Két új állandó kiállítás nyílt a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban

Két új állandó kiállítás nyílt a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban: katonai repülős karikatúrákat és az első világháború időszakát bemutató plakátokat láthatnak az érdeklődők.

Forrás: MTI2019. 09. 17. 22:09
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A múzeum keddi közleménye szerint A repülés sava-borsa című összeállításban különleges, katonai repülős karikatúrák szerepelnek, a kollekció a RepTár műemlék épületében, a 172 éves Indóházban látható.

Az összegzés felidézi, hogy a régi időkben a katonai repülőtereken különböző faliújságok voltak hivatottak a harci kedvet fenntartani, aktuális információkat közölni. Ezekre sokszor kerültek az ügyesebb, rajzolni tudó katonák karikatúrái is, amelyek a mindennapi élet eseményeivel foglalkoztak, humorral fűszerezve a szolgálat napjait.

Letenyei László nyugállományú alezredes megőrizte az édesapja által összegyűjtött karikatúrákat, amelyek 1958 és 1962 között készültek Taszáron és Szolnokon. Alkotójuk, aki „Figaro” becenévvel jegyezte műveit, Kovács László akkori főhadnagy, később alezredes, vadászrepülő.

Az óriásplakát-kiállításon az első világháború időszakát bemutató plakátok szerepelnek, az anyag a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum támogatásával került a kiállításra azzal a céllal, hogy a korabeli festmények segítségével a látogatók bepillantást nyerjenek a Nagy Háború korabeli ábrázolásába – olvasható a közleményben.

A tájékoztatás szerint az Aero újság az időszak egyik jelentős sajtóterméke volt, mely beszámolt az aktuális légi eseményekről, ezért fontos része az új kiállításnak. A plakátok a korabeli propaganda eszközei voltak, ezek segítségével igyekeztek a hátországot megnyerni a háborús erőfeszítéseknek.

Mint írták, egy olyan jól megtervezett plakát, mint a hangárban álló harci repülőgépek felkészítése a bevetésre vagy a légi harcban legyőzött ellenséges repülőgép zuhanása bizonyította a katonák helytállását. A háborús propaganda a pilótákat sokszor a kor lovagjaiként ábrázolta, közülük vitéz Hefty Frigyes jelenik meg az egyik plakáton.

A viribus utnitis jelmondat a Monarchia összetartozását jelképezi, melyet a korabeli festők és grafikusok míves kidolgozású címerekkel díszítettek. Végül a háborús események bemutatásának egyik kiemelkedő eseménye a Hadirepülőgép kiállítás volt 1917-ben.

Akkor az ellenségtől zsákmányolt repülőgépek mellett a hazai ipar repülőgépei bizonyították a katonák bátorságát és erős fegyvereit. A látványos meghívó bélyegen, képeslapon is szerepelt, valamint nagyméretű plakátként a RepTárban fogadja a látogatókat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.