Kérjen időpontot, mielőtt elindulna az orvoshoz!

Speciális óvintézkedések mellett, de hétfőtől részlegesen újraindul hazánkban az egészségügyi ellátás. Előre egyeztetett időpontban fogadhatnak pácienseket a háziorvosok és házi gyermekorvosok, valamint a fogászati alapellátók és a védőnők, ismét igénybe vehetők a szakrendelések, ezen belül a diagnosztikai célúak és az egynapos ellátások, végeznek transzplantációkat, és újra nyithatnak a magánszolgáltatók.

Magyar Nemzet
2020. 05. 04. 8:48
null
A fogorvosok is fogadhatnak pácienseket Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Covid–19-járvány kedvező magyarországi alakulására tekintettel Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere arról tájékoztatta az egészségügyi szolgáltatókat, hogy a mindennapi élet újraindulásának részeként, korlátozásokkal, de május 4-től számos egészségügyi ellátóhelyen is visszaállhat a munkarend. Alapelvárás, hogy az orvosi vizsgálatra csak – telefonon, e-mailben vagy egyéb módon – előre egyeztetett időpontban kerülhet sor, a rendelőbe kizárólag lázmérés után lehet belépni, odabent pedig biztosítani kell a betegek közötti másfél méteres távolságtartást. Ez utóbbi érdekében óránként legfeljebb négy beteget lehet fogadni, akiknek a szakrendelőkben kötelező a kézfertőtlenítés, a maszk viselése, továbbá egy járványügyi kérdőívet is ki kell tölteniük. A magas kockázatú szakrendelői beavatkozásoknál (egyebek mellett az összes fül-orr-gégészeti, valamint endoszkópos vizsgálat), valamint az egynapos sebészeti ellátásoknál előfeltétel a Covid–19-tesztelés és a negatív laboreredmény.

A fogorvosok is fogadhatnak pácienseket
Fotó: Kurucz Árpád

Az utasításban szerepel az is, hogy a betegfogadó helyiségeket rendszeresen fertőtlenítőszerrel kell takarítani, a dolgozóknak pedig védőfelszerelést kell biztosítani; ez utóbbi használata a fogászatokon kötelező. A magánszolgáltatókra ugyanazok a szabályok vonatkoznak, mint a közfinanszírozott ellátóhelyekre. A miniszteri utasítás szerint a szakma javaslatára újraindul az akut események, például balesetek, stroke utáni rehabilitáció is. Ehhez háromezer ágyat kell felszabadítani „rugalmas tervezéssel”.

A miniszteri utasítás arra is kitér, hogy azokat az adminisztratív tevékenységeket, amelyekhez nem szükséges a személyes találkozás, a háziorvosok innentől kezdve kizárólag úgy intézzék. A különböző igazolásokat, dokumentumokat a kéréstől számított öt munkanapon belül ki kell állíta­niuk a praxisoknak. A lejáró szakorvosi javaslatok, közgyógyigazolványok érvényessége pedig a vészhelyzetet követő további 6–12 hónapig fennáll. A szakrendeléseknél a miniszter a hosszú távú távkonzultációs lehetőség megteremtését szorgalmazza, annak szabályos dokumentálásával együtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.