Miklós – aki a balliberális kormányok alatt volt miniszter – márciusi angolos távozását követően már a Karácsony Gergely főpolgármester vezette baloldali többségű főváros kötött szerződéseket a kivitelezővel, júniusban alá is írtak egy módosítót, amely szerint 690 millió forinttal, 34,2 milliárdra nőtt a beruházás ára, míg az aktuális ütem átadási határidejét idén augusztus végére tolták ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.