Kihátrált a DK Botka László mögül

A Szegedma.hu beszámolója szerint a DK kihátrált Botka László mögül. A Magyar Nemzetnek nyilatkozó politológus elmondta: ez jelentősen ronthatja a szegedi szocialista polgármester újraválasztási esélyeit. Simon János úgy látja: Gyurcsány Ferencék az MSZP kezdődő szétesésére erősíthetnek rá. Közben egyre több eljárás indul a Botka körüli botrányok miatt.

2019. 07. 06. 11:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az MSZP kezdődő szétesését látva dönthetett úgy Gyurcsány Ferenc, hogy pártjával – a DK-val – kihátrál Botka László, Szeged szocialista polgármestere mögül – értékelte a Magyar Nemzetnek a Szegedma.hu-n tegnap megjelent hírt Simon János politológus. Szavai szerint az MSZP Szanyi Tibor kiválásával is jelentősen meggyengült, hiszen a leköszönő európai parlamenti képviselő a szocialisták erős, akár a párt vezetésére is esélyes embere volt, és az új mozgalmába feltehetően viszi majd magával az embereit is.

– A két párt közötti feszültségeket az is elmélyítette, hogy Botka a tavalyi országgyűlési választás kampányában az MSZP miniszterelnök-jelöltjeként erős bírálatokat fogalmazott meg Gyurcsány kormányzásáról és értékrendszeréről. A konfliktus azóta tovább mérgesedett, ám az MSZP jellegtelen, karakter nélküli vezetése nem képes megállítani Gyurcsányt a párt szétverésében – fejtette ki Simon János. Hozzátette: ha a DK saját jelöltet indít Szegeden, az jelentősen rontja Botka esélyeit az újrázásra az őszi önkormányzati választáson, ám a voksolás kimenetelét az is nagymértékben befolyásolja, hogy ki lesz a Fidesz hivatalos jelöltje, és hogy annak milyen erős a helyi beágyazottsága.

A Szegedma.hu beszámolója szerint miközben Szabó Sándor MSZP-s parlamenti képviselő Botkát támogató példátlan összefogásról beszélt tegnap az alföldi városban, Gyurcsány Ferenc pártja jelezte: nem támogatják a polgármester újraválasztását és az összefogást. Nem kizárt, hogy Botka éppen emiatt meg sem jelent a bejelentésen.

Mégse támogatja mindenki a szegedi városvezetőt
Fotó: Havran Zoltán

Az utóbbi években amúgy egyre szaporodnak a botrányok Botka László körül, több közvetlen munkatársa ellen is eljárás folyik, már elsőfokú ítéletek is születtek. A szegedi parkolási perben a bíróság tavaly első fokon felbujtóként elkövetett hűtlen kezelés miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte Solymos László időközben lemondott alpolgármestert, Mózes Ervin azóta már nyugállományba vonult címzetes főjegyzőt, valamint Kalmár Gábort, Botka kabinetfőnökét. A következő tárgyalást másodfokon október 31-én tartja az eljáró Gyulai Törvényszék, addig áttekintik a fellebbezéseket.

A Szegedi Járásbíróság szintén tavaly hozott ítéletet a Szeviép-ügyben, amely a társaság mindhárom egykori vezetőjét elmarasztalta első fokon. Oltványi Józsefet öt év két hónap fogházban, Pistrui Lászlót öt év két hónap börtönben, Baranyi Sándort pedig hat év börtönben letöltendő szabadságvesztésre ítélték. Ezzel összefüggésben a Fidesz akkor közleményt adott ki, amelyben mások mellett a szegedi polgármester felelősségét firtatta, és a Szeviép Zrt. vezéreit Botka László udvari beszállítóinak titulálta. A Szeviép-üggyel kapcsolatban folyik egy másik, egyesített eljárás is, a Központi Nyomozó Főügyészség szegedi osztálya vezető beosztású hivatalos személy által a kötelességét megszegve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása ­miatt folytat nyomozást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.