Horváth László: Igazságtalan döntést hozott a Kúria

Igazságtalan döntést hozott a Kúria a tegnapi ítéletében, amely szerint természetben nem lehet kárpótolni a szegregációs pert nyert gyöngyöspatai romákat, s az alperes önkormányzatnak ki kell fizetnie a debreceni bíróság által megítélt 100 millió forintot – vélte Horváth László, a térség kormánypárti országgyűlési képviselője. A jogi eljárást nem a roma gyerekek szülei, hanem a Soros-hálózat képviselői kezdeményezték, akiknek bevallott célja a magyar állam perlése.

Magyar Nemzet
2020. 05. 12. 16:14
null
Gyöngyöspata, 2020. január 21. Gyöngyöspata helységnévtáblája 2020. január 21-én. A Debreceni Ítélõtábla másodfokú ítélete a roma családoknak százmillió forint kártérítés megfizetésére kötelezte a tankerületet és az önkormányzatot szegregáció miatt. Horváth László, a térség fideszes országgyûlési képviselõje az ezen a napon tartott helyi sajtótájékoztatóján elmondta: az ügyben közvetlenül az érintett családokkal kell folytatni a kártérítésrõl kezdeményezett egyeztetést, mert az ügyben pert kezdeményezõ alapítvány "eljátszotta hitelét, miután eszközként használja pártfogoltjait anyagi haszonszerzés és saját politikai céljainak elérése érdekében". Mindezek figyelembevételével is folytatni kell a megkezdett egyeztetéseket a pénzbeni kártérítés mellõzése, illetve az azt helyettesítõ személyre szabott oktatási lehetõségek elfogadása és biztosítása érdekében. MTI/Komka Péter Fotó: MTI/Komka Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Kúria szerint nincs jogszabályi lehetőség a nem vagyoni kártérítésre a gyöngyöspatai romák ügyében, s a nem vagyoni károk megtérítésének egyetlen módja a pénzbeli kártérítés. A legfőbb bírói fórum tárgyaláson kívüli eljárásában tegnap hozott ítéletével fenntartotta a Debreceni Ítélőtábla jogerős ítéletét, amely mintegy százmillió forint összegű nem vagyoni kártérítés megfizetésére kötelezte a helyi önkormányzatot, az érintett általános iskolát, valamint az illetékes tankerületi központot. A jogi eljárást nem a roma gyerekek szülei, hanem a Soros-hálózat képviselői kezdeményezték.

A pénzösszeget összesen 60 felperes számára ítélték meg, helyt adva a keresetüknek, amely szerint 2004 óta a cigány tanulókat jogellenesen elkülönítették, és alacsonyabb szintű oktatást nyújtottak a számukra. Az alperesek a felülvizsgálati kérelmükben azt kérték, hogy pénzfizetés helyett természetben, pótlólagos képzés, oktatás formájában teljesíthessék kártérítési kötelezettségüket. Amennyiben erre nem lenne lehetőség, a helyi önkormányzat a nem vagyoni kártérítés összegének mérséklését is kérte, ám a Kúria erre sem látott alapot.

Sorosék pénzszerző akciója

- A Kúria rossz, és igazságtalan döntést hozott, ami sokakat fog felháborítani. Az ítélettel aránytalanul és egyoldalúan büntetnek egy egész települést egy kisebbség vélt-, vagy valós sérelmeiért, ráadásul a társadalmi békét is felrúgják – jelentette ki lapunknak Horváth László miniszterelnöki megbízott, a térség fideszes parlamenti képviselője tegnap.

Szavai szerint az ügy egyik tanulsága, hogy a jövőben lehetetlenné kell tenni a Soros-szervezetek által indított hasonló pénzszerző akciókat. – Nem megengedhető, hogy valaki politikai okokból, és a cigányságot eszközül használva, egyfajta szegregációs bizniszt folytasson – fogalmazott a honatya, hozzátéve: törvénymódosítási javaslatot is benyújt az ügyben. Bár jogi értelemben – folytatta – a Kúria pontot tett az ügy végére, politikai és társadalmi értelemben azonban felháborodást kifejező felkiáltójel, valamint kétségeket kifejező kérdőjel érzékelhető. Horváth László arra is emlékeztetett, hogy a felülvizsgálati kérelemben megfogalmazott eljárási hibáknak sem adott helyt a Kúria. Korábban a képviselő arról beszélt, a kifizetés rossz precedenst teremtene számos más település számára, exportálnák a Gyöngyöspatán keltett békétlenséget és igazságtalanságot.

