Katasztrófahelyzetben is bevethetők a kommandósok

A Terrorelhárítási Központ munkatársai földrengések mentési munkálataihoz is kaptak speciális képzést.

Forrás: TEK2021. 01. 05. 11:49
TEK mélyből mentés
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország a nagy lemeztektonikai vonalaktól elég távol van ahhoz, hogy nagy erejű földrengés akár csak kis valószínűséggel is bekövetkezhessen. A hatóságok azonban erre is felkészültek, a két hete Horvátországban kialakult katasztrófahelyzetben a Terrorelhárítási Központ műveleti egységeinek speciálisan kiképzett szakembereire is számíthatna az ország. Az alapjaiban a fegyveres bűnözők, terroristák elfogására hivatott rendőrségi egység tagjai között alpinista, búvár, és bányamentői, orvosi végzettségű rendőrök is vannak, akik egy természeti vagy ipari vészhelyzet esetén az elsők között indulnak el az életveszélybe került polgárok kimentésére.

A TEK egységei a 2019. májusi, dunai hajóbaleset, a Hableány elsüllyedése során kialakult helyzetben már bebizonyították, hogy extrém esetekben is bevethetők. A Duna valaha mért legnagyobb áradása, a 2013-as árvíz idején a TEK teljes állományát a gátakra vezényelték, a kommandósok pár hónappal korábban pedig a márciusi hatalmas hóviharban is emberek tucatjainak életét mentették meg speciális járműveikkel és tudásukkal. Ez nem meglepő, hiszen belügyminisztériumi elvárás, hogy a TEK a legváratlanabb helyzetekre is felkészüljön. A kiképzés menetébe pont emiatt építették be a magasból és mélyből való mentési képesség kialakítását, amit földrengés okozta kárfeltárás-életmentés esetén is alkalmazhatnak. Hajdú János vezérőrnagy, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója szerint a 2019-es dunai Hableány-művelet rámutatott, hogy a TEK-nél megfelelő reagálókészség, kompetencia és logisztika van a különleges helyzetek kezelésére. A tábornok elmondta: ezeket a képességeket fejlesztették tovább egy elméletben adódó, más jellegű szerencsétlenség, drámai esemény megoldására.

Fotó: police.hu

A TEK elsődleges feladatköre az állampolgárokat érintő fenyegetések azonnali felszámolása, legyen az terrorveszély, fegyveres bűnöző vagy éppen természeti-ipari katasztrófahelyzet. Ennek érdekében a TEK műveleti egységei állandó készenlétben vannak, különleges járműparkkal, tervszerű vonulási és biztosítási eljárással, gyorsan telepíthető információátadási, vezetési protokollal, amelynek segítségével földrengés vagy árvíz esetén a különböző mentőegységek munkáját, kommunikációját is össze tudják hangolni. Ezt tavaly bányamentőkkel és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság HUNOR speciális mentőcsapatával egy imitált bányaomlás során próbálták ki először, a TEK kommandósai százméteres mélységben láttak el, majd hoztak a felszínre bajba jutott embereket.

Fotó: police.hu

A TEK kötéltechnikai mentőcsapata két éve kezdte meg a mentési képességek vizsgálatát: olyan, fúrással egybekötött, mélyből történő mentésre is képesek, ami egy robbanás vagy földrengés miatt beomlott bánya vagy mélygarázs fogságába került polgárok kimentését szolgálja. A speciális csapat tagjainak búvár-, barlangi mentői, egészségügyi beavatkozói képessége alkalmassá teszi a műveleti egységeket arra, hogy nem feltétlenül a rendőrségi – közbiztonsági, bűnüldözői profilba vágó – váratlan vészhelyzetek leküzdésének is aktív, gyakorlati résztvevői legyenek.

Katasztrófahelyzet esetén a TEK hatalmas előnye, hogy a vészhelyzeti észlelést követő első alapriasztással szinte egyszerre, nagyon rövid időn belül tudja mozgósítani és a helyszínre indítani a speciálisan képzett szakemberekből álló csapatát. Magyarországon 2011-től van érvényben az EU egységes, Eurocode 8 földrengésszabványa. Ennek értelmében minden építményt úgy kell tervezni, hogy annak élettartama – a szabályzat szerint minimum 50 év – alatt 10 százalékos valószínűséggel előforduló földrengést komolyabb szerkezeti károsodás, összeomlás nélkül kibírjon. Valamennyi EU-s ország az Eurocode 8 szabvány kiegészítéseként saját nemzeti mellékletében (Magyarországon az MSZ EN 1998-1) közli a helyi szeizmikus zónákat, a tervezéshez szükséges alapadatokat. Az átlagos szabványhoz képest lényegesen szigorúbb előírásokat kell alkalmazni a veszélyes ipari létesítmények, atomerőművek, radioaktív hulladéktárolók tervezésekor. A Paksi Atomerőmű Zrt. biztonságára is vigyáznak a TEK egységei, az ott szolgáló rendőrök is képesek egy váratlanul kialakult, természeti katasztrófa miatt bekövetkezett vészhelyzetben a mentési feladatok elvégzésére.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.