Köszönet a háziorvosoknak a kiemelkedő helytállásért

A kormány elkötelezett az egészségügyi alapellátás fejlesztésében, az egészség megőrzésében és a betegségek megelőzésében – jelentette ki Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár kedden a családorvosok világnapja alkalmából a fővárosban tartott sajtótájékoztatóján.

Veres László
2020. 05. 19. 15:35
BKSSY Szabolcs; HORVTH Ildik
Budapest, 2020. május 19. Horváth Ildikó, az Emberi Erõforrások Minisztériumának egészségügyért felelõs államtitkára és Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója sajtótájékoztatót tart a családorvosok világnapja alkalmából az Emberi Erõforrások Minisztériumában (Emmi) 2020. május 19-én. A kormány elkötelezett az egészségügyi alapellátás fejlesztésében, az egészség megõrzésében és a betegségek megelõzésében - jelentette ki Horváth Ildikó egészségügyért felelõs államtitkár. Békássy Szabolcs országos háziorvosi kollegiális vezetõ a sajtótájékoztatón azt mondta, a statisztikai adatok is alátámasztják, hogy a betegek ellátása a koronavírus-járvány idején bevezetett korlátozó intézkedések ellenére folyamatos volt. MTI/Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Családorvosok Világszervezete kezdeményezésére 2010. óta május 19-e a családorvosok világnapja. Ennek alkalmából tartott sajtótájékoztatót Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára és Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója, akit a háziorvosi szakma országos kollegiális vezetőjévé neveztek ki. Az eseményen köszönetet mondtak a háziorvosoknak a járvány idején a krónikus betegek ellátásában nyújtott kiemelkedő helytállásukért.

 

A mai napnak az a jelentősége, hogy kifejezzük: a magyar kormány elkötelezett az alapellátás fejlesztése, az egészségmegőrzés, a betegségek megelőzése, mielőbbi felismerése és gyógyítása iránt. Ebben a feladatban nagy szerepe van a háziorvosoknak, akiknek nagyon köszönjük azt a helytállást, amit a koronavírus-járvány által diktált tempó és az alkalmazkodási kényszer megkövetelt tőlük. Köszönjük azt is, hogy a 65 év feletti családorvosok a távkonzultáció rejtelmeit megtanulva igyekeztek a legtöbbet tenni betegeik érdekében – fogalmazott Horváth Ildikó. Az egészségügyért felelős államtitkár hozzátette: az a csapatmunka, amit fiatalabb kollégáikkal közösen végeztek, nem csak a koronavírus-fertőzöttek, hanem az egyéb megbetegedések korai felismerését, illetve a krónikus betegek megfelelő ellátását, gyógyszerezését is szolgálta.

Minden szám azt mutatja, hogy hazánk azon országok közé tartozik, amelyek a legjobb védelmet nyújtották polgáraik számára a járvány ellen, de idén Magyarországon az egyéb betegségekben is kevesebben hunytak el, mint az előző tíz év bármelyikében.

– Ennek még keressük az okait, a magyarázatát, de biztosan van egy olyan része, amely az ellátás folyamatos biztosításának köszönhető – jelentette ki a szakpolitikus, majd bemutatta Békássy Szabolcsot, akiről elmondta, ő a frissen felkért országos kollegiális vezetője a háziorvosi szakmának. Horváth Ildikó beszéde végén még egyszer köszönetét fejezte ki a háziorvosoknak az egészségügyi veszélyhelyzet idején tanúsított helytállásukért.

Békássy Szabolcs kijelentette, adatok támasztják alá, hogy az alapellátás folyamatossága a korlátozó intézkedések ellenére is biztosítva volt, a szolgáltatások száma lényegesen nem csökkent, csupán a formája alakult át nagymértékben. Ugyanis a személyes, közvetlen betegellátás helyét átvették a távkonzultáción alapuló ellátási formák. A háziorvosok országos kollegiális vezetője köszönetet mondott kollégáinak azért, hogy a saját praxisában mindenki kiválóan megszervezte a szolgáltatás átalakítást, és hogy megfelelően tájékoztatták a betegeiket. Hozzátette, a járványnak van egy pozitív hozadéka is, mégpedig az, hogy a páciensek egy szigorú előjegyzési rend szerint érkeznek a rendelőkbe, amely által sokkal tervezhetőbbé és biztonságosabbá vált a betegellátás. Reményeink szerint a közelmúltban megjelent telemedicina törvény, amely megteremti a távkonzultációk jogi alapját, a veszélyhelyzet végén is hatályban marad.

A Magyar Nemzet 65 év feletti háziorvosok munkába való visszaállását firtató kérdésére Horváth Ildikó közölte, vizsgálják annak a lehetőségét, hogy az idősebb doktorokat, akik esetleg személyesen már nem kívánnak részt venni a közvetlen betegellátásban, miként tudják bevonni a gyógyításba, akár az elektronikus receptek felírása, akár egyéb távkonzultációs lehetőségek által.

Lapunk másik kérdésére arra vonatkozott, hogy a veszélyhelyzet elmúltával érvényben marad-e az e-receptek kiváltásának könnyítése, tehát a későbbiekben is elhozhatja-e a gyógyszert a patikából az, aki be tudja mondani a beteg TAJ-számát és igazolja saját személyazonosságát.

Válaszában az államtitkár elmondta: jelenleg is folyik egy szakmai diskurzus arról, hogy betegbiztonsági szempontból mennyire megfelelő az e-receptek kiváltásának kiterjesztése. – Amennyiben az látszik, hogy nem élnek vissza vele, akkor ez nagyon jó eszköz, amely nagyban mérsékli a háziorvosok adminisztratív terheit is – tette hozzá. Erre reagálva Békássy doktor közölte, hogy a szakma is támogatja az elektronikus receptek rendszerét, hiszen ez egy sokkal egyszerűbb és gyorsabb metódus, mint a papír alapú receptírás, és ami a betegek számára is kényelmes megoldás. Hozzátette, már nagyon várják az elektronikus beutalók érkezését is, amely már belátható távolságban van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.