Karácsonyékon múlt, hogy nincs még náluk a hatmilliárd a Lánchídra

A Karácsony Gergely főpolgármester vezette fővárosi önkormányzat késlekedik annak a hatmilliárd forintnak a lehívásában, amelyet a kormány a Lánchíd felújításához felajánlott. A kormány már az év elején garantálta, hogy a leszűkített beruházáshoz is biztosítja az összeget, ám a baloldali városvezetés a mai napig nem dokumentálta a szándékát, nem módosították az engedélyezési okiratot, amiben még a Váralagút felújítása is szerepelt.

2020. 07. 18. 19:34
null
Nyolc hónapja nincs előrelépés a hídrekonstrukció kapcsán Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bár Tüttő Kata szocialista főpolgármester-helyettes pénteki sajtótájékoztatóján azt hangoztatta, hogy a kabinet még nem bocsátotta a főváros rendelkezésére azt a hatmilliárd forintot, amit ígért a Lánchíd felújításához, mint kiderült, a baloldali városvezetésen múlt, hogy még nem hívták le az összeget.

Wintermantel Zsolt, a BKK fideszes igazgatósági tagja a Magyar Nemzetnek elmondta: a kabinet már öt hónapja – vagyis amikor Karácsony Gergely előállt azzal az elképzeléssel, hogy a Lánchidat a Váralagút nélkül újítanák fel – felajánlotta, hogy a korábbi tervekhez képest leszűkített beruházáshoz is a baloldali városvezetés rendelkezésére bocsátja a hatmilliárd forintot. Szavai szerint három hónappal ezelőtt Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár hivatala el is készített erről egy kormányrendelet-tervezetet, amelyet véleményezésre elküldtek Karácsonyéknak.

– A főváros ezen több mint két hónapot ült, csupán néhány hete fogadta el, a beruházás alapokmányát, az engedélyezési okiratot azonban fél év alatt sem sikerült módosítaniuk, vagyis máig nincsen hivatalosan dokumentálva az a szándékuk, hogy a Lánchidat önmagában, a környezete nélkül rekonstruálnák. Ha valóban csak a hidat akarják felújítani, módosítsák az erről szóló engedélyezési okiratot, és az alapján forduljanak pénzért a kormányhoz. Karácsony és helyettese fordítva ülnek a lovon. Az alapokirat módosítása nélkül mutogatni a kormányra szemfényvesztés és parasztvakítás, amellyel az utóbbi féléves semmittevésüket próbálják leplezni – fejtette ki Wintermantel. Azt is hangsúlyozta: a Lánchíd a fővárosi önkormányzat tulajdona, a felújítás feladata is Karácsonyékat terheli, s az, hogy a költségekhez az állam és így minden magyar adófizető hozzájárul, az plusz kormányzati segítség a fővárosnak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.