Kényszerből a futballpályát használják kutyafuttatónak Zuglóban

A kutyatulajdonosok állítják, hogy jelezték a problémát az önkormányzatnak, de érdemi választ nem kaptak.

Kerékgyártó György
2020. 11. 01. 12:17
null
Új kutyafuttatókat és sportpályákat is kialakítanak a zöldterületen Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kutyások egyik kedvelt területe a XIV. kerület alsórákosi részén a Szuglói körvasút sor. A terület nem csak a zuglóiak számára vonzó, átjárnak ide a vasút másik oldaláról a pestújhelyiek is, mivel a körvasút sor a Majolika utcától kifelé egészen az Erzsébet királyné útjáig földút, ráadásul egyik oldala végig vasúti töltés, amelynek füves-fás-bokros felülete jó sétaterep a kutyáknak.

A XIV. kerületi önkormányzat egészen biztosan tisztában van a terület jelentőségével, mert 2019, vagyis az önkormányzati választások évének tavaszán az utca földutas szakaszán olyan kutyaürülék-gyűjtőket helyeztetett ki, amelyek ingyenes gyűjtőzacskót is kínálnak. A gyűjtőket folyamatosan karban tartják, a zacskókat pótolják.

Amíg az önkormányzat koncepciót egyeztet, a kutyásoknak marad az utca vagy a sportpálya (képünk illusztráció)
Fotó: archív/Magyar Nemzet

Egy nagy problémát azonban eddig nem sikerült megoldani. A földutas szakasznak gyakorlatilag a mértani közepe a Kerékgyártó utcai kereszteződés, amelynek a vasút felőli oldalán egy salakos futballpálya áll.

Ezt a pályát – amelyen egyébként jobb időben rendszeresen fociznak a fiatalok – több kutyatulajdonos használja kutyafuttatónak.

Néhányuknál érdeklődtünk az okról, a válaszok egybecsengőek: elkelne itt egy hivatalos futtató, és a futballpálya, valamint a földút közötti füves területen éppen volna is rá hely. Néhány kutyatulajdonos azt is állítja, hogy az elmúlt években jelezték a problémát a zuglói önkormányzatnak, de érdemi választ nem kaptak.

A polgármesteri kabinet sajtóreferense úgy tájékoztatta a Magyar Nemzetet, hogy „a Kerékgyártó utca középső, füves része merült fel javaslatként, de konkrétan a körvasút sor mentén a játszótér melletti részt nem emelték ki és azóta sem kaptunk erre vonatkozó kérést”.

A tájékoztatás szerint az önkormányzat 2017 szeptembertől 2018 júniusáig a meglévő 18 futtatónál kérdezte a kutyásokat a felmerülő problémákról, egy kérdőíves felmérésben új futtatók létesítéséről kérdezték a lakosságot, így merült fel a Kerékgyártó utca középső része.

Ez azonban még mindig ellentmond annak a ténynek, hogy végül is ürülékgyűjtőket helyeztek el a körvasút soron.

A sajtóreferens arról is informálta lapunkat, hogy „folyamatosan igyekeznek javítani a kutyás infrastruktúrát, és a legjobb megoldások megtalálása érdekében Szabó Rebeka alpolgármester javaslatára megállapodás született a ZöldEb Egyesülettel is”.

Nem teljesen világos, miért van szükség egy külső szervezet bevonására, ha az önkormányzat az elmúlt években már két felmérést is végzett,

ezért megkerestük a ZöldEb – Kutyás Érdekvédelmi Egyesületet is. Nagyné Hirbek Edina elnök úgy válaszolt lapunknak, hogy az idén október 13-án aláírt „együttműködési megállapodás célja, hogy elősegítse a XIV. kerületi kutyatulajdonosok és Zugló önkormányzatának párbeszédét”. Az elnök elmondta, jelenleg az önkormányzattól megkapott felmérési eredményeket elemzik.

– A következő egy hónapban pedig kidolgozunk a gazdik igényeire alapozva egy programot, ami mentén tudunk haladni – avatott be az elnök. Hozzátette: az adott terület kapcsán még nem tudunk nyilatkozni, azonban pont ezt tekintjük feladatunknak, hogy megtudjuk, milyen igények jelennek meg a kutyások részéről, milyen lehetőségei vannak az adott területen az önkormányzatnak és megtaláljuk a metszéspontokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.