Hivatalos: két új oltóanyagot is engedélyeztek hazánkban

Egy újabb kínai és egy, az AstraZeneca-vakcinával megegyező indiai oltóanyagot is használhatnak majd Magyarországon.

Magyar Nemzet
2021. 03. 22. 12:45
null
Budapest, 2021. március 13. Oltásra készítik elő az AstraZeneca koronavírus elleni vakcináját a Szent Margit Kórház oltópontján 2021. március 13-án. MTI/Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két új oltóanyagot engedélyezett az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet az elmúlt napokban: a CanSino- és a Covishield-vakcinát

– jelentette be Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján.

Szavai szerint a Covishield oltóanyag lényegében nem más, mint a már korábban engedélyezett, és hazánkban is alkalmazott AstraZeneca-oltóanyag indiai verziója. A kínai CanSino-oltás és az indiai vakcina sürgősségi alkalmazására adtak ki engedélyt a hatóságok.

 

A tiszti főorvos arról is beszámolt, hogy vasárnap este újabb 250 ezer Szputnyik V-vakcina érkezett Magyarországra, amely a hatvan éven felüliek és a krónikus betegek oltását szolgálja.

Müller Cecília azt is közölte, hogy már 1,59 millió fő kapta meg legalább az első védőoltását és 490 ezer fő körül van azoknak a száma, akik a második védőoltásukat is megkapták.

– Aki behívót kap védőoltásra, gondolkodás nélkül éljen a lehetőséggel – tanácsolta Müller Cecília országos tiszti főorvos az operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján, hozzátéve: az oltásra 3,3 millióan regisztráltak, de azokat is ismét megkeresik papíralapú felkéréssel, akiknek nincs internetes hozzáférésük.

Müller Cecília hangsúlyozta: a védőoltás fékezheti meg a járványt, ezért mindenkit arra kér, hogy éljen a felajánlott lehetőséggel.

A tiszti főorvos arra is kitért, a járvány harmadik hullámának felszálló ágában napról napra egyre nagyobb teher nehezedik az egészségügyre és a lakosságra is. – Magyarországon a megfelelő számban rendelkezésre állnak a kórházi ágyak és a koronavírus-fertőzés gyógyításához szükséges gyógyszerek, azonban az egészségügyi dolgozók túlterheltek és egyre fáradtabbak – mondta.

Emlékeztetett: a koronavírus brit variánsa felel az új fertőzések több mint kilencven százalékáért és a klinikai tapasztalatok alapján nagyon súlyos lefolyású megbetegedést okoz.

Szavai szerint bizakodásra adhat okot, hogy a szennyvízmintákban az örökítőanyag növekedése megállt, amelyből következtetni lehet a fertőzésszámok alakulására.

Újságírói kérdésekre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy a koronavírus a várandós kismamákat is megtámadhatja. – Közülük néhányan súlyos állapotban vannak, és kórházi kezelésre szorulnak – válaszolta, hozzátéve:

egyes országokban már vizsgálják, hogy hatékony lehet-e a vakcina a kismamák védelmében, Magyarországon egyelőre a szakterületek orvosainak grémiuma tanulmányozza a lehetőséget.

Kiss Róbert rendőr alezredes cáfolta azokat a híreket, amelyek szerint egyes multinacionális vállalatok soron kívül kaptak oltóanyagot. – Ilyen döntést sem az operatív törzs, sem az Országos Oltási Munkacsoport nem hozott, tehát akik ezt állították, álhírt terjesztettek – fogalmazott.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.