Kilenc hónap elteltével lettek meg a tettesek

A helyszínen rögzített nyomok elemzése után tudták azonosítani a kíméletlen bántalmazókat

Végh Attila
Forrás: police.hu2020. 09. 09. 14:26
Ujjlenyomat vétel
Forrás: polie.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilenc hónap után sikerült beazonosítani egy miskolci bántalmazás elkövetőit. A nyomozók szeptember 8-án életveszélyt okozó testi sértés bűntett elkövetése miatt hallgattak ki két férfit, akiket a helyszínen rögzített nyomok alapos elemzése, a szakértő véleménye után fogtak el.

Ismeretlenek törték rá az ajtót egy házaspárra még tavaly december 8-án. Az álarcosok hajnali két órakor nyomultak be az ingatlanba, szó szerint tokkal együtt nyomták be az ajtót, de a bent alvókkal sem bántak kíméletesebben. Az elkövetők kézzel és botokkal is bántalmazták a házaspárt, mindketten súlyos, életveszélyes sérüléseket szenvedtek. A támadók a lakást is szétverték, de mivel több szomszéd felriadt a betörés és a verés zajára, úgy futottak el, hogy semmit sem vittek magukkal. A sérülteket kórházba szállították, életmentő orvosi beavatkozásra volt szükség, csak napok elteltével tudták őket kihallgatni a nyomozók. A bűncselekmény elkövetésének módja, erőszakossága miatt arra következtettek, hogy az álarcosok rabolni akartak. A sértettek az ijedtségtől, majd a verések okozta sokkhatástól nem emlékeztek a támadóikra, nem tudtak még alkatukról sem leírást adni, azt sem tudták, hányan lehettek.

Az ismeretlen verőlegények egy dologgal nem számoltak: a bűnügyi technikusokkal. A helyszínelők a sértettek házában több olyan tárgyat is találtak, amiről a bűncselekmény rekonstruálása során azt feltételezték, hogy a támadók hozzáérhettek. A tárgyakról levett anyagmaradványok DNS-nyomokat, ujjlenyomat töredékeket tartalmaztak, ezekhez kellett megtalálni a hozzájuk tartozó embereket. A helyszínen rögzített nyomokat a miskolci nyomozók a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ elemzőinek küldték el, akik először azonosításra alkalmassá tették azokat, majd azokat összevetették a rendőrségi adatbázisokkal. Ez a munka nagy alaposságot és időt igényel, így a bizonyító erejű szakvéleményt, amely százszázalékosan megállapította, hogy kiktől származtak az anyagmaradványok, csak szeptember elején tudták megküldeni a borsodi rendőröknek.

A nyomozóknak szerencséjük is volt, mert az egyik gyanúsított szerepelt a rendőrségi adatbázisokban, a szakértők pedig kiderítették, hogy a másik nyom tulajdonosa közvetlen, vér szerinti hozzátartozója, gyermeke, testvére vagy valamelyik szülő volt. Az adatok alapján azonosítottak egy közelben lakó testvérpárt, akik a bizonyítékok hatására beismerték, ők jártak tavaly karácsony előtt a miskolci házban. Arra azonban nem nagyon tudtak válaszolni, miért verték meg a házaspárt, szerintük a rossz szomszédi viszony volt a bántalmazás oka. A Magyar Nemzet úgy tudja, a sértettek az eljárás során nem tettek említést ilyen viszonyról, akkor a rendőrségnél is hamarabb képbe került volna a testvérpár, nem zárható ki, hogy a rosszul sikerült rablást akarták fedezni ezzel a szomszédleckéztető mesével.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztálya életveszélyt okozó testi sértés és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt indított eljárást a miskolci testvérpárral szemben, javaslatot tettek az ügyészségnek letartóztatásuk indítványozására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.