Kásler Miklós engedélyezte az egynapos ellátások visszavezetését

A járványhelyzet kedvező alakulása lehetővé teszi, hogy az egészségügyi ellátók – a szájsebészeti és a fül-orr-gégészeti beavatkozásokat kivéve – ismét végezzenek úgynevezett egynapos ellátásokat – közölte az operatív törzs szerdai tájékoztatóján az országos tiszti főorvos. Müller Cecília beszámolt arról is, hogy a Koronavírus.gov. hu és a Vakcinainfo.gov.hu honlapokon közzétettek egy összeállítást, amely kifejezetten az idős emberek holnap kezdődő oltási programjával kapcsolatos kérdésekre ad válaszokat.

Veres László István
2021. 02. 03. 13:37
null
Müller Cecília hangsúlyozta: a védőoltás fékezheti meg a járványt, ezért arra kér mindenkit, hogy éljen a felajánltott lehetőséggel
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A hazai járványügyi adatok továbbra is kedvezően alakulnak: az előző napon 1048 újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírust, és 83, többségében idős, krónikus beteg hunyt el – közölte Müller Cecília. Az országos tiszti főorvos hozzátette: jelenleg 3697 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 269-en szorulnak gépi lélegeztetésre. A gyógyultak száma folyamatosan nő, ők már 272 284-en vannak, az aktív fertőzöttek száma pedig 85 313-ra csökkent. Elmondta, hogy

a beoltottak száma már közel háromszorosa az aktív fertőzötteknek, és több mint 78 ezren megkapták a védőoltás második adagját is. – A védőoltásoknak óriási a szerepük a fertőzéssel, illetve a súlyos lefolyású vagy végzetes kimenetelű megbetegedéssel szemben

– hangsúlyozta a szakember, majd megismételte, hogy holnaptól kezdődik az otthonukban tartózkodó legidősebbek oltása, akiket a háziorvosuk fog kiértesíteni. – Most is zajlik az 1080 háziorvosi praxisnak a Moderna vakcina kiszállítása, további 30 ezer idős embert pedig oltópontokon fognak beoltani a Pfizer–BioNTech vakcinával – közölte.

A tiszti főorvos kitért rá, hogy a Koronavírus.gov. hu és a Vakcinainfo.gov.hu honlapokon közzétettek egy összeállítást, amely kifejezetten az idős emberek oltási programjával kapcsolatos kérdésekre ad választ.

– A 65 év felettiek számára kifejezetten ajánlott a védőoltás felvétele – hangsúlyozta, hozzátéve: a beoltottak természetesen nem betegedhetnek meg a vakcinák miatt, hiszen a szérumoknak éppen az a szerepük, hogy megelőzzék a megbetegedést. A háziorvosoknak alapfeladata a védőoltások beadása, Müller Cecília nem tud olyan doktorról, aki ne lenne hajlandó beadni a vakcinát a praxisába tartozó időseknek. Tudatta: a háziorvosok azért kapták meg a regisztrált legidősebbek listáját, hogy ez alapján mérlegeljenek, hogy kit tudnak beoltani. Ha a behívottak közül valaki mégsem tudná felvenni az oltást, akkor a sorban következő páciens kaphatja meg helyette.

– A betegszállítóval vagy a családtagok segítségével az oltópontokra szállított idősek készüljenek rá az oltakozásra, ne szorongjanak, vigyék magukkal a kitöltött beleegyező nyilatkozatot és legyen náluk maszk, illetve ivóvíz – tanácsolta a tiszti főorvos.

Emlékeztetett: tegnap 20 ezer személy kétszeri beoltására elegendő orosz gyártmányú vakcina érkezett hazánkba. – A Szputnyik V vakcinát az elismert brit orvosi szaklap, a The Lancet is biztonságosnak és közel 92 százalékos hatékonyságúnak minősítette – emelte ki. Müller Cecília beszámolt róla, hogy a járványadatok kedvező alakulása miatt

Kásler Miklós miniszter a szájsebészeti és a fül-orr-gégészeti beavatkozásokat kivéve, engedélyezte az egynapos ellátások visszavezetését. Aki igénybe szeretne venni egy ilyen ellátást, annak elő kell jegyeztetnie magát, és a tervezett beavatkozás előtt 72 órával egy PCR-vizsgálatot, a beavatkozás napján pedig egy antigénalapú gyorstesztet végeznek el rajta.

Kérdésre válaszolva szólt arról is, hogy a passzív immunizálásra alkalmas bamlanivimab hatóanyagú készítményt olyan magas rizikójú, enyhe vagy középsúlyos koronavírus-fertőzötteknek lehet beadni, akik a betegség korai stádiumában vannak és nagy a valószínűsége annak, hogy náluk a fertőzés súlyos formában fog lezajlani. A gyógyszer első 300 adagját a Dél-pesti Centrumkórházban és a Korányi Pulmonológiai Intézetben használják fel, ha pedig az itt szerzett tapasztalatok meggyőzők lesznek, akkor további kórházak is részesülhetnek belőle.

Müller Cecília beszámolt arról, hogy eddig az országban 22 esetben mutatták ki a brit vírusmutáns, más variánsok viszont továbbra sem bukkantak fel.

 

Gál Kristóf alezredes tudatta, hogy a rendőrök tegnap 187 emberrel szemben léptek fel a maszkviselési kötelezettség figyelmen kívül hagyása miatt, a kijárási tilalommal, illetve a gyülekezések, csoportosulások tilalmával kapcsolatos szabályok megsértése miatt pedig 314 esetben intézkedtek. Az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy

a kereskedelmi üzletekre, vendéglátóhelyekre, szórakozóhelyekre, szálláshelyekre és szabadidős létesítményekre vonatkozó korlátozások megszegése miatt sem hétfőn, sem tegnap nem volt szükség rendőri intézkedésre.

Tájékoztatása szerint kedden 2691 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, így jelenleg 18 337 személyre vonatkozóan van érvényben ilyen korlátozó intézkedés. Közülük 1932-en használják a karanténszabályok betartásának ellenőrzésére kifejlesztett mobiltelefonos applikációt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.