Kendernay: Nem tehetjük meg, hogy feléljük a jövőnket

Vasárnap új elnökséget választ a Lehet Más a Politika, Kendernay Jánost, a párt jelenlegi társelnökét kérdeztük elképzeléseiről.

2020. 08. 29. 17:45
null
Kendernay János nem tekintette potenciális szövetségesének Gyurcsányt. Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az LMP-nek sikerült az elmúlt egy évben stabilizálnia a szervezetét, a politikáját és megerősítette az identitását a zöld ügyek mentén. Nyilvánvalóan nekünk sem tett jót a koronavírus-járvány, ez a helyzet kihatott a politikai működésünkre is, de sikerült rendezni a sorainkat a kampány előtti időszakra – értékelte az elmúlt évet Kendernay János, a Lehet Más a Politika (LMP) társelnöke lapunknak, aki a párt vasárnapi tisztújításán ismét elindul a posztért. Kendernay kihívója Kanász-Nagy Máté, a női társelnöki pozícióra pedig Schmuck Erzsébet és Fábián Krisztina pályázik.

Kendernay szerint 2019 ősze az LMP erősödését hozta magával, ami köszönhető az ellenzék által elért jó eredménynek az önkormányzati választásokon. – A koronavírus rántotta le a támogatottságunkat, ami normális reakció, ez így történt más országokban is: a kormányzó erők meg tudtak erősödni, mert mindenki a kormánytól várta a szükséges döntéseket – értékelt a társelnök, hozzátéve, hogy a mélypont után most ismét erősödik a párt.

Kendernay János szerint ismét erősödik az LMP.
Fotó: Bach Máté

Kendernay szerint nekik kifejezetten jó, ha visszaáll a normális élet lehetősége a vírushelyzet után, mivel így az emberek a napi megélhetési és egészségügyi gondokon túl más ügyek felé is tudnak nyitni. – Nem tehetjük meg, hogy feléljük a jövőnket ma, és nem marad holnaputánra semmi az erőforrásokból – mondta az egyik visszatérő probléma kapcsán Kendernay. A téma évről évre felkelti a közvélemény figyelmét: az emberiség fél év alatt fel szokta élni a Föld egész éves erőforrásait.

Az LMP társelnöke kiemelte, hogy az elmúlt időszakban ismét több zöld téma került a közvélemény elé. – Az emberek egyre nyitottabbak, számos olyan civil kezdeményezés volt a természetes vizeinkkel kapcsolatban, ahol az emberek hallatták a szavukat függetlenül a pártpolitikai kontextustól és helyben tudtak ennek érvényt szerezni – utalt a társelnök többek között a tatai tó partján épülő szállodára, vagy az LMP balatoni kampányára. – Magyarországon az emberek láthatóan nyitottak a zöld fordulatra, látják ennek a szükségességét, a hozadékát. Ez is segíti a pártpolitikai mozgástér bővülését – értékelt Kendernay János.

Lapunk azon kérdésére, hogy lát-e abban veszélyt, hogy a többi ellenzéki párt, esetleg a kormánypárt eltematizálja a zöld témákat, úgy felelt: ő örül annak, ha az ellenzéki pártok és a kormány is felismerte, hogy cselekedni kell. Kendernay János emlékeztetett: a tavaly tavaszi EP-választás kezdetekor a zöld témák az ötödik, hatodik legfontosabb helyen álltak a választók szerint, míg a kampány végére ez a témakör a második legfontosabb lett – a migráció után. – Mi zöldek arról is beszélünk, hogy a meghozott döntések elégségesek-e, a zöld témák valóban megfelelő prioritást, súlypontot kapnak-e. Egy zöld pártnak ezért nem kell attól tartania, hogy mások is elkezdenek „zöldülni”, hanem örülünk és kritikával kell fogadnunk ezt a folyamatot, de szükséges segíteni is – értékelt az LMP társelnöke.

Kendernay János kiemelte, hogy az elmúlt egy év tapasztalata hozzásegítheti ahhoz egy következő ciklusban, hogy pontosan lássa, bizonyos kérdésekhez hogyan kell viszonyulnia, hozzányúlnia, „hogyan kellene a pártot egy magasabb dinamikára átállítani”. Az elnök szerint az LMP többre hivatott, ám ehhez hatékonyabban kell gazdálkodni a párt erőforrásaival, a pénzzel, az idővel, az emberi erőforrással, amelyre a társelnöki tapasztalat alkalmassá teszi.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.