Kijárási korlátozás megszegése miatt bukott le az áldoktor

Saját készítésű diplomával, oklevéllel és iratokkal próbálta bizonyítani doktori címét egy bajai szélhámos.

Végh Attila
2021. 01. 28. 13:46
ORFK körözés Bósa István
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem volt szerencséje annak a 48 éves bajai férfinek, aki elkésve indult haza Tatán a kijárási korlátozások idején – számolt be róla a Police.hu. Az őt igazoltató rendőrök ismerték, több büntetőeljárás is folyamatban van ellene, tudták, hogy soha nem járt egyetemre. Ennek ellenére a férfi személyi igazolványában doktori titulus szerepelt a neve előtt, január 26-án elrendelt kihallgatásán el is ismerte, trükkel szerezte meg a doktorátust.

Két rendbeli közokirat hamisítás bűntett és egy rendbeli intellektuális közokirat-hamisítás bűntett elkövetése miatt indult ellene büntetőeljárás a Tatai Rendőrkapitányságon.

A bajai származású csaló még 2019 augusztus 19-én döntött úgy, mától fogva doktor lesz. Ekkor már Tatán lakott albérletben, ezért a kisváros kormányhivatalánál jelentkezett be, hogy az összes személyi okmányát megújítsa és azokat már a neve előtt szereplő doktori cím bejegyzésével készíttesse el. Az sem zavarta, hogy nem rendelkezett az ehhez megfelelő végzettséggel, saját kezébe vette az egyetemi diploma legyártását. A kérelemhez benyújtotta egy fővárosi jogtudományi egyetem határozatát és egy rektor által kiállított doktori oklevelet is.

A közokiratok hamisak voltak, azonban megtévesztésig hasonlítottak az eredeti iratokhoz, ezért az ügyfél által kért bejegyezést a hivatalban elvégezték, a csaló minden okmányára rákerült a doktori titulus.

A Magyar Nemzet információi szerint a hamis doktorátussal további csalások elkövetésére készült, a rendőrség vizsgálja, követett-e el visszaéléseket a bűncselekmény útján megszerzett címmel.

Tata Rendőrkapitányság

A magyar kirminalisztika leghíresebb áldoktora a jelenleg 59 éves Bósa István, aki hamis orvosi diplomával három hónapot dolgozott az egri kórház pszichiátriáján, egy orvosetikai eljárás buktatta le. Hamis jogi doktorátusával ügyvédi irodát is alapított, válóperekben képviselt ügyfeleket amikor lebukott. A csaló két évig járt jogi egyetemre, ahonnan azért tanácsolták el, mert már joghallgatóként is zugügyvédkedett. Később a börtönben is vállalta rabtársai kereseteinek, perújrafelvételeinek elkészítését, nyugodt szívvel használva hamis ügyvédi címét. Középiskolákba is bejelentkezett, ifjúságvédelmi jogi szakértőként, előadásokat tartott a diákoknak, amikről ügyvédként adott számlát. Álügyvédként polgári eljárásokban beperelte a magyar államot és Budapest önkormáyzatát is.

Bósa Istvá, a magyar kirminalisztika leghíresebb áldoktora. Fotó: Police.hu

A férfit jelenleg is körözik hamis magánokirat felhasználásának gyanúja miatt. Még 2016-ban segített egy börtönben megismert barátjának egy hamis ügyvédi meghatalmazással, a kitalált védő nevében egy hamis beadványt is benyújtott a bíróság felé. A Székesfehérvári Járásbíróság egy másik ügyben is elfogatóparancsot adott ki ellene három nappal ezelőtt, papoktól, szerzetesektől, apácáktól csalt ki pénzt azzal, hogy egy nagyobb összeget kíván az egyháznak adományozni, ám most gyógykezelésre kért pénzt. Ezt egy ingatlan tulajdonjogáról szóló hamis földhivatali bejegyzéssel és egy szintén hamis, 15 millió forintos, Fővárosi Törvényszék által megítélt kártérítési határozattal igazolta. Hét egyházi személyt sikerült meghatnia a meséjével, akik százezreket adtak a csalónak. Bósának nem volt idegen pálya az egyházi vonal. Korábban papnak is kiadta magát, teológiai végzettségű oklevelet is hamisított, miséket celebrált, esküvőkön és temetéseken is részt vett plébánosként. Az egyik egyházi ceremónián pechjére megjelent egy nyomozó is, aki korábban már elfogta a őt, így lett vége a csló templomi karrierjének.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.