Kirekesztőnek tartja a Momentumot Vásárhelyi Mária

A balliberális szociológus szerint a Momentum generációs alapon osztja meg a lakosságot, ami megnehezíti a társadalomépítést.

2020. 08. 26. 17:21
Vsrhelyi Mria
Budapest, 2012. február 10. Vásárhelyi Mária szociológus beszél a Gyorskonferencia a köztársaságról elnevezésû tanácskozáson, amelyet Göncz Árpád 90. születésnapja alkalmából rendeztek az OSA Archívum épületében. MTI Fotó: Soós Lajos Fotó: Soós Lajos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Előítéletesnek, megbélyegzőnek és kirekesztőnek nevezte a Momentum kommunikációját Vásárhelyi Mária. A balliberális szociológus a közösségi oldalán fogalmazott meg éles kritikát a pártról, aki leginkább azt nehezményezte, hogy a Momentum generációs alapon osztja meg a lakosságot, így pedig demokratikus társadalmat építeni nagyon nehéz lesz.

– Azt hittem, hogy a Momentum már elengedte ezt a generációs mantrát a múlt és a jövő pártjairól, embereiről, és rájött, hogy fiatalnak lenni éppen annyira nem érdem, mint mondjuk magyarnak lenni – jelentette ki közösségi oldalán Vásárhelyi Mária, balliberális szociológus, az SZDSZ egykori prominense a Momentum idősellenes megnyilvánulásaira utalva. Szerinte a magát új politikai generációnak tituláló párt pontosan úgy osztja meg a társadalmat, mint a Fidesz, de nem ébredtek rá, hogy ezáltal a kívánt hatást nem sikerülhet elérni.

A szociológus arra hívta fel a Momentum elnöke, Fekete-Győr András figyelmét, hogy „minden ilyen előítéletes, differenciálatlan, megbélyegző vélemény egyben rasszista és kirekesztő is” egy demokratikus pártnak pedig „nem age-alapon, hanem tisztesség, becsület és meggyőződés alapján kellene, hogy rekrutálja a tagságát„. Hozzáteszi: a múlt emberei között éppen annyi tehetséges, tisztességes és elkötelezett ember van, mint a „jövő generáció” tagjai között, az pedig, hogy a múlt emberei a Kádár-rendszer idején szocializálódtak, azaz gyermek- és fiatal felnőtt korunk sokkal több lemondással, és sokkal kevesebb lehetőséggel telt, mint éppen a párt vezetőinek és támogatói többségének, legfeljebb szolidaritásra, de semmiképpen nem megbélyegzésre adnak okot.

Vásárhelyi – aki megjegyzi „jól elvan a Momentum rokonszenve nélkül is„ – sajnálatosnak tartja, hogy a mozgalomnak ez a leghangsúlyosabb mondanivalója, ami nemhogy nem demokratikus, hanem – ismét nyomatékosítja: „Előítéletes, megbélyegző és kirekesztő.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.