Két hazai bűnözőt keresnek az európai fejvadászok

Emberölés kísérlete és szervezetten elkövetett fegyveres rablás miatt keresik Plank Zoltánt az európai, rendőri kötelékben működő fejvadászok, akik a nagy átváltozó Hollósi Zoltánt is el akarják fogni. Őt drogkereskedelem miatt elítélték, ám megszökött, azóta is álnéven bujkálhat. Az Interpol vörös körözési listáján 16 magyar szerepel, mindjárt az első az erőszakos fegyveres rabló, Plank.

2019. 08. 26. 11:12
null
A vajdasági Dér Csaba a hatóságok adatai szerint több országban is ölt megrendelésre Forrás: TEK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nyolcadik éve működik a Célkörözési Egységek Európai Hálózata (ENFAST), az Europol rendőri fejvadászainak munkáját összefogó szervezet. Az ENFAST honlapján – www.eumostwanted.eu – jelenleg két veszélyes magyar állampolgárt keresnek az európai hatóságok. A hálózat 28 tagállam rendvédelmi szakembereiből álló speciális szervezet a hét minden napján, nonstop elérhető, tagjai ellenőrzött információk alapján azonnal képesek reagálni: felkutatják és elfogják a körözött bűnözőket. A szervezetnek tagja a magyar rendőri fejvadászegység, a Nemzeti Nyomozó Iroda célkörözési alosztálya is.

Legutóbb nekik és a nemzetközi együttműködésnek volt köszönhető, hogy Prágában elfogták az eddigi adatok szerint bérgyilkosként dolgozó vajdasági magyart, Dér Csabát. A szerb–magyar kettős állampolgárságú 39 éves férfi ellen idén januárban a szerb hatóságok adtak ki nemzetközi körözést, miután Belgrádban agyonlőtte Nebojsza Markovicsot. A magyar hatóságok ugyancsak nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mivel tavaly szeptemberben Budapesten, a XV. kerületi kiserdőnél ő végzett V. László vállalkozóval. Ezt Dér be is ismerte a magyar kihallgatóinak; az eddigi hírek szerint elszámolási vita miatt végezhetett áldozatával.

A vajdasági Dér Csaba a hatóságok adatai szerint több országban is ölt megrendelésre
Fotó: TEK

Február végén a holland hatóságok DNS-egyezéssel bizonyították: tavaly augusztusban egy amszterdami kávézóban szintén ő végezte ki Ivan Serdarusic horvát állampolgárt. A spanyol hatóságok pedig azért folytatnak vizsgálatot ellene, mert 2017. augusztus 28-án négyszer rálőtt egy barcelonai parkban Nebojsza Sztojkovicsra, a belgrádi rakovicai klán vezetőjére. A maffiafőnök fejét, állát, mellkasát és hasát érték a lövések. A kórházban azonnal megműtötték és napokig mesterséges kómában tartották, végül túlélte a támadást. A merénylet megrendelője a konkurens montenegrói maffia lehetett.

A bérgyilkost több emberen elkövetett emberöléssel és csalással gyanúsították meg a BRFK-n a budapesti és az amszterdami gyilkosság miatt, a szerb és a spanyol nyomozás egyelőre tőlünk függetlenül folyik. A gyanúsított letartóztatását éppen a napokban hosszabbította meg az illetékes bíróság.

Az ENFAST a magyar fejvadászok indítványára két veszélyes magyar állampolgárt köröz kiemelten: Plank Zoltánt és Hollósi Zoltánt.

Az 1967. január 8-án született Plank Zoltán társaival két férfit azzal bízott meg, hogy elszámolási vitájuk miatt öljék meg korábbi üzletfelüket. A felbérelt bűnözők feltérképezték a célpont napi mozgását, majd 2014. augusztus 25-én késsel összeszurkálták, és azután a sorsára hagyták. A súlyosan megsérült áldozatot egy járókelő megtalálta, időben kórházba szállították, így túlélte a támadást. Plank és társai ugyanabban az évben, szeptember 24-én magukat rendőrnek kiadva elraboltak 400 millió forintnyi valutát kínai üzletemberektől a XVII. kerületben. A távol-keleti vállalkozókat gyorskötözővel megbilincselték, majd a zsákmánnyal és egy lopott autóval elmenekültek. A kínaiak ismerősei látták, mi történik, és üldözőbe vették a támadókat. A rablók gépkarabélyokból tüzet nyitottak rájuk, így felhagytak az üldözésükkel.

Plank Zoltán ellen a Fővárosi Főügyészség 2016. augusztus 25-én belföldre kiterjedő ügyészi, a Budai Központi Kerületi Bíróság szeptember 12-én pedig európai körözést adott ki rablás miatt; a Fővárosi Törvényszék 2018. június 20-tól keresi bírói elfogatóparanccsal az emberölési kísérlet miatt. A bűnöző az első helyen szerepel az Interpol vörös körözési listáján. Ezen amúgy 16 honfitársunk neve található meg, köztük négy nő emberrablás kísérlete, csalások, pszichoaktív szerek kereskedelme, prostituáltak futtatása miatt; míg a 12 magyar férfit jellemzően erőszakos bűncselekmények, rablások, emberölés, önbíráskodás, valamint drogkereskedelem és -előállítás, illetve csalások miatt keresik.

Ugyanakkor az Interpol kiemelten veszélyes bűnözők vörös listáján nincs rajta az ENFAST körözte másik magyar állampolgár, Hollósi Zoltán. Igaz, ő nem erőszakos, de rendkívül dörzsölt átváltozóművész, drogkereskedő és -termesztő.

Már harmadik éve keresik az 1981. november 12-én született Hollósit – álnevén Zoran Maras szlovén állampolgárt –, akit jelentős értékre elkövetett kábítószer-kereskedelem miatt nyolc év szabadságvesztésre ítéltek Magyarországon. A körözött férfi, mivel illegalitásba kívánt vonulni, 2015. február 3-án Ukrajnában elintézte, hogy holttá nyilvánítsák, majd ezt követően visszatért Magyarországra. Bűntársaival az osztrák határ mellett egy szakszerűen létrehozott marihuá­naültetvényt működtettek. Az ültetvényt 2015. május 19-én a rendőrség felszámolta, Hollósi ­bűntársait elfogták, ám a bűncselekmény elkövetésében játszott szerepe ekkor még nem volt ismert, ezért a férfit csak tanúként hallgatták ki. Ekkor a szlovén álnevét használta, amelyet akkor – mint azt később megállapították a nyomozók – hamis igazolványokkal alá is támasztott.

A nyomozás során sikerült őt kapcsolatba hozni az ültetvénnyel, a bűncselekmény elkövetésében játszott szerepét tisztázni, valamint megállapítani a valódi személyazonosságát, azonban tanúkénti kihallgatását követően eltűnt, és azóta is szökésben van. Két elfogatóparanccsal is keresik. A Győri Ítélőtábla 2016. január 5-én adta ki az elsőt kábítószer-kereskedelem miatt, a Győri Törvényszék pedig 2017. október 18-án európai körözést adott ki ellene ugyanezért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.