Kétszázezer euróval verték át a luxusingatlan tulajdonosát

Megdöbbentő, pimasz és vakmerő borítékcserés trükköt alkalmaztak a bűnözők.

Végh Attila
Forrás: police.hu2020. 12. 14. 16:03
BRFK csalás
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A bíróság jogerős döntése értelmében, a gyanúsított panaszának elutasítását követően, december 14-én bűnügyi felügyelet alá – házi őrizetbe – került az a román férfi, akit a nemzetközi kriminalisztikában „rip deal ” – eltemetett üzlet – néven ismernek az átverések nyomozásában jártas detektívek. A milliós üzletnek tűnő csalásokkal a nyomozás adatai szerint az elmúlt egy évben három alkalommal, egyenként húszmillió forinttal károsíthattak meg magyar sértetteket. A külföldi bűnözők gondos szervezéssel, valós cégek nevében, több szereplőt alkalmazva, jól felépített kerettörténettel csapták be nagy értékű ingatlanokat eladásra kínáló áldozataikat.

Egy budapesti luxusingatlan hirdetésére jelentkezett három hete egy vevő. Az akcentussal beszélő nő angol és olasz telefonszámokról jelentkezett be, a Magyar Nemzet információi szerint egy ismert római ingatlanbefektető üzletember képviselőjeként. Állítása szerint az értékes ingatlanra van egy vevőjük, az üzlet lebonyolításáért kétszázezer eurós, vagyis hetvenmillió forintos közvetítői díjat kért. Az eladó erről tájékoztatta a jogi képviselőjét is, aki közölte, hogy az ingatlan értékét tekintve az összeg méltányos, egy ilyen ingatlant nem könnyű eladni, ezért a befektetőket felkutató ügynökségek tagjai nem dolgoznak olcsón.

Az eladó elfogadta az ajánlatot, a telefonos egyeztetés után december 3-án ügyvédje budapesti, belvárosi irodájában beszéltek meg egy találkozót az olasz ingatlanközvetítővel. Az előre rögzített megállapodás szerint a tárgyaláson az eladónak meg kellett mutatnia, hogy a közvetítői díj a rendelkezésére áll, majd azt ügyvédi letétbe helyezi, az elfogadott nemzetközi üzleti szabályok szerint ez sem volt különleges kérés.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság nyomozói szerint itt alkalmazták a csalók a trükköt, amit a sértettek már csak későn vettek észre. Az olasz ügynök elkérte a borítékba tett pénzt, átszámolta, leragasztotta a borítékot, majd mintegy véletlenül betette az asztalra kitett táskájába, amibe a tárgyalás másik két résztvevője is beleláthatott. Csak egy pillanatra, mintha elfeledkezett volna arról, hogy a jutalék csak az üzlet megkötése után illeti meg. A borítékot visszaadta, azzal, hogy akkor ez marad a jogásznál, majd sietve távozott, hogy holnap folytatják a tárgyalást. Az ügyvédnek és az ingatlan tulajdonosának a nő hirtelen zavara, majd a távozása is gyanús lett, ezért kibontották a papírtasakot. Abban az uniós fizetőeszköz helyett üzbég bankjegyek voltak, melynek árfolyama nagyon alacsony, kétszáz üzbég szum öt forintot ér.

Fotó: Police.hu

Az átverést észlelve a luxuslakás tulajdonosa az olasz nő után rohant, miközben az ügyvéd telefonon tett bejelentést a rendőrségen. A magát ingatlanügynöknek kiadó csaló éppen beszállt volna egy taxiba, de sikerült visszatartani a járőrök megérkezéséig, táskájának egy rejtett rekeszéből került elő az eredeti boríték.

Fotó: Police.hu

Az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság különösen nagy kárt okozó csalás bűntett megalapozott gyanújával indított eljárást. A 33 éves V. Florica román állampolgárt őrizetbe vették, a bíróság elrendelte bűnügyi felügyeletét, tartózkodási helyéül egy, a nő által bérelt lakást jelöltek ki.

A BRFK által elrendelt nyomozás adatai szerint az asszony és jelenleg ismeretlen külföldi bűntársai nem először követtek el ilyen bűncselekményt Magyarországon. Egy évvel ezelőtt egy-egy ipari telephely látszólagos megvásárlása kapcsán kértek 200-200 ezer euró közvetítési díjat. A trükkös módon kicserélt borítékokban akkor papírfecniket találtak a becsapott üzletemberek, akik már csak későn vették észre a csalást. A bűnözők jól felépített történetekkel dolgoztak, a bizalom elnyerésére az ingatlanhirdetőkkel Rómában is tárgyaltak, mielőtt kicsalták volna a pénzüket. A most elfogott gyanúsított kapcsolatrendszerét, telefonjának adatait, levelezési fiókjának tartalmát elemezve a rendőrök eljuthatnak a bűntársakig. A nyomozók feltételezései szerint a bűnbanda más országokban is követhetett el csalásokat, ezért az eljárásba bevonták az Europol szakembereit is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.