Katonákkal erősítenék a légi irányítást

Több katonát vezényelnek a polgári légi irányításhoz, hogy jóval biztonságosabb legyen a légtérvédelem Magyarországon. Rendkívüli helyzetben akár át is veheti a honvédség a légi irányítás felügyeletét. A kedden megkötött megállapodás alapján a katonáknak nagyobb lesz a felkészültségük a polgári gépek irányításában is.

2019. 02. 13. 11:12
null
Összehangolják a repüléssel kapcsolatos feladatokat Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden korábbinál szorosabbá válik az együttműködés a Honvédelmi Minisztérium és a HungaroControl Zrt. között. Az erről szóló megállapodást Benkő Tibor honvédelmi miniszter és Szepessy Kornél, a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. vezérigazgatója írta alá kedden. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy több katonát vezényelnek a polgári légi irányításhoz, hogy segítsék a munkát. Ezzel jóval biztonságosabb lehet a légtérvédelem Magyarországon, rendkívüli helyzetben pedig akár át is veheti a honvédség a légi irányítás felügyeletét.

A katonai légvédelem akkor is segítséget nyújthat, ha a polgári irányítás központjánál üzemzavar keletkezik vagy háborús helyzetben ez a központ megsemmisül. Tehát ha baj van a polgári légi irányítással, a katonák felkészültsége meglesz a polgári gépek irányítására is. A megállapodás értelmében a polgári és a katonai légi navigáció elsősorban a légiforgalmi tájékoztatás, a repülésbiztonság és a légtérellenőrzés, a kutatás-fejlesztés, valamint a szakmai képzések terén erősíti együttműködését.

Összehangolják a repüléssel kapcsolatos feladatokat
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A szerződés szerint harmonizálják és – ahol erre lehetőség van – integrálják a két intézmény légiforgalmi irányítása által használt infrastruktúra üzemeltetését. Jelentős előrelépést hozhat, hogy a jövőben összehangoltan használják ki a humán erőforrásokat, vagyis a katonák és a polgári légi irányítók együttműködve osztják meg egymás között a feladatokat.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter az aláírási ünnepségen elmondta: a HungaroControllal kötött megállapodás nagymértékben segíti a honvédelmi képességek megerősítését. A honvédelmi tárca és a HungaroControl megerősített partnerségével még jobban garantálható a magyar légtérben minden utas biztonsága – emelte ki a tárcavezető.

A Honvédelmi Minisztérium és a HungaroControl között egyébként eddig is sikeres volt az együttműködés. Az elmúlt időszakban a három katonai repülőtér teljes légiforgalmi szakállománya részt vett a polgári légi irányítás valamely képzésén: csak 2018-ban 34 katona volt 3D-s toronyszimulátoros, illetve repülésbiztonsági szakemberképzésen vagy áramlásszervezői oktatáson – mondta el Szepessy Kornél.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.