Kidőlt fa miatt hárítanák át a felelősséget

Így lett Tarlós Istvánból és Kocsis Mátéból radikális favédő. Korábban meg azt sulykolták, hogy a városvezető és a kerületvezető nem törődik a természettel. Újabb kommunikációs bravúr a Városházától.

2020. 06. 15. 12:48
null
Budapest, 2020. június 14. Kidõlt fát távolítanak el tûzoltók a belvárosi Alkotmány utcában 2020. június 14-én. A Budapestet is érintõ viharos idõjárás miatt fél óra alatt több mint hetven helyszínre riasztották a tûzoltókat. MTI/Mihádák Zoltán Fotó: Mihádák Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Kérjük, hogy ha a Főkert vagy kerületi kezelés esetén a kerület kiteszi egy ilyen [veszélyes] fára a favizsgálati adatlapot, és gallyazást vagy extrém esetben kivágást ír elő, akkor higgyék el a szakembereknek, nem jókedvükben teszik ezt. A Gyulai Pál utcában sem jókedvükben tették. Jól tudjuk, hogy a belvárosban minden fa érték: csak akkor nyúlunk a fakivágás és pótlás eszközéhez, ha az elkerülhetetlen – írta Facebook-bejegyzésében Bardóczi Sándor, Budapest tájépítésze.

A posztja után az egyik kommentjében hozzátette: „Tarlós István fakivágási moratóriumot hirdetett meg augusztusban. Ezt számos kerületben követték. Az ok politikai” – közölte a főkertésznek is nevezett Bardóczi, aki sietett leszögezni, hogy nem minden fakivágás az ördög műve. Ez utóbbit azért is érdemes kiemelni, mert az elmúlt években a balliberális oldal, akár szakmai döntés született, akár nem, rendszeresen hisztériát keltett a budapesti fakivágásokkal kapcsolatban. Karácsony Gergely kilátásba helyezte, hogy fákhoz láncolja magát, az ellenzéki sajtó pedig lelkesen tudósított az eseményekről, azt a kontextust mutatva fel szinte minden esetben, hogy a jobboldali városvezetés gyűlöli a fákat, a természetet.

Ehhez képest Bardóczi átfordította a történetet, amikor azt írta: „Nincs három hete, hogy a Főkert munkatársait vizes zacskókkal dobálták meg néhány hasonló állapotú fa kivágása miatt a lakók a Gyulai Pál utcában, miközben arról lehetett olvasni Kocsis Máté »okleveles favizsgáló« közösségi médiafelületein, hogy Pikó András polgármester »egészséges fákat« vágott ki a Rókus kórháznál. A közvélemény hiszterizált ezekben a kérdésekben, ezért gondoltam fontosnak megmutatni az érem másik oldalát” – írta a „főkertész”, aki elfelejtette hozzátenni, hogy pont a baloldal és sajtója hiszterizálta a közvéleményt ezekben a kérdésekben.

„A főváros jelenlegi vezetése nem tartja fenn a Tarlós István által elrendelt moratóriumot, helyette egy favédelmi munkacsoportot állított fel, amely nem politikai, hanem szakmai alapon bírálja el a moratórium alatt felgyülemlett több mint 2000 darab fakivágási kérelmet” – közölte lapunkkal a Főpolgármesteri Hivatal. A főváros állítása szerint a Főkert kezelésében lévő veszélyes fákat a társaság folyamatosan méri fel és távolítja el. Ami az Alkotmány utcai kidőlt fát illeti, a főváros szerint azt a Főkert tervezte kivágni, az V. kerületi önkormányzat jegyzőjének kérelmet adott be, amelyet azonban elutasítottak. Karácsony hivatala a következő mondatban viszont már úgy fogalmazott: „a veszélyesnek ítélt fák mérlegelés nélküli kivágásának felfüggesztésére senki sem adott utasítást”. A főváros szerint a munkavégzést az elmúlt időszakban a társaságot is sújtó munkaerőhiány és a Covid-helyzet miatti rendkívüli munkaszünet is hátráltatta.

Tarlós István a Magyar Nemzetnek úgy reagált: a Főkert Zrt.-nek kötelessége kivágni az életveszélyes fákat, ahogy tudomást szerez róluk. A volt főpolgármester az általa elrendelt moratórium kapcsán kijelentette, az soha nem vonatkozott az életveszélyt jelentő fák kivágására. Tarlós István szerint az is sokatmondó, hogy ha tényleg érvényben lenne a fakivágási tilalom, akkor ezen a baloldali városvezetés az elmúlt nyolc hónapban miért nem változtatott, miért nem távolították el a balesetveszélyes fákat.

Mint azt a Magyar Nemzet tavaly év végén megírta: az ellenzéki szivárványkoalíció fővárosi tisztogató akciója a Főkertet is elérte, hogy megszabaduljanak a céget csaknem tíz esztendeje vezető Szabó Józseftől. Szabó helyére először úgy írtak ki álláspályázatot, hogy az érintettet állítólag nem is tájékoztatták, szakmai szervezetekkel nem konzultáltak, és utódjának – akivel szemben nem elvárás, hogy kertészeti szakember legyen – mindössze négy munkanapot hagytak a jelentkezésre. A szakmai körök felháborodása miatt később új, nyílt pályázatot írtak ki, de azon Szabó már nem indult, utódja Zakar András lett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.