Kőbánya harmadik nemzeti emlékhelye lehet a Királydomb

Egy civil szervezet, a Magyar Patrióták Közössége tagjainak szúrt szemet, hogy a magyar történelem egyik fontos helyszínét, a királyválasztásoknak, országgyűléseknek helyet adó Rákosmezőt ma semmi nem jelöli. A ma Kőbánya területén található Királydomb nemzeti emlékhely lehet.

Kerékgyártó György
2020. 11. 12. 14:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Interaktív emlékparkot képzelnek el a Magyar Patrióták Közösségének tagjai Kőbánya egy pontjára, a Nagyicce utca, Pilisi utca, Dorogi utca által határolt területre, amely nagyobb részt a X. kerületi önkormányzat tulajdonában áll. Ma Királydombnak hívják a területet, jelentősége pedig abban rejlik, hogy hajdan itt, Rákosmezőn zajlottak országgyűlések, királyválasztások.

Hofbauer János néhány évtizeddel azelőtt készített képet Rákosmezőről, hogy az Országház megépült volna Fotó: Wikipédia

A szervezet az önkormányzattal vette fel először a kapcsolatot, majd feljebb lépett az ügy, amelynek eredményeképpen november 10-én Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes javaslatot terjesztett az Országgyűlés elé arról, hogy a kulturális örökség védelméről szóló 2001. évi LXIV. törvény alapján támogassa a Királydomb nemzeti emlékhellyé avatását.

Itt kaptak koronát

A legnagyobb hírű magyar királyok közül többet itt választott uralkodójává a magyar nemesség: Kun László, Károly Róbert és Hunyadi Mátyás is itt kapott koronát, a Rákosmezőn. A rendi gyűléseken fontos törvények is születtek.

– Arról, hogy milyen legyen ez az emlékhely, természetesen sok elképzelésünk van, de a tervezés közös egyeztetés alapján zajlik majd az önkormányzat, a kormány és a civilek részvételével. Természetesen abban az esetben, ha az Országgyűlés megszavazza a javaslatot – mondta el lapunknak Hetzmann Róbert, a Magyar Patrióták Közösségének elnöke. – A történelem során Rákos mezeje a nemzeti szuverenitás jelképe volt, ezt kellene tükröznie az emlékhelynek is. Reméljük, rendelkezésre áll majd megfelelő forrás ahhoz, hogy egy olyan interaktív park jöjjön létre, amely alkalmas a csendes elmélkedésre, de programok, ünnepségek, megemlékezések megtartására is.

Az elnök hozzátette:

– Most az Országgyűlésen múlik, mi a következő lépés. Ha megszavazzák a javaslatot, a pandémia elmúltával mi, a saját szervezetünkkel is szeretnénk segíteni abban, hogy az emlékhely mielőbb létre jöjjön.

Még egyet!

Kőbányán jelenleg két nemzeti emlékhelyet tartanak nyilván: a rákoskeresztúri Újköztemető 298., 300. és 301. parcelláját és a Kisfogház emlékhelyet, a Királydomb tehát a harmadik ilyen lehet.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.