Két hazai betegben is azonosították az indiai vírusvariánst

Az indiai vírusvariánssal szemben is védenek a hazánkban forgalomban lévő vakcinák Müller Cecília szerint.

Munkatársunktól
2021. 05. 28. 12:10
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„ Egy negyvenezernél több önkéntesen végzett kutatás eredményei azt mutatják, hogy rendkívül hatékonyan véd a koronavírus ellen a Sinopharm vakcinája – jelentette ki Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján. Szavai szerint a neves amerikai szaklapban megjelent publikációban azt közölték, hogy a kínai oltóanyagot felvevők közel nyolcvan százalékánál nem alakultak ki súlyos tünetek. Müller Cecília arra is kitért, hogy egyre több tanulmány támasztja alá, hogy az új, indiai vírusvariánssal szemben is hatékonyan védenek a hazánkban forgalomban lévő vakcinák. Szavai szerint

azért is fontos, hogy minél többen regisztráljanak és beoltassák magukat, mert az indiai mutáns már bizonyítottan jelen van az országban, két páciensben is azonosították a mutáns kórokozót.

Azokat, akik még nem regisztráltak, a tiszti főorvos arra kérte, hogy igényeljék a vakcinát.

A szakember arra is kitért, hogy lecsengőben van a harmadik járványhullám, már a szennyvízben is a korábbinál jóval alacsonyabb koncentrációban mutatható ki a SARS-2-CoV vírus.

Egy átfogó tanulmány szerint a kínai oltóanyagot felvevők közel nyolcvan százalékánál nem alakultak ki súlyos tünetek
Fotó: MTI/Rosta Tibor

György István területi közigazgatásért felelős államtitkár az oltási stratégia mérföldköveit idézte fel: március 8-ig egymillióan kapták meg az oltást, március végére ez a szám már kétmillió volt. Április 13-ra értük el a hárommillió fős átoltottságot, ami a hónap végéig négymillióra emelkedett. Május 22-re már ötmillió fő vette fel a koronavírus elleni vakcinát, ami lehetővé tette az ország fokozatos nyitását. – Kiegyensúlyozott és sikeres a magyar oltási stratégia, amely lehetővé tette, hogy a nyugat-európai tagállamoknál hetekkel korábban feloldjuk a korlátozások zömét – fejtette ki György István.

Arra kérte a lakosságot, hogy ne bízzanak a nyájimmunitás kialakulásában, s aki még nem tette meg, regisztráljon, és oltassa be magát. Azt ígérte, hamarosan részleteket közölnek a külhoni magyarok oltásáról, és arra kérte a határon túli nemzettársainkat, hogy addig is minél többen éljenek a regisztráció lehetőségével.

Kiss Tibor alezredes a szabadtéri rendezvényekre vonatkozó, korábban már ismertetett előírásokat sorolta fel.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.