Kifoghatják a szelet Gyurcsány és a DK vitorlájából

Miközben az MSZP-ben azzal számolnak, hogy a járvány miatt csúszhat az összellenzéki összefogás jövő őszre tervezett kialakítása, a Momentum egyre inkább hajlik két ellenzéki lista állítására, ami a DK vitorlájából foghatja ki a szelet – értesült a Magyar Nemzet. Gyurcsány Ferenc még az év elején intézett ultimátumot az ellenzékhez, mondván: „Egy közös miniszterelnök-jelölt, egy közös lista, mindenhol csak egy egyéni ellenzéki jelölt.”

Bákonyi Ádám
2020. 05. 14. 5:55
null
Óhajok a március 1-jei DK-kongresszuson: a többi ellenzéki párt keresztülhúzhatja a számításaikat Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarthatatlanná vált az ellenzéki összefogás eredetileg jövő őszre tervezett kialakítása, akkor várhatóan csak az előkészítő tárgyalások kezdődhetnek meg. Ezeken viszont nem egymás legyőzésé­vel kellene foglalkozni – mondták lapunk megkeresésére az MSZP elnökségé­ben. Forrásaink hangsúlyozták, hogy a koronavírus-járvány miatt ellehetetlenültek a személyes egyeztetések, de ha lenne is miről dönteni, a pártok beláthatatlan ideig nem is tudnák összehívni az illetékes testületeiket. Gyurcsány Ferenc az új év második napján ultimátumot intézett az ellenzékhez, mondván: „Egy közös miniszterelnök-jelölt, egy közös lista, mindenhol csak egy egyéni ellenzéki jelölt. Egy az egy ellen. Így lehet győzni.” A DK elnöke szerint a mindehhez szükséges feladatokat már jövő őszre el kell végeznie az ellenzéknek, mert „megtanultuk, hogy csak együtt lehetünk sikeresek”.

Óhajok a március 1-jei DK-kongresszuson: a többi ellenzéki párt keresztülhúzhatja a számításaikat
Fotó: Mirkó István

A szocialisták szerint, bár az alapvető célok – közös miniszterelnök-jelölt, lista és egyéni jelöltek – nem változtak, az összellenzéki összefogást az is hátráltatja, hogy arra mindeddig az LMP, a Momentum és a Jobbik sem adott egyértelmű választ. Felvetésünkre forrásaink úgy vélekedtek, hogy a járvány alatt egyik ellenzéki párt sem erősödik meg oly mértékben, hogy vezető szerepet követelhessen majd magának az együttműködésről szóló tárgyalásokon. Szerintük ugyanakkor eddig az MSZP volt az, ami a veszélyhelyzet alatt a „legjobb témákat találta meg”, és meg tudta szólítani az ellenzéki szavazókat. Az elnökségben ennélfogva vitatták a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatásának eredményét, miszerint az MSZP-Párbeszéd-szövetség a teljes népesség köré­ben csupán három százalékon áll – míg Gyurcsány Ferencék hét-, a Momentum pedig nyolcszázalékos támogatottsággal bír.

Forrásaink állítása szerint saját belső méréseik rendre az MSZP erősödését mutatják. Bár a szocialisták hevesen támadják a kormány veszélyhelyzet alatt hozott egészségügyi és gazdasági intézkedéseit, a párt elnökségében elismerték: a kabinet eddig mindkét területen jobban teljesített a vártnál, ami nem az ellenzék sikeres választási szereplésének kedvez. A helyzet azonban napról napra változhat, ami megfordíthatja az esélyeket – tették hozzá.

A Magyar Nemzet momentumos forrásai ellenben arról számoltak be, hogy előrehozott választásra számítanak az ellenzéki oldalon, ezért egyes pártok között a közeljövőben várható egy egyeztetés. A Momentum belső ügyeit jól ismerő informátorunk szerint a párt egyre inkább hajlik két ellenzéki lista állítására, ami a DK vitorlájából foghatja ki a szelet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.