Kitüntették a hős mentőbúvárokat

Jövő hét pénteken vesznek végső búcsút a hajókatasztrófában elsüllyedt Hableány két magyar áldozatától, a jármű kapitányától és matrózától. A szervezők a búcsúzni kívánóktól azt kérik, hogy a Margit hídon gyülekezzenek, s hogy virágszirmokkal készüljenek.

2019. 07. 06. 6:50
null
Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A legmagasabb szakmai kitüntetést adták át tegnap a Magyar Sport Házában a Hableány és a bent rekedt áldozatok kiemelése során életüket is kockáztató ipari mentőbúvároknak. A Magyar Búvár Szakszövetség ­június 18-i elnökségi ülésén egyhangúlag szavazta meg Nyíri Iván elnök előterjesztését a negyedik búvár csillag adományozásáról. Indoklásul elmondta, míg az oktató kollégiumban arról beszélnek az oktatók, hogy három méter mélységű vízben lehet mozogni, dolgozni a nehézbúvároknak, erről van tapasztalatuk is, addig a Hableány mentését 5-6 méter magasságú vízben kezdték el.

Az áradó Duna számos életveszélyes pillanatot hozott, ám – mint ahogy azt az elnök megfogalmazta – a búvárkodásnak kitolódtak a korlátai, és szerencsére baleset nélkül hajtották végre a feladatot. Ez bizonyítja a búvárok megfontoltságát, a merülést vezető búvárok profizmusát és azoknak a hozzáértését, akik a víz alá merültek még merülésre alkalmatlan körülmények között is. Nyíri Iván az alábbi búvároknak javasolta a negyedik csillag adományozását: a Havária Katasztrófaelhárító Közhasznú Egyesület részéről Kovács Gábor, Kollár Gábor, Gyulánszky Milán, Szatmári Zsolt, Soproni Richárd, a Szökőár Kft. részéről Szűcs István, Bánki Frigyes, Ádám Tamás, a tűzoltóktól Marosvári Csaba, Szél Norbert, Bárczi Attila, a Szolnoki Búvár Kft. részéről id. Papp Zoltán, ifj. Papp Zoltán, a honvédségi tűzszerészektől Török László és a Terrorelhárítási Központtól Domján András.

A kitüntetés indoklásából egy sokat mondó részlet: „… a Hableány hajós baleset mentési munkálatai során minden szakmai és szabályozási észszerűségen/tapasztalaton is túllépő búvármunkát végző ipari- és mentőbúvároknak áldozatos tevékenységükért odaítéli a legmagasabb búvárelismerést, a negyedik csillagot”.

Emlékezetes volt a mentésnek az a pillanata, amikor Kovács Gábor a fizikai határait a legvégsőkig kitolta, és annyira elfáradt, hogy nem tudott a felszínre emelkedni, jelentette ­rádión, hogy rábukkant egy holttestre, és azt átölelve pihent addig, amíg vissza nem nyerte az erejét, majd felszínre hozta az áldozatot.

Fotó: Kurucz Árpád

Az ünnepi ceremónián a sportállamtitkárság, a TEK, a katasztrófavédelem, a vízimentők, a polgári védelem és a tűzoltóság/honvédség, a Honvédelmi Sportszövetség, továbbá a Nemzeti Versenysport Szövetség, valamint a Koreai Köztársaság budapesti nagykövetsége is képviseltette magát. A katasztrófában elhunyt matrózt és kapitányt az eddigi információk szerint 12 hajó kíséri utolsó útjára jövő pénteken. Ám mivel a jelentkezések folyamatosan érkeznek, várhatóan nő még a búcsúzó flotta létszáma.

A búcsúztató során katonai tiszteletadás mellett helyezik el P. János matróz, volt mélységi felderítő tiszt urnáját a Dunába, L. Lászlótól a család és a barátok a hajós búcsúztatással búcsúznak, hamvait pedig később helyezik el szűk körben a család által kiválasztott helyen. A szervezők a búcsúzni kívánóktól azt kérik, hogy a Margit hídon gyülekezzenek, illetve hogy – környezetvédelmi okokból – csak virágszirmokkal készüljenek. A búcsúzó hajók várhatóan 11.30 és 12.00 óra között adnak majd le közös kürtjelet, amikor is mindenki a vízbe szórhatja a magával hozott szirmokat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.