Kilenc embercsempészt fogtak el egy hét alatt

Az elmúlt heti adatokhoz képest csupán tizedével csökkent a migrációs nyomás a határainkon.

Végh Attila
2020. 11. 16. 19:13
Szlovák embercsempész
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2020-as év 46. hetében 1457 illegális határsértővel szemben intézkedtek a Magyarország határait védő rendőrök, ez 150 esettel kevesebb mint az elmúlt heti adat. A hétvégi forgalom nem csökkent, a migránsok még mindig azt hiszik, péntektől vasárnapig lazább a határellenőrzés, a jogsértések több mint fele ugyanis ezekre a napokra esik.

Fotó: Police.hu

A múlt héten 883 illegális bevándorlónak sikerült átjutnia a zöld határon, illetve az azt védő műszaki záron, őket elfogásuk után visszakísérték abba az országba, ahonnan a jogsértést elkövették. 466 próbálkozó nem jutott át a kerítésen, őket még a jogsértés közben tetten érték a határvadászok, a migránsok emiatt visszafordultak. 18 esetben büntetőeljárást kezdeményezett a rendőrség, az embercsempészek nem könyvelhették el sikeresnek az elmúlt hétvégét.

A Tisza feletti éjszakai-hajnali ködfelhőt egyre több határsértő próbálja meg kihasználni. Az embercsempészektől vásárolt gumicsónakokon próbálkoznak a sodrással szemben, felfelé evezve bejutni magyar területre. Ha beleesnek a folyóba, az alig ötfokos vízben percek alatt kihűlnek, megfulladnak. A csónakok ennek ellenére rendre jönnek, sokszor túlterhelve, hét, sőt kilenc migráns is volt az elmúlt héten egy-egy négyszemélyes csónakban. A vízi határt védő tiszai rendőrök 26 illegális bevándorlót fogtak el a Tiszán.

Fotó: Police.hu

A határ menti ellenőrzésekbe két cigarettacsempész is belefutott, összesen egy 18 millió forintos szállítmánnyal kapták el őket a rendőrök. Csanádpalotán két 15 millió forintot érő luxusautót is feltartóztattak a hatóságok, az autókat a német és a belga rendőrök körözték, sofőrjeik hamis papírokkal próbálták meg azokat Románia felé kivinni.

A kijárási korlátozások miatt az embercsempészek is nagyobb kockázatot vállalnak, ezért a bűnügyi felderítés adatai szerint emelték a tarifát is, ezer euró alatt most nem vesznek fel fuvart. Ebből persze a sofőröknek jut a legkevesebb, a pénz nagy részét a szervezők teszik zsebre. November 16-án 5 óra 55 perckor a járőrök egy lengyel rendszámú járművet állítottak meg Baja külterületén az 511-es számú úton. Az egyenruhások igazoltatták a jármű vezetőjét, egy 23 éves ukrán férfit és a vele utazó hét külföldi személyt. Az utasok – öt férfi és két nő – szír állampolgárnak vallották magukat, sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét nem tudták hitelt érdemlően igazolni.

Fotó: Police.hu

A határrendészek az M43-as autópálya 20-as kilométerszelvényében november 13-án 11 óra 30 perckor ellenőriztek egy szerb honosságú, szerb állampolgár által vezetett kisteherautót, a gépjármű rakterében 12, magát szír állampolgárnak valló férfit találtak.

A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság információi alapján a rendőrök az M1-es autópálya 73-as kilométerszelvényében november 13-án 9 óra 45 perckor állíttattak félre egy szlovák honosságú, szlovák állampolgár által vezetett – feltehetően előfutó, az embercsempészeknek a rendőrök mozgását jelző – személygépkocsit. Ezzel egy időben a rendőrök egy kisteherautót is megállítottak, ami az autó mögött haladt. Ennek sofőrjét, egy 41 éves szlovák férfit, valamint a mellette utazó 23 éves szlovák nőt, illetve a kocsiban tartózkodó – magát szír állampolgárnak valló – kilenc férfit és egy kiskorút szintén igazoltatták. A kisteherautó tíz utasa magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, valamint személyazonosságukat hitelt érdemlően igazolni nem tudta, ezért a rendőrök őket, valamint a sofőröket és a szlovák nőt is elfogták, majd előállították a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányságra.

Elfogott migránsok az embercsempész autójában

Szintén a csongrádi felderítők jelzésére fogtak el a győri rendőrök november 12-én egy román embercsempészt. A sofőr Hegyeshalom irányába haladó járművében három férfi és két nő utazott, akik magukat szír állampolgárnak vallották.

Az M1-es autópálya 107-es kilométerszelvényében ellenőriztek egy cseh honosságú személygépkocsit november 12-én. A Hegyeshalom irányába tartó járműben az ukrán sofőrön kívül három férfi, valamint egy nő utazott, akik magukat szír állampolgároknak vallották.

November 13-án, 03 óra 30 perckor Alsószölnök térségében ellenőriztek egy olasz rendszámú gépkocsit, amelyet egy afgán állampolgárságú férfi vezetett. A nyomozók információi szerint a sofőr egy embercsempész banda tevékenységével hozható összefüggésbe, ezért elfogták.

Fotó: Police.hu

Egy magyar férfi vezette saját autóját november 12-én 15 óra 40 perckor az M6-os autópálya Budapest felé vezető oldalán, amikor a 120-as kilométerszelvény közelében, a Dunaszentgyörgyi pihenőben ellenőrizték a rendőrök a járművet. A 48 éves magyar férfi négy, magát szírnek valló férfit szállított.

A rendőrök az embercsempészeket minden esetben bűnügyi őrizetbe vették, ellenük embercsempészet gyanúja miatt eljárás indult, előterjesztést tettek letartóztatásukra. Az illegális bevándorlókat meghallatásukat követően kitoloncolták az országból.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.