Kizárt szakértők

– Több jogász véleménye szerint a perek során a döntés tartalmát befolyásoló eljárási hibákat is elkövettek a bíróságok. Például a kártérítés nagyságát részben azzal indokolták, hogy helyre nem hozható lelki károsodás érte az érintett cigány tanulókat. Ám azt már nem engedték, hogy igazságügyi szakértő bevonásával vizsgálják meg ezt az állítást, tehát pszichológusok és pszichiáterek bevonására nem adott lehetőséget a legfőbb bírói fórum, pedig pont ezek a szakértők tudták volna egyértelműen állapítani, hogy keletkeztek-e tartós, helyre nem hozható lelki károsodások – fejtette ki a miniszterelnöki megbízott, aki hasonló példaként említette az ítélet indoklásában szereplő élethátrány okozást.

– Ezzel kapcsolatban is kérték az alperesek, hogy igazságügyi szakértők bevonásával tisztázzák: szenvedtek-e kárt az érintettek, de a kérést ebben az esetben is elutasította a bíróság – idézte fel a képviselő. Az ellenzéki pártok közül csak a Mi Hazánk reagált a Kúria döntésére. Dúró Dóra, a párt országgyűlési képviselője tegnapi közleményében felháborítónak nevezte a Kúria ítéletét, s a kormánypártok felelősségét hangsúlyozta, amiért nem tették törvényileg lehetővé az igazságos szegregációt. – Valójában azok a magyar családok az áldozatok, akik arra kényszerültek, hogy más település iskolájába vigyék a gyerekeiket, hogy biztonságban tudhassák őket. Egy normális országban nekik járna kártérítés – fogalmazott Dúró.

A magyar államot perelnék

Mint korábban beszámoltunk róla, a Soros György által alapított Nyílt Társadalom Intézete (OSI) több tízmillió forinttal támogatta a szegregációs pert indító Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyermekeknek Alapítványt (CFCF) az elmúlt közel húsz évben. Csak 2007-ben 80 ezer amerikai dollárt, vagyis nagyjából 24 millió forintot kapott az alapítvány a tőzsdespekuláns zászlóshajójától. Az alapítvány az elmúlt években egy tucat pert indított a vélt szegregáció miatt, s nem is titkolják, hogy céljuk a magyar állam elleni perek elindítása és a későbbi büntetés.

Azt sem tudni, pontosan miről szól az alapítvány romákkal kötött szerződése, s hogy biztosít-e anyagi hasznot a szervezet számára, és ha igen, a százmilliós kártérítési összegből milyen mértékűt. A téma kapcsán a tőzsdespekuláns és a fia, Alexander Soros, valamint a Soros-hálózat számos más képviselője is megszólalt a Nyílt Társadalom Alapítványok közösségi oldalán közzétett videóban, amelynek a felütése az volt: „Egyetlen társadalom sem tekintheti magát nyitottnak, amíg roma tagjait háttérbe szorítják.”

További érdekesség, hogy a Debreceni Ítélőtábla pedig annak ellenére ítélte meg a 100 millió forintot az érintett roma családoknak, hogy a diákok vallomásaiban számos ellentmondás volt. A téma kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök az évindító sajtótájékoztatóján közölte, az ítélet sérti az emberek igazságérzetét. – Ha gyöngyöspatai lennék, megkérdezném, hogyan lehetséges, hogy egyesek minden munka nélkül hatalmas összeget kapnak – fogalmazott akkor a kormányfő.

Fidesz: rossz és igazságtalan a Kúria döntése

Rossznak és igazságtalannak minősítette Horváth László fideszes országgyűlési képviselő, miniszterelnöki megbízott a Kúria keddi ítéletét a gyöngyöspatai iskolaügyben. A Kúria azt mondta ki: jár az összesen mintegy 100 millió forint kártérítés annak a mintegy 60 gyöngyöspatai felperesnek, aki a cigány etnikai kisebbséghez tartozó tanulók jogellenes elkülönítése és alacsonyabb szintű oktatása miatt indított személyiségi jogi pert.

Horváth László – aki a térség kormánypárti képviselője a parlamentben – az MTI-nek küldött videonyilatkozatában azt mondta: a Kúria sajnálatos módon elvetette a kártérítés oktatási-képzési formában történő megtérítését, és egyértelműen a 100 millió forintos kártérítés készpénzbeli kifizetése mellett foglalt állást.

Ez a döntés szerinte rossz, mert felrúgja a társadalmi békét, és igazságtalan, mert „egyoldalúan és túlzóan büntet egy egész települést egy kisebbség vélt vagy valós sérelmeiért”. A fideszes képviselő – akinek miniszterelnöki megbízottként feladata a gyöngyöspataihoz hasonló konfliktusos helyzetek feltárása és azok megoldását szolgáló javaslatok kidolgozása – azt közölte: mindent elkövet azért, hogy – akár törvénymódosítással is, de – „tegyük lehetetlenné azt, hogy a jövőben Soros-szervezetek hasonló pénzszerző akciókra szánják el magukat”.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.