Kiállt a szélsőségeseket védő Karácsony mellett Puzsér

Bizonyára sokáig emlékezetesek marad Karácsony Gergely Hír TV-s szereplése, melynek során azt mondta, Gyöngyösi Márton korábbi javaslata a zsidó képviselők listázásáról „önmagában nem nácizmus”. A Párbeszéd társelnökének szavai nem maradtak visszhangtalanok. Az MSZP nemzetiségi tagozatának alelnöke közleményben tudatta: ha az MSZP vezetése nem határolódik el Karácsony kijelentésétől, felfüggeszti párttagságát és lemond a pártban betöltött tisztségéről.

2019. 02. 11. 5:50
null
Pár éve még elképzelhetetlen lett volna, hogy ennyire összenőjenek Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szolidaritásáról biztosította Puzsér Róbert és kampánycsapata Karácsony Gergely főpolgármester-jelölt ellenfelet, aki a Hír TV múlt heti adásában kiállt a Jobbik mellett, és igyekezett védelmébe venni a párt tagjainak antiszemita, illetve rasszista megnyilvánulásait. A Párbeszéd társelnöke többek közt azt mondta, hogy Gyöngyösi Márton korábbi javaslata a zsidó képviselők listázásáról „önmagában nem nácizmus”. Ehhez hasonlóan a zuglói polgármester szerint az, hogy Sneider Tamás jelenlegi pártelnök, volt szkinhedvezér a kilencvenes években többedmagával botokkal támadt és vert meg egy mozgássérült cigány embert, nem rasszizmus, az pedig, hogy Sneider a Jobbik elnökeként arról beszélt, hogy „jöhetnek a cigányok, ő bárkit agyonüt”, egy kiragadott beszélgetés része volt.

Puzsér Róbert kampánycsapata a fentiek kapcsán azt írta közösségi oldalán, a régi baloldal örökös jelöltjét sok mindennel lehet támadni, de a humánumát elvitatni egyrészt nevetséges, másrészt veszélyes. Hozzáteszik: „A rasszizmus a Fidesz számára csak vicc és bunkósbot, de mások számára trauma és tragédia.”

Vagyis már két olyan ellenzéki főpolgármester-jelölt is van, aki inkább szemet huny a Jobbik antiszemita múltja felett. Pedig Karácsony Gergely maga is részt vett 2012-ben azon a tüntetésen, melyet épp Gyöngyösi zsidókat listázó felszólalása után szerveztek. Akkor a még LMP-s Karácsony felháborítónak nevezte a történteket, és utalt arra, rendszeresen előfordul, hogy jobbikos képviselők „nyíltan cigányoznak, zsidóznak” a parlamentben.

Puzsér Róbert – sajtóhírek szerint – azért állt ki Karácsony mellett, mert reméli, hogy a Jobbik beáll mögé a választáson. A független jelölt még tavaly decemberben azt írta: mindent el fog követni azért, hogy az általa elképzelt politikai centrumba a Jobbikot és a Momentum Mozgalmat is integrálja.

Pár éve még elképzelhetetlen lett volna, hogy ennyire összenőjenek
Fotó: Kurucz Árpád

Karácsony Gergely Jobbikot védő kijelentései azért nem maradtak vissz­hang nélkül. Múlt pénteken a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és egyben a Magyar Szocialista Párt nemzetiségi tagozatának alelnöke közleményben tudatta: ha az MSZP vezetése nem határolódik el Karácsony Gergely kijelentésétől, illetve nem teszi egyértelművé a választóknak, hogy a Jobbikkal mint náci megnyilvánulásokban érintett párttal semmilyen együttműködésre nem hajlandó, akkor felfüggeszti párttagságát és lemond a pártban betöltött tisztségéről.

– Sem baloldaliként, sem választott roma vezetőként, sem meggyőződéses antifasisztaként nem hallgathatok, és nem asszisztálhatok a jelenlegi folyamatokhoz – közölte Csóka János Pál, aki bízik abban, hogy az MSZP tagsága és vezetése nem dobja el végleg a baloldaliság eszméit és elveit, tartja magát ahhoz, hogy a náci megnyilvánulásokat soha nem fogadják el.

Lapunk kíváncsi lett volna az MSZP véleményére Csóka János Pál ultimátuma kapcsán, de a párt meghatározó politikusai és Nyakó István szóvivő is elérhetetlennek bizonyultak.

Korábban Csókához hasonló véleményt fogalmazott meg Rafael Gyula, a Mindent a Cigányokért Fórum Egyesület elnöke, aki a balliberális ellenzéket szólította fel a Jobbiktól való elhatárolódásra. – Semmilyen indok, még a kormányváltás szándéka sem magyarázhatja a demokratikus pártok összefogását egy rasszista politikát folytató párttal – írta az egyesület elnöke, aki szerint felháborító és megvetendő, hogy a „baloldali tömörülések, elhagyva a demokratikus eszmeiségüket”, összeállnak a Jobbikkal.

Lakatos Attila Borsod megyei cigányvajda akkor lapunknak azt mondta, arra kéri a politikai pártokat, ne működjenek együtt a Jobbikkal.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.