Kezdődik a perújítás a Prisztás-ügyben

Megkezdődik ma a Prisztás-gyilkosság ügyében már jogerősen elítélt Portik Tamás és Hatvani István perújrafelvételi eljárása. Erre azután kerülhetett sor, hogy a több gyilkosságért is életfogytiglanra ítélt szlovák bérgyilkos, Jozef Rohác azt vallotta: Prisztás Józsefet ő ölte meg orosz megbízásra, nem pedig Hatvani.

2019. 03. 11. 5:50
null
Volt nyomozók kételkednek a szlovák bűnöző verziójában Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jogerős ítélet szerint Portik Tamás ölette meg üzleti ellenlábasát, Prisztás Józsefet 1996-ban az óbudai Ladik utcában Hatvani Istvánnal. A felbujtó és a végrehajtó egyaránt 15 év fegyházat kapott.

A perben vizsgálták azt is, hogy esetleg nem ők a valódi bűnösök. Több tanúvallomás is azt erősítette, hogy Jozef Rohác lehetett a bérgyilkos, a szlovák bűnöző az olajozás zászlóshajója, a Portik igazgatta Energol Rt. nagykőrösi telephelyét védte honfitársaival. Rohác eközben életfogytiglant kapott az Aranykéz utcai robbantás és Fenyő János meggyilkolása miatt.

Az Aranykéz utcai fő célpont, Boros Tamás meggyilkoltatása miatt Portikot ítélték el 13 év fegyházra, a férfit rá­adásul azóta meggyanúsították, hogy Gyárfás Tamás felbujtására ő ölette meg Roháccsal Fenyőt is. A Prisztás-ügyben azonban nem látták bizonyítottnak, hogy Rohác lett volna a gyilkos, mint ahogy azt sem, hogy nem Portik megbízásából történt a likvidálás.

Volt nyomozók kételkednek a szlovák bűnöző verziójában
Fotó: Bach Máté

Múlt év augusztusában azonban az időközben hazájában is életfogytiglanira ítélt Rohác beismerte a nyomozóknak, hogy orosz megbízásra ő ölte meg Prisztás Józsefet. Erre hivatkozva kért perújítást Portik és Hatvani, valamint ügyvédeik, amit aztán jóvá is hagytak. Így ma a Fővárosi Törvényszéken megkezdődhet az eljárás, amiben tanúskodni fog maga a „gyilkos”, azaz Jozef Rohác is.

Az a furcsa helyzet állt elő, hogy amennyiben a bíróság elfogadja a szlovák bűnöző beismerő vallomását, fel kell menteniük a jogerősen elítélteket, majd Jozef Rohácból vádlott lesz, és egy újabb eljárásban ítélkeznek majd felette. A Rohác által emlegetett állítólagos orosz felbujtókat azonban vélhetően soha nem fogják tudni azonosítani.

A szlovák bűnöző azt állítja, hogy a megbízás a dunaszerdahelyi orosz–ukrán főnöktől érkezett Jozef Hamala közvetítésével. Hamala az Aranykéz utcai merényletben Rohác bűntársa volt, ám nyoma veszett. Holttestét néhány hónapja Brno közelében találták meg elföldelve. A férfit tarkón lőtték, és a gyilkossággal Rohácot gyanúsítják a szlovák rendőrök.

Szervezett bűnözés ellen fellépő volt nyomozók szerint egyébként az orosz–ukrán maffia jellemzően nem adta ki albérletbe az ellenfelek likvidálását, hanem elintézték saját hatáskörben. „Amennyiben Rohác azt mondta volna, hogy orosz/ukrán bérgyilkos végzett Prisztással, az hihetőbb lett volna, mint hogy magára vállalta” – fogalmaztak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.