Hazánk eddig sikeresen védekezett

Mindenki panasz- és tünetmentes, akit koronavírus gyanújával karanténban tartanak jelenleg a Dél-pesti Centrumkórházban. Két magyar van, aki megfertőződött, ám ők nem az ország területén belül tartózkodnak. A megelőzésre felállított operatív törzs képviselője elmondta: ha megjelenne Magyarországon a vírus, akkor sincs ok pánikra, hiszen ez nem jelent automatikusan járványt.

Szilágyi Anna
2020. 02. 26. 12:07
null
2020.02.26. koronavírus sajtótájékoztató Karmelita Kolostor Budapest Fotó: Havran Zoltán Magyar Nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Itthon az összes eddig vizsgált koronavírus-gyanúval beküldött teszt negatív – jelentette ki az országos tiszti főorvos a tegnapi sajtótájékoztatón. Müller Cecília felhívta a figyelmet, hogy dinamikusan, akár óráról órára változik a helyzet, ezért fontos, hogy hiteles forrásból tájékozódjanak az emberek. Az Országos Hematoló­giai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa ugyanitt elmondta: összesen tizennyolcan vannak itthon karanténban, mindenki tünet- és panaszmentes. Szlávik János hozzátette: az Olaszországból érkezett kamionsofőr is jól van, negatívak lettek a tesztjei, őt nem kellett karanténban tartani.

Müller Cecília emlékeztetett, az egészséges embereknek felesleges szájmaszkot viselniük, viszont aki koronavírusra utaló tüneteket észlel magán és járványos területről érkezett, ne menjen rendelőbe, hanem telefonon értesítse az orvosát, ő fog házhoz menni indokolt esetben. Kiemelte, nincs korlátja annak, hány embernek tudnak karantént biztosítani, a katasztrófavédelemtől is kaptak ehhez épületeket.

Az országos tiszti főorvos arról is beszélt, módosítani kellett az eljárásrendet, és azon belül újra meghatározni, kit tekintenek gyanús, valószínűsített, illetve igazolt esetnek. Gyanúsnak azt tekintik, aki 38 fok feletti lázzal küzd, száraz, majd hurutos köhögése van és 14 napon belül valamely fertőzött területen járt. Ha a háziorvosnál merül fel a gyanú, akkor értesíteni kell a járási hivatal népegészségügyi osztályát, ők pedig továbbítják az információt a Nemzeti Népegészségügyi Központnak, amelynek laborjában néhány órán belül eredmény születik, hogy a gyanús eset koronavírussal fertőzött-e. Az országos tiszti főorvos tájékoztatott arról is, naponta 150-200 hívást kapnak a nap 24 órájában működő zöldszámokra, ezeket innentől az operatív törzs ügyeleti központja kezeli, ahol szakértők válaszolnak a felmerülő kérdésekre.

– A koronavírussal kapcsolatos halálozási arány továbbra is 1-2 százalék körül mozog, és az esetek 80 százalékában teljesen tünetmentesen zajlik le a betegség – tette mindehhez hozzá Szlávik János.

Gulyás Gergely, Láng-Bognár Kinga és Kásler Miklós a sajtótájékoztatón: Nincs okunk pánikra
Fotó: Havran Zoltán

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a témában tartott tegnapi rendkívüli sajtótájékoztatón megerősítette: jelenleg nincs koronavírussal fertőzött Magyarország területén belül. Gulyás Gergely elmondta, magyar megbetegedésről eddig kettőről tudunk, a Japánnál lévő óceánjáró hajón lévő honfitársunkon kívül egy Bécsben élő magyar nő fertőződött meg. (Később az utóbbit hazaengedték, mert negatív lett a tesztje.) A politikus hozzátette, minden bajba jutott magyar állampolgárnak igyekeznek segíteni, ahogy a kínai Vuhanból is hazahozták, aki igényelte, illetve karantént biztosítanak a fertőzött területekről érkezett magyaroknak. A Tenerifén szállodai karanténban lévő magyarokról a miniszter azt mondta, a hotel mintegy ezer vendégét zárták karanténba, köztük öt magyar van, velük a Külügyminisztérium tartja a kapcsolatot, a legutolsó információk szerint jól vannak.

Gulyás Gergely kijelentette: a vírus európai terjedése miatt kicsi az esélye, hogy el tudjuk kerülni a megbetegedést hazánkban. A kedd esti adatok szerint a világ 41 országában 81 ezerre emelkedett a fertőzöttek száma, a halálos áldozatok száma 2762, Európában pedig összesen 12 fő hunyt el, ebből 11 Olaszországban. Bejelentette azt is, hogy Pintér Sándor belügyminiszter az ügy kapcsán hatpárti egyeztetést hív össze a mai napra.

Láng-Bognár Kinga, a Belügyminisztérium irányítása alatt működő operatív törzs szóvivője azt mondta, az operatív törzs januárban elfogadott egy 28 pontból álló akciótervet, aminek a végrehajtása folyamatban van és ami a Kormány.hu-n elérhető. Hozzátette, a repülőtéren már automatikus a fertőzött területekről érkezettek vizsgálata: több ezer ember testhőmérsékletét szűrték eddig. Láng-Bognár Kinga kiemelte, pénteken elindul a Koronavírus.hu honlap és egy erre létrehozott Facebook-oldal is. Ezenkívül a [email protected] várják a kérdéseket, ide bárki írhat, aki rövid időn belül szeretne pontos, hiteles tájékoztatást kapni. – Magyarország eddig sikeresen védekezett, de ha megjelenne a vírus, akkor sincs ok pánikra, hiszen ez nem jelent automatikusan járványt – fogalmazott a szóvivő.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere arról beszélt, minden háziorvost tájékoztattak az eljárásrendről, amelyet folyamatosan frissítenek is. Ez pontosan tartalmazza, hogyan kell felmérni a betegséget, megállapítani a koronavírus-gyanút, kit kell értesíteni és a beteget hová kell továbbküldeni. A miniszter hozzátette, a magyar eljárásrend szigorúbb az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ ajánlásainál is.

– Meggyőződésünk, hogy a vírus behurcolásának megelőzésére az egyetlen reális lehetőség az eredményes védekezés. Abban az esetben, ha mégis megjelenik a vírus, akkor ugyanilyen határozottsággal kell a megbetegedett magyarokat izolálni – fogalmazott Kásler Miklós. Kérdésre válaszolva elmondta, az egri vízilabdacsapatot azért nem volt szükséges karanténba zárni, csak megfigyelés alatt tartani, mert nem a gócban, hanem attól távolabb tartózkodtak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.