Kirekesztették a szocialistákat az összefogásból Budafokon

– A Demokratikus Koalíció, a Momentum és a Jobbik helyi képviselői úgy bántak velünk, mintha nem is léteznénk – állítja az a két szocialista képviselő, akiket ki akartak zárni az MSZP-ből, mert megszavazták a fideszes polgármester javaslatait Budafok-Tétény vezetői struktúrájáról. Ez alapján két fideszes és egy szocialista politikus kapott alpolgármesteri posztot. Azóta a két szocialista képviselő kilépett a pártjából.

Magyar Nemzet
2019. 11. 23. 7:14
null
Szép kis purparlét rendezett az ellenzék a XXII. kerületi városházán Fotó: MTI/Jászai Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Árulónak neveznek bennünket, pedig nem is született meg olyan ellenzéki megállapodás a budafoki testületi ülés előtt az alpolgármesterekről, illetve a bizottsági helyekről, amit elárulhattunk volna – közölte lapunkkal a Budafok-Tétényben kialakult helyzet előzményeiről Dankóné Hegedűs Jolán, a helyi MSZP volt elnöke, jelenlegi alpolgármester. Állította: a választás utáni tárgyalásokból rendszeresen kihagyták őket, majd eléjük vitték a javaslatokat, mint egy diktátumot, amit alá kellett írni. A szocialisták három alpolgármestert szerettek volna, egy DK-st, egy momentumost és egy MSZP-st. Ezt eleve elutasította az összefogás többi tagja.

Szép kis purparlét rendezett az ellenzék a XXII. kerületi városházán
Fotó: MTI/Jászai Csaba

– Végül nem öntöttek konkrét formába erről semmit, még a testületi ülés előtt is egyeztetés folyt, amiből minket már kihagytak – mondta el Dankóné. – A tárgyalások alatt végig érezhető volt, hogy le akarnak minket nyomni. Kértünk például egy elnöki tisztséget Daróczi Károlynak a szociális és egészségügyi bizottságban, mert huszonöt éve dolgozik ezen a területen. Leszavazták, és még tagnak sem akarták jelölni a testületbe. Amikor megkérdeztem a DK helyi elnökét, hogy miért csinálják ezt, az volt a válasz: „Ha nem tetszik, menj a Fideszhez!” – közölte az alpolgármester.

Daróczi Károly azt is visszahallotta egy tárgyalásról, amin nem volt jelen, hogy azt mondták: „A Karcsival nagyon vigyázzatok, mert majd az önkormányzatba küldi a cigányokat segélyért, és ezután százalékot kér tőlük vissza!” Vagyis tolvajnak nevezték. Daróczi lapunknak hangsúlyozta azt is, hogy az MSZP nem védte meg őket. Megírta a történteket Molnár Zsolt pártigazgatónak, aki csak egyetlen szót válaszolt SMS-ben: „Nyugi!” – A legfontosabb szempontunk az volt, hogy ne legyen az, amit a többi ellenzéki párt tervezett, hogy megbénítják az önkormányzat működését– tette hozzá Dankóné.

– Valóban türelemre intettem Daróczi Károlyt, amikor megkeresett, az viszont nem igaz, hogy nem egyeztettem a helyi MSZP-sekkel; főleg a helyi elnökkel álltam kapcsolatban – reagált lapunknak Molnár Zsolt. Az MSZP pártigazgatója elismerte, hogy voltak olyan jelek, miszerint Budafok-Tétényben megpróbálták kijátszani a szocialistákat. Állította azonban, hogy „fővárosi szinten sikerült az ügyet megfogni”, és csak addig kért türelmet, amíg megszülethet egy koalíciós döntés.

Bollók Istvánné, a helyi DK elnöke szerint minden tárgyalásra meghívták az MSZP képviselőit is, de voltak olyanok, amelyekre nem mentek el. Kijelentette: azért nem akartak szocialistát jelölni alpolgármesternek, mert a választások eredményei sem adtak erre okot. Bollókné nem tudja, Daróczi Károly honnan veszi, hogy őt a háta mögött letolvajozták. Tagadta, hogy a Fideszhez küldték volna a szocialistákat és hogy blokkolni akarták volna a testület működését. Mint mondta, csak azt akarták elérni, hogy halasszák el a döntéseket.

– A jelmondatunk, hogy kisváros vagyunk a nagyvárosban, itt tehát a pártérdekeket felül tudják írni a kerület érdekei – nyilatkozta lapunknak Karsay Ferenc kormánypárti polgármester. Szerinte az összefogás rá akarta erőltetni, hogy ne jelöljön fideszest alpolgármesternek, ezt viszont nem fogadhatta el. A bizottságok összeállításánál azonban elfogadta a választási arányokat. Azt javasolta, hogy hat bizottsági elnök közül öt ellenzéki legyen, a többséget pedig mindenhol az összefogás adja. Leszögezte: méltatlannak tartja, hogy árulózzák az átszavazókat, hiszen olyan parancsot kellett volna teljesíteniük, ami nem lett volna jó a kerületnek. A polgármester tudomása szerint ugyanis az összefogás többi tagja bojkottálta volna a munkát az időközi választásig. Egy képviselői hely ugyanis még nyitott, egy körzetben új szavazás lesz. A lényeg az, hogy a kerület működjön. Nálunk az a képviselő lesz ellenzékben, aki nem akar dolgozni – szögezte le a polgármester. – A többieket pedig várom, hogy vegyenek részt az együttműködésben – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.