Két vajdasági üzem nyílt meg a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjának támogatásával

Két ipari gyártó üzemet adtak át két vajdasági magyarlakta településen csütörtökön a magyar kormány gazdaságfejlesztési programjának támogatásával, ezzel 65 új munkahely létesült Adán és Topolyán.

Forrás: MTI2019. 02. 14. 13:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára az eseményen kiemelte, hogy most ért be az elmúlt három év gazdaságfejlesztési munkája, a megfeszített munka eredményeként mintegy kéttucatnyi nagyberuházást adnak át a következő néhány hónapban.

„Mintegy 80 milliárd forintnyi fejlesztés valósult meg a Vajdaságban a magyar állam támogatásával a vajdasági vállalkozók és dolgozók munkájának köszönhetően” – hangsúlyozta az államtitkár.

Adán egy iskolatáskák gyártásával foglalkozó vállalat bővítését támogatta a magyar kormány. A családi vállalkozást 1965-ben alapították, és mára Európa vezető ergonómiai iskolatáska-gyártójává vált. A támogatásnak köszönhetően 25 új munkahelyet hoztak létre a vállalt húsz helyett.

Magyar Levente megfogalmazása szerint ez is mutatja, hogy alábecsültük az új vállalkozások erejét abban a vonatkozásban, hogy új munkahelyeket hozzanak létre azért, hogy növeljék termelésük értékét és a hozzáadott értéktartalmat.

A topolyai bútorgyárban egymilliárd forintos fejlesztés valósult meg, és 40 új munkahelyet hoztak létre.

A beruházások, a gazdaság fejlesztése nem csak életszínvonal-javító intézkedés és lehetőség, hanem a megmaradás záloga – mutatott rá a politikus. Kiemelte: ha nem lenne ez a gyár, nem lenne ez a 40 munkahely, amely 40 család számára megélhetést biztosít. E nélkül pedig lehet, hogy ez a negyven család nem a Vajdaságot vagy Szerbiát választja otthonául, hanem külföldön próbál szerencsét, és ez akár örökre elszakítja szülőföldjétől – tette hozzá.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke köszönetet mondott a magyar kormánynak, mint fogalmazott „nemcsak azért a támogatásért, amelyet az elmúlt 3-4 évben a gazdaságfejlesztés területén, korábban pedig más területeken is biztosított”, hanem azért is, hogy a vajdasági magyar közösség és Szerbia teljes lakossága egyaránt támogató jelzéseket kap Budapesttől. Olyan „impulzusokat, amelyek azt a meggyőződésünket erősítik, hogy túllépve a történelem nehéz pillanatain, lezárva azokat, közösen tudunk gondolkodni és tervezni a jövőben” – mondta.

Magyar Levente hangsúlyozta: „amíg Magyarországnak nemzeti kormánya van, odafigyelünk a Vajdaságra, a vajdasági magyar közösséget minden eszközzel támogatjuk, és építjük tovább a szerb-magyar barátságot”.

A magyar kormány és a VMSZ közös vajdasági gazdaságfejlesztési programjára Budapest kezdetben 50 milliárd forintot szánt, később azonban növelték a keretösszeget. A 2016-2018-as időszakra vonatkozó programban a legnagyobb hangsúlyt a mezőgazdaságra, az idegenforgalomra, valamint a kis- és közepes vállalkozások fejlesztésére helyezték, a cél pedig a fiatalok külföldre vándorlásának megállítása, valamint a folyamat visszafordítása volt.

Magyar Levente csütörtökön felhívta a figyelmet arra, hogy a gazdaságfejlesztési program 2019-ben és 2020-ban is folytatódik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.