Ma utalja az államkincstár az első otthonfelújítási támogatásokat

Az érintett 17 család az átlagosan egymillió forintos támogatást szerdán kapja meg.

Forrás: MTI2021. 02. 09. 11:56
NOVÁK Katalin
Budapest, 2021. február 9. Novák Katalin családokért felelõs tárca nélküli miniszter az otthonfelújítási támogatások utalásáról tartott sajtótájékoztatón az Emberi Erõforrások Minisztériumában 2021. február 9-én. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első otthonfelújítási támogatásokat kedden utalja a Magyar Államkincstár (MÁK), az érintett 17 család az átlagosan egymillió forintos támogatást szerdán kapja meg – mondta a családokért felelős tárca nélküli miniszter kedden Budapesten az MTI-nek.

Novák Katalin hozzátette,

a 17 családból, amelyek megkapják a támogatást 11 egygyermekes, négy kétgyermekes, a többiek pedig nagycsaládosok.

A tapasztalatok szerint a családok elsősorban belső munkálatokat végeztek otthonaikban, például bútorokat építenek be – közölte.

Novák Katalin kiemelte, az otthonfelújítási támogatás olyan pénzügyi segítség, amelyet azok a családok vehetnek igénybe ahol gyereket várnak vagy gyereket nevelnek, így ezzel a lehetőséggel házaspárok, élettársi kapcsolatban élők és az egyszülös családok is élhetnek.

Az otthonfelújítási támogatás, amelyet az otthonteremtési program részeként hirdettek meg január 1-jétől, vissza nem térintendő támogatás, amelyből a felújítási költségek felét lehet finanszírozni, maximum 3 millió forintot.

A miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy a támogatáshoz a felújítási munkálatokról gyűjteni kell a számlákat, amelyeket a munkák befejezését követő 60 napon belül be kell nyújtani a MÁK-hoz. A beérkezett számlákat az államkincstár ellenőrzi, és miután jóváhagyta az egyes családok kérelmét, kiutalja a megfelelő összeget, azaz a felújításra fordított pénznek a felét, maximum 3 millió forintot.

Novák Katalin közölte: a támogatás iránt nagy az érdeklődés, már 213 család nyújtotta be támogatási kérelmét.

Az otthonfelújítási támogatás 2022. december 31-ig elérhető, minden gyereket váró vagy gyereket nevelő család egyszer veheti igénybe

- mondta a miniszter.

A gazdaság újraindítási akciótervnek és azon belül az otthonteremtési programnak, valamint az otthonfelújítási támogatásnak is az a célja, hogy Magyarországon mindenki, aki gyermeket vállal, gyermeket nevel, saját otthonban tudja ezt megtenni, minél jobb körülmények között – fogalmazott Novák Katalin.

Mészáros József, a MÁK elnöke megerősítette, hogy sokan érdeklődnek a támogatásról: eddig több mint 17 ezer e-mailt és 21 ezer telefonhívást kaptak.

Az államkincstár elnöke azt kérte a lakosságtól, hogy a családok, amelyek pályáznak, lehetőség szerint az elektronikus csatornán, az ügyfélkapun keresztül adják be kérelmeiket, ugyanis így kisebb a hibázási lehetőség. Ugyanakkor elmondta, hogy a MÁK a kormányablakon és a postán érkezett kérelmeket is befogadja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.