Kibukott a Momentum nemzetellenes politikája

Nyugdíjasok szavazójogának elvétele, családellenesség, alacsonyabb iskolázottságú választópolgárok és a sofőrök lenézése, sportsikerek megfúrása, nemzetellenesség, bevándorláspártiság és abortuszlobbi – ez jellemzi a többnyire fiatalokból álló Momentum mozgalmat. A nyugdíjasok szavazójogát megkérdőjelező pártalapító Kádár Barnabás szélsőséges megnyilvánulásaira a napokban irányult figyelem, amikor megpendítette az idősek választásból történő kizárását, Majd azt tanácsolta: ne menjenek el szavazni. Kirekesztő megnyilatkozásai tükrében a Momentum a jövőt nem a magyar családokban, és nem a fizikai, kétkezi munkától nem idegenkedő polgárokban látja.

2020. 07. 23. 6:14
null
Orosz Anna elnökségi tagként tért vissza a pártvezér mellé Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kádár Barnabás Momentum-alapító már másfél évvel ezelőtt a kormány hétpontos családvédelmi akciótervét támadta, amelynek célja a magyar családok életkörülményeinek javítása. A baloldali politikus akkor úgy fogalmazott: a megszülető gyermekekre a gazdaságnak nem lesz szüksége, mivel az automatizált termelés kevesebb embert igényel majd. Ezért a most megszülető gyerekek a jövőben nem pénzt és hasznot hoznak az államnak, hanem eltartottként csak nettó költség lesznek az ország számára. Kádár arról is írt, hogy a gyermekek híján fellépő munkaerőhiányt bevándorlókkal helyettesítené, ők termelnék ki az akkori idősek nyugdíját.

Megalázó beszéd a sofőrökről is

A momentumos politikus Facebook-oldaláról az is kiderül: tanulásra képtelen, lenézni való embereknek tartja a hivatásos sofőröket. Nem lesz a taxisofőrből AI-kutató, se kórházi ápoló – írta korábban közösségi oldalán Kádár. Érvelése egy autós-kerékpáros vitában hangzott el, ahol lealacsonyítóan beszélt a sofőrökről. A momentumos politikus a buszsofőrökről azt mondta: felmerül a kérdés, hogy miként fogja magát átképezni az a nem olyan agilis korosztály, akinek az életében munkák sokasága fog eltűnni. Lehet minden buszsofőr programozó? – tette fel cinikusan a kérdést a Momentum-alapító. Ugyan a Momentum politikája a fiatal egyetemistákat célozta meg, de az alapító tag azzal nem számol, hogy a kormányzóképességhez a társadalom fele szükséges, amelyet nagyrészt a gyermekes családok tesznek ki. Kádár gondolatai egyértelműen megmutatják, mit is gondol valójában a Momentum az átlagos, kétkezi munkát végző magyar emberekről.

Az idősek szavazati jogának elvétele

Lapunk korábban beszámolt arról, hogy Kádár Barnabás megpendítette az idősek választásból történő kizárását, majd azt tanácsolta nekik: ne menjenek el szavazni, hanem hagyják inkább a fiatalokra a döntést. „A populisták megnyerték az idősebb, szegényebb, vidéki és alacsonyabb iskolázottságú szavazókat, míg az ellenzék tarolt a fiatal, tehetősebb, városi és iskolázottabb szavazók között” – írta posztjában Kádár. Később egy helyesbítést adott ki, amelyben azt írta, hogy rosszul fogalmazott és nem akarta az időseket megbántani. A tűzoltásnak szánt posztban feltehetően pártutasításra megjegyezte: „Fontos, hogy a korábbi bejegyzésem nem tükrözte a Momentum álláspontját.”

Generációs feszültségek élezése

A Momentum népszerűsége a választók életkorával fordítottan arányos, ezért kommunikációjuk is kifejezetten a fiatalokhoz szól – véli a Magyar Nemzet számára készített elemzésében Erdélyi Rezső Krisztián. A Nézőpont Intézet elemzője hozzáteszi: a fiatalok szavazataira építő pártként ugyan fontos a saját célközönség megszólítása, ez azonban nem valósítható meg a generációs feszültségek kiélezésével. Ha az adatokat életkor szerint vizsgáljuk, már sokkal változatosabb képet kapunk – mutat rá az elemző. A hatvan év felettiek körében csupán feleakkora támogatottsággal rendelkeznek, mint a fiatalabb korcsoportokban. Jellemzően az általuk használt csatornákon kommunikálnak a fiatalokkal. Nem mellesleg a Momentum költötte a legtöbbet Facebook-hirdetésekre.

Magyar- és életellenes kijelentések

Donáth Annától, a párt EP-képviselőjétől sorra hangzanak el az Európai Parlamentben Magyarországot támadó, lejárató kijelentések és hazánkra jókora büntetést követelő felszólalások. Donáth a koronavírus-járvány magyarországi kitörésekor azon kesergett, hogy irániak voltak az első koronavírussal fertőzött betegek, mert szerinte ez a miniszterelnöknek jelentett politikai előnyt. A párt másik EP-képviselője, Cseh Katalin – akinek civil foglalkozása szülész – többször abortuszt támogató szervezetek mellé állt. Mi több, egy rádióinterjúban nagyon tetszett neki, hogy a beszélgetőtársa botmixerhez hasonlította azt az pengével ellátott szívóeszközt, amivel az orvosok a terhesség-megszakításokat végzik. Cseh nevetve hozzátette: „Ezt még nem hallottam! Majd elterjesztem én is a kis körömben.”

Trianon-gyalázás és gyűlölködő lámpavasazás

Magyarkodó, póz- és Trianon-fájó versenynek nevezte Szarvas Koppány Bendegúz a június 4-én trianoni békediktátumra emlékezőket. A józsefvárosi momentumos önkormányzati képviselő azt is megemlítette „ünnepi” Facebook-posztjában: magukat jobboldalinak mondó politikai szereplők azon küzdenek egymással, hogy ki tud hivalkodóbban sajnálkozni az idén 100 éves tragédia fölött. „Ezért kifejezetten utálom az emléknaposdit, aztán majd lehet, hogy megszeretem, ha nem a pózolásról szól, meg a múlt rózsaszínre színezéséről, hanem a magyar jelenről és jövőről”– írta Szarvas Koppány Bendegúz, aki a fideszesekről tavasszal még azt mondta gyűlölködve: mindent megtesznek a fiúk a lámpavasért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.