Kiszedték a Tiszából a szó szerint illegális úszókat

Alacsony a vízállás, remek az idő, fényes nappal is megpróbálkoznak a határúszással a migránsok.

Végh Attila
Forrás: police.hu2020. 09. 07. 13:08
Migránsok a Tiszában
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság (TVRK) Nimbusz névre keresztelt motorcsónakja szeptemberben is a Tisza alsó határszakaszának vízét járja, határrendészeti feladatokkal. Szeptember 7-én reggel vették észre a rendőrségi hajón szolgáló járőrök, hogy két férfi úszik a folyó közepén – illegális bevándorlók voltak a vízben.

A Tiszát ellenőrző határrendészek és vízirendőrök szerint a folyószakasz határsértéseinek külön koreográfiája van. Rendszerint éjjel szoktak megjelenni a vízen próbálkozók, kihasználva a sötétséget. A messze földről érkezett migránsokat itt mindig profi szerb „sétáltatók” hozzák a határhoz közeli partra, autóval. Árvízvédelmi szempontból a folyó mellett nem lehet műszaki határzár, vagyis akinek sikerül átúsznia a magyar partra, nem kell megmásznia a kerítést, ha tovább akar haladni az ország belseje felé.

Legtöbbször felfújható csónakkal vagy matraccal indulnak neki az útnak, ha mást nem, a csomagjaikat abban tolják maguk előtt a vízen. Busi László ezredes, a TVRK parancsnoka szerint nem egyszerű a tiszai határsértés, hiszen a próbálkozónak a folyás irányával szemben, a sodrással megküzdve kell átjutnia a magyar oldalra. Ez még a jó úszóknak is nagy kihívás, ha nem ismerik a folyót. Éppen ezért a vízirendészeti járőrök nemcsak a határsértés, hanem az életmentés miatt is a nap 24 órájában figyelik a határszakasz folyómedrét és a partszakaszt is. A folyón itt egyébként akkor is tilos a fürdés, ha nem határszakaszról lenne szó, veszélyes a víz, több illegális bevándorló vesztette már életét.

Fotó: Police.hu

A rendőrök szerint a szerb oldal embercsempészei nemcsak a szállításban vesznek részt, megfigyelőik is vannak a vízen. A szerb oldalon, száz méterre, látótávolságra mindig van egy horgász, soha nincs olyan, hogy ne lenne egy csónak legalább egy emberrel a vízen. A csónakost nemcsak a kapás, a magyar oldal rendőreinek a mozgása is érdekli, a partról rejtve figyelő magyar határrendészek többször is látták, ahogyan a horgász jelez a part szerb oldala felé, amikor tiszta a víz, nincs a közelben rendőrségi vagy honvédségi határvédő hajó. A magyar rendőrök éppen ezért a sodrás irányában, lefelé a hajó motorját kikapcsolva közelítik meg a határszakaszt, többször meglepetést okozva a vízi migránsoknak.

Szeptember 7-én reggel is így haladt a járőrhajó, amikor a legénység a folyó közepén észrevett két férfit, akik csomagjaikat műanyag zacskóba csomagolva felfújt úszógumikon tolva maguk előtt próbáltak meg a szerb partok felől a magyar oldalra átjutni a Tiszán. A rendőrségi motorcsónak megjelenésekor az úszók pánikba estek, nem tudták mit tegyenek, visszaforduljanak-e, a folyó sodorni kezdte őket, ezért a rendőrök mentőtöveket dobtak az úszók felé, majd behúzták őket a fedélzetre. Az illegális bevándorlók szír állampolgárnak mondták magukat, irataik nem voltak. A határrendészek az elfogott migránsokat – miután száraz ruhába öltözhettek – előállították. A Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság munkatársai rögzítették személyi adataikat és ujjlenyomataikat – így többé nem próbálkozhatnának más néven, más adatokkal –, majd átkísérték a határsértőket a műszaki határzár szerb oldalára.

Fotó: Police.hu

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.