Első alkalommal ült össze a kispesti korrupciógyanús ügyeket vizsgáló bizottság

Három hónapjuk van a kispesti önkormányzati képviselőknek arra, hogy az önkormányzatot érintő korrupciós ügyeket tárjanak fel.

Magyar Nemzet
2020. 02. 26. 17:14
null
Forrás: Mediaworks
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megkezdte működését a Ferenczi István LMP-s képviselő elnöklésével létrejött Antikorrupciós Tényfeltáró és Vizsgálóbizottság (AKTV) a XIX. kerületi önkormányzatnál. – A bizottságnak arra van mandátuma, hogy a hangfelvételek, egyéb cikkek alapján próbáljon beazonosítani ügyeket az önkormányzatnál, és vizsgálja meg, hogy történtek-e bűncselekmények, etikátlan eljárások, volt-e korrupciós bűncselekmény – nyilatkozta az ülés szünetében Ferenczi. Hozzátette: ha találnak törvényellenes cselekményt, akkor feljelentést tesznek. – Emellett tehetünk személyi javaslatokat, valamint mandátumunk van arra is, hogy ha az önkormányzat szervezetében korrupciós kockázatokat tárunk fel, akkor tehetünk strukturális javaslatokat is – nyilatkozta Ferenczi István.

Ismert, a vizsgálóbizottság felállításáról a kispesti önkormányzati képviselők döntöttek az LMP-s politikus javaslatára, ám az általa eredetileg 6 hónaposra tervezett munkát az MSZP-s, DK-s és Párbeszédes képviselők 3 hónapra csökkentették, valamint azt is kikötötték, hogy a bizottságnak zárt ajtók mögött kell üléseznie. Ez utóbbi végül nem valósult meg: Ferenczi Vitál Mártonnak, a jegyzőt helyettesítő aljegyzőnek a hivatalos véleményére alapozva nyílttá tette az üléseket, ám annyit kikötöttek, hogy egyes napirendi pontokat lehet zártan is tárgyalni, vagyis arra az időre kiküldhetik a hallgatóságot.

Fotó: Mirkó István

Dódity Gabriella, a kispesti Fidesz frakcióvezetője, a vizsgálóbizottság tagja feltette a kérdést az ülésen, hogy mi történik akkor, ha a testület olyan ügyekkel kezd foglalkozni amelyben már a hatóságok is vizsgálódnak – amellyel arra is utalt a képviselő, hogy bizonyos ügyek mentén együttműködnek a hatóságokkal. További kérdésként elhangzott az is, hogyan fognak egyes szereplőket, így mondjuk Lackner Csabát kikérdezni. Ferenczi István ez utóbbi kérdésre úgy válaszolt, hogy a bizottság által meghallgatni kívánt személyeknek előre küldenek kérdéseket, valamint az ülésen is kapnak majd keresztkérdéseket is. A hatóságok által vizsgált ügyek kapcsán úgy fogalmazott, hogy nem kíván a nyilvánosság előtt válaszolni Dódity Gabriella kérdésére.

A bizottság tagjai megkapták a hangfelvételek kapcsán a Magyar Nemzetben október 7-e és 10-e között megjelent cikkeket, valamint azok kapcsán a magyarnemzet.hu oldalon nyilvánosságra hozott hangfelvételek leiratát, emellett pedig további több mint száz olyan cikk listáját, amely a botrány kapcsán jelent meg. Az ülésre szakértőket is meghívna a testület a későbbiekben, akik segítenék a grémium munkáját. – Én abban reménykedek, hogy a szakértők egy része önkéntesen fogja ezt a munkát vállalni – mondta a Magyar Nemzetnek Ferenczi István.

Fotó: Mirkó István

A Magyar Nemzet munkatársának is címeztek kérdéseket a bizottság tagjai, így Paróczai Anikó momentumos képviselő is. A politikus arra volt kíváncsi, hogy felfedjük-e a hangfelvételek készítőjének személyazonosságát, kiadjuk-e a teljes anyagot a bizottságnak, valamint tervezünk-e további anyagokat nyilvánosságra hozni. A képviselő kérdésére munkatársunk röviden elmondta, hogy a hangfelvételek készítőjének személyazonosságát a forrásvédelem miatt lapunk nem hozza nyilvánosságra.

Kiemelte: a mintegy 50 órányi hanganyagot nem tervezzük átadni a bizottságnak, mivel azt jelenleg is vizsgálják a hatóságok. Közölte továbbá a képviselőnővel, hogy eddig nem hallott hanganyagokat is nyilvánosságra hozhatunk a jövőben, ha megfelelően alá tudjuk támasztani az adott felvételrészleten elhangzó információkat. Munkatársunk hozzátette, hogy voltak olyan felvételrészletek, amelyeken nem bizonyítható vagy fals állítások hangzottak el, ezeket nem hoztuk nyilvánosságra.

Fotó: Mirkó István

A bizottság várhatóan március 10-én ül össze legközelebb, ahol már egyes érintetteket is meghallgatnának. Ferenczi István úgy tájékoztatott, hogy az AKTV kéthetente ülésezik, de van lehetőség rendkívüli ülés összehívására is, amennyiben ezt megkívánja a munka.

A testületben az LMP-s elnök mellett két Fidesz-KDNP-s képviselő, továbbá az MSZP, a DK, a Momentum és a Párbeszéd egy-egy képviselője, valamint külső tagként az önkormányzat jogi képviselője kapott helyet.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.