Kettős játékot űz a szombathelyi ellenzék

Ahogy az országos politikában Gyurcsány Ferenc, úgy Szombathelyen éppen a DK által is támogatott Czeglédy Csaba lehet a teljes ellenzéki összefogás akadálya az októberi önkormányzati választáson. A közgyűlést uraló szivárványkoalíció álságos politikát folytat, mert miközben megszavazta helyben a migránsbizottság felállítását, a bevándorlókat nem tartja nagy problémának.

Magyar Nemzet
2019. 03. 29. 10:57
null
Egy biztos: a városházán furcsa fordulatok történtek Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szombathelyen történtek is azt mutatják, hogy amint döntési helyzetbe kerül a bevándorláspárti ellenzék, azonnal nekilát a migráció szervezésének – mondta tegnap budapesti sajtótájékoztatóján Hende Csaba fideszes ország­gyűlési képviselő a szombathelyi közgyűlés előző napi ülésére reagálva. A vasi politikus kifejtette: az MSZP, a DK és a Jobbik képviselői többségbe kerülve a szombathelyi közgyűlésben megalakították az úgynevezett bevándorlási bizottságot.

– Azzal a nyilvánvaló szándékkal tették ezt, hogy elkezdjék a bevándorlás szervezését – mondta, hozzátéve: az országban mindenhol ez történne, ha az ellenzék kerülne többségbe. Hende Csaba szerint ezért nem szabad az ellenzékre bízni egyetlen települést sem, hiszen minden bevándorláspárti javaslatot megszavaztak, és állandóan támadják a kormányt, amiért nem enged a migráció kérdésében.

A fideszes politikus arról is beszélt, hogy Nemény András, „a bevándorláspárti szivárványkoalíció” szombathelyi polgármesterjelöltje maga is nyíltan a bevándorlás pártján áll. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett Nemény Andrásnak a szombathelyi közgyűlés egy korábbi ülésén elmondott szavaira, miszerint – idézte – „a bevándorlók közel sem jelentenek akkora problémát, és van rá egy jó, valós válasz, az Európai Unió kvótarendszere”.

Egy biztos: a városházán furcsa fordulatok történtek
Fotó: Havran Zoltán

Ezzel szemben Nemény András a szerdai közgyűlésen egészen mással magyarázta a migrációs bizottság felállítását. Mint mondta, azért indokolt egy ilyen bizottság, mert megvizsgálják a városba érkező illegális bevándorlás mellett azt is, hány letelepedési kötvényes van Szombathelyen, ugyanis szerinte több bűnöző is van köztük. – Azt is meg kellene nézni, valójában hányan élnek Szombathelyen, hány külföldi munkavállaló van itt – tette hozzá.

Mint ismert, a szombathelyi közgyűlésben úgy lett többsége az ellenzéknek, hogy Molnár Miklós alpolgármester, aki a Fidesszel együttműködő Pro Savaria színeiben jutott be a közgyűlésbe, január elején megszavazta az ellenzék által kezdeményezett rendkívüli ülés napirendjét. A politikus a február végi közgyűlésen újra az ellenzékkel szavazott együtt, és többek között leváltották a városi médiacég vezetőjét, amelynek élére saját embert neveztek ki. Az ellenzék szerdán lényegében a maguk által megalkotott költségvetést fogadta el.

A magát erősnek mutató ellenzéki együttműködés meglehetősen törékeny. A napokban a HVG írt arról, hogy a DK vezetése Czeglédy Csaba októberi jelöltsége mellett kardoskodik, emiatt az összefogásra készülődő Jobbik, az LMP és a Momentum is kiszállhat. A lap azt írta, hogy Czeglédy, aki ellen költségvetési csalás gyanúja miatt folyik büntetőeljárás, komolyan gondolja indulását, amit az áprilisi közvélemény-kutatási eredménytől tesz függővé.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.