Két évvel megúszhatná a milliárdos

Az egyik leggazdagabb magyar üzletembernek előkészítő ülésen kell színt vallania.

2020. 10. 14. 13:57
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nyíregyházi Törvényszéken áll bírája elé csütörtökön Bige László, aki a száz leggazdagabb magyar 2019-es rangsora szerint 170 milliárd forint becsült vagyonnal az ötödik leggazdagabb volt. A milliárdost üzletszerűen elkövetett vesztegetés bűntettével vádolja a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség, miután a bizonyítékok szerint manipulált az általa gyártott termék eladása során, amiért 135 millió forintot kért és kapott cége ügyfelétől. Biztosra vehető, hogy Bige tagadni fogja a vádat.

Bige László, a milliárdos „műtrágyakirály”
Fotó: MTI/Balázs Attila

A vádirat lényege szerint Bige a munkája során 2006-tól kapcsolatban állt egy másik vállalattal, ami a vádlott érdekeltségébe tartozó cégek által gyártott termékeket is értékesítette. 2009 őszén Bige László felajánlotta ezen értékesítő cég vezetőjének, hogy nagy mennyiségű műtrágyát ad át részére egy letéti szerződés alapján, amelyet a nagy vevőkörrel rendelkező vállalkozó számla nélkül, a piaci ár alatt értékesíthet tovább. Az ajánlat arról is szólt, hogy az ebből összegyűlt összeget a férfi átadja a vádlottnak, aki ennek fejében elintézi, hogy a zrt. a teljes letéti készletet kedvezményes áron fogja neki kiszámlázni.

A fenti megállapodás alapján 2010. januártól októberig a vállalkozó a végfelhasználók részére készpénzért, számla nélkül értékesítette a termékeket, majd az azokért kapott 135,4 millió forintot átadta a vádlottnak azért, hogy ő a teljes letéti készletet jóval alacsonyabb áron számlázza ki a vállalkozó által vezetett cégnek.

A vádhatóság vádiratában vagyonelkobzást indítványozott a vesztegetési pénzre, amit a nyomozóhatóság Bige László bankszámláján egyébként már lefoglalt, a főügyészség további húszmillió forint büntetés kiszabását is indítványozta. Emellett

börtönbüntetést kérnek a milliárdosra. Amennyiben az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesz, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról, a főügyészség két év, végrehajtásában öt évre felfüggesztett börtönbüntetéssel elégedne meg.

Az előzetes nyilatkozatok alapján azonban Bige László tagadni fogja a vádat, és nem tesz beismerő vallomást, így a bíró tárgyalásra fogja utalni az ügyet.

A vádemelés hírére Zamecsnik Péter, Bige védője újságírói kérdésre kijelentette:

„A vád koncepciója a vesztegetésről teljességgel megalapozatlan.”

Maga Bige László pedig az évek során sokat hangoztatott vádaskodással reagált, szerinte ugyanis minden, a cégbirodalma működését vizsgáló hatósági fellépés arra irányul, hogy egyes üzleti körök ellehetetlenítsék cégeit, elsősorban a műtrágyagyárát. (Erről a cégéről kapta Bige a „műtrágyakirály” becenevet.)

A milliárdos a vádemelés hírére azt mondta a Napi.hu című portálnak:

„A vád nevetséges és megalapozatlan, ez is része annak az összefüggő támadásnak, amely folyik ellenünk.”

Bige úgy véli, látványosak az érdekeltségében lévő Bige Holding Csoport – amelybe a szolnoki műtrágyagyár is tartozik – cégei elleni, hatósági intézkedések. A gazdasági portál arról írt Bigére hivatkozva, hogy „a szolnoki vegyi üzem elleni, lényegében indokolatlan hatósági fellépéstől kezdve – amelyet a Bige Holding Kereskedelmi és Termelő Kft. működtet – a szintén a cégcsoportba tartozó NZrt.-Trade Kft. is a hatóságok célkeresztjébe került a műtrágyagyár két vezetőjével együtt. Utóbbi kapcsán a vád kezdetben sikkasztás volt, ami a két munkavállaló gyanúsítottkénti kihallgatása során hűtlen kezelésre változott – miközben leértékelt műtrágya értékesítése van a háttérben.” Folyamatban van továbbá egy versenyhivatali eljárás a hazai műtrágyaszektor szerződési és értékesítési gyakorlatáról 2011 óta, amelyben nemcsak a Bige László érdekeltségében lévő gazdasági társaságok az érintettek.

Ismert, Bige szolnoki műtrágyagyárát 2018-ban több száz rendőr és katasztrófavédelmi szakember szállta meg, és mivel szerintük fennállt a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, a gyárat leállították, Bigét pedig 72 órára őrizetbe vették. Azóta a gyár újraindult, de a hatóságok folyamatosan ellenőrzéseket, razziákat tartanak, legutóbb éppen a múlt héten, mivel a Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozást folytat a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése alapos gyanúja miatt.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.