Kétezernél kevesebben fertőződtek meg egy nap alatt

Csökken az újonnan regisztrált koronavírusos esetek száma, de még mindig sokan szorulnak kórházi ápolásra.

Magyar Nemzet
Forrás: koronavirus.gov.hu2021. 04. 07. 8:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tegnap 1933 új fertőzöttet regisztráltak, ezzel az aktív fertőzöttek száma 252 115-re emelkedett. Jelenleg 12 202 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 1407-en vannak lélegeztetőgépen, és 311, többségében idős, krónikus beteg hunyt el – olvasható a Koronavírus.gov.hu oldalon.

A kormányzati tájékoztató portál közlése szerint az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, a beoltottak száma 2 536 751 fő, közülük egymilliónál többen már a második oltást is megkapták. – Ezzel Magyarország továbbra is a második az uniós oltási ranglistán: a magyar lakosság 25 százaléka már kapott oltást, szemben az uniós 13 százalékos átlaggal – tudatták, hozzátéve: veszélyeztetettségük miatt továbbra is a regisztrált idősek oltása van elöl a sorban, az eddig regisztrált 65 év felettiek 85 százaléka már megkapta az oltást. Mint írták, ma újabb Pfizer-szállítmány érkezik, és a pedagógusok soron kívüli oltása is folytatódik, az érintettek sms-ben már megkapták a behívót. A pedagógusok oltását követően, az iskolák és óvodák április 19-én indulnak újra.

Emlékeztetnek, hogy a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának első feltétele a két és fél millió beoltott volt, így a feloldásokról szóló rendelet ma hatályba lépett.

Eszerint:

• A kijárási tilalom az este 10 óra és reggel 5 óra közötti időszakra módosul.

• Az üzletek reggel 5 óra és 21.30 között lehetnek nyitva.

• Az üzletek, köztük a március 8. óta zárva tartó üzletek újfajta, négyzetméter alapú szabályok mentén ugyan, de nyitva lehetnek. Átlagosan 10 négyzetméterenként egy vásárló lehet az üzletben az új szabályozás szerint.

• A szolgáltatásokkal kapcsolatos ideiglenes védelmi intézkedések megszűnnek, így kinyithatnak a fodrászatok, kozmetikák és más szolgáltatók.

• A vendéglátóhelyek ugyanakkor továbbra sem nyithatnak ki normál üzemben, csak az ott dolgozók tartózkodhatnak ezekben az egységekben. A vendégek csak az elvitelre alkalmas ételek kiadása és szállítása érdekében, az ehhez szükséges időtartamig mehetnek be az éttermekbe.

• A szállodák továbbra sem fogadhatnak vendégeket.

A járvány elleni jelenleg is hatályban lévő védelmi intézkedések meghosszabbodnak, a rendőrség pedig szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, illetve azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.