Kiegészítő támogatást kaptak a cigányzenészek

Kásler Miklós kezdeményezésére újabb kétszázmillió forint átcsoportosításával segít az EMMI a járvány miatt nehéz helyzetbe került éttermi muzsikusoknak.

Munkatársunktól
2020. 10. 23. 13:15
null
Szinte minden órának lesz egy-egy sztárvendége Forrás: A szerző felvétele
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarország Európában egyedülálló módon, kiemelten foglakozik a cigányzenészekkel. Az éttermi cigányzene újjáélesztésének és népszerűsítésének fontosságát már 2017-ben felismerte a kulturális kormányzás, ezért hívta életre az akkor még csak budapesti hatókörű Muzsikáló Budapest pályázatot – írta közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI). Abban az évben 12 zenekar nyert támogatást, 2018-ban azonban – az országosra bővült Muzsikáló Magyarország pályázaton – már 75 zenekarnak nyújtott segítséget az állam.

Az idén nyolcszázmillió forintos keretösszeg állt a Hagyományok Háza rendelkezésére, és az eddigi legtöbb, 97 zenekar, mintegy 456 zenésze nyert a pályázaton.

A pályázatok elbírálása a szaktárca szerint szakmai alapon és jogszerűen történt, hiszen olyan, a cigányzenész-társadalom által is elismert és tisztelt cigányzenészek hozták meg a döntést, mint Déki Lakatos Sándor és Sántha Ferenc, továbbá a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője, Pál István Szalonna. A Hagyományok Háza pályázatkezelő dolgozói is mindent megtettek azért, hogy segítsenek a pályázatok elkészítésében, hogy minél több zenekar indulhasson a támogatásért.

Már a pályázatok elbírálásakor a bizottság tagjai szembesültek azonban azzal, hogy a támogatásból kimaradnak olyan zenekarok, zenészek is, akik zenei munkássága alapul szolgálna a támogatásra. Az EMMI vezetői már akkor is gondolkodtak a lehetséges megoldáson, és most

Kásler Miklós miniszter kezdeményezésére újabb kétszázmillió forint átcsoportosításával igyekszik segíteni a minisztérium a koronavírus-járvány miatt még inkább nehéz helyzetbe került éttermi muzsikusoknak,

akik az előző pályázati körben nem a minőség, hanem az anyagi forrás végessége miatt nem kaptak támogatást.

– Meghallottuk a cigányzenészek szavát, és azonnal segítségükre siettünk, de nem segélyt osztunk, hanem a munkát támogatjuk – nyilatkozta Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár, akinek csütörtökön adták át a petíciót. – A támogatásokat nem szociális alapon kapják a zenészek, hanem olyan feladatok elvállalásáért, melyet a magyar emberek szórakoztatására, kulturálódására fordítanak a jövőben – tette hozzá Fekete Péter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.