Kocsis Máté: Az identitások elgyökértelenítése zajlik ma Európában

– A nemzeti, vallási és nemi identitások fellazítása, az elgyökértelenítés az első, de nagyon határozott lépés ahhoz, hogy az egyén és a közösség elveszítse szuverenitását, a mai európai közbeszéd, a liberális mainstream média pedig éppen ezen dolgozik – fogalmazott Kocsis Máté Sátoraljaújhelyen. Az erdélyi, a kárpátaljai és az anyaországi magyarságnak szellemi műhelyt biztosító Kárpát-medencei Nyári Szabadegyetemen megrendezett kerekasztal-beszélgetésen a Fidesz frakcióvezetője arról is beszélt: óriási siker a Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezés, de az igazi harc csak most kezdődik.

Tóth Loretta (Sátoraljaújhely)
2021. 07. 23. 17:49
null
vsdnvsdiovs Fotó: Tóth Loretta Forrás: Magyar Nemzet
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője kiemelte: a szuverenitás kérdése az, ami leginkább megmutatja a jobboldali kormánypártok és az egyesült baloldal közötti különbségeket. – Az én olvasatomban a szuverenitás a szolgaság ellentéte, amely nemzeti dimenzióban a felnőttkort jelenti. A szolgaságot követi a lázadás időszaka, s ennek az útnak a végén válik egy nemzet szuverénné. A magyarok ezt az utat végigjárták már egypárszor – ez lehet az oka, hogy miért ragaszkodik hazánk tán még a nyugat-európai országoknál is jobban a saját szuverenitásához – fogalmazott a politikus. Hangsúlyozta: szuverén az lehet, akinek van erős identitása, s tudja, miért akar a saját közösségéhez tartozni. Kocsis Máté beszélt arról is, hogy az identitás tekintetében három fő komponensről beszélhetünk.

– Ez a nemzeti identitás, a vallási identitás és nemi identitás, s ezek azok, amelyeket a liberális mainstream média támadás alá vett. Márpedig ezeknek az identitásoknak a fellazítása, elgyökértelenítése az első, de nagyon határozott lépés ahhoz, hogy az egyén s ezáltal a közösség is elveszítse szuverenitását

– magyarázta a fideszes politikus, hozzátéve: a legnagyobb balekság a szuverenitás önkéntes feladása.

A Fidesz frakcióvezetője szerint óriási siker a Minority SafePack, de a harc még csak most kezdődik Fotó: Magyar Nemzet/Tóth Loretta

Minority SafePack: A harc csak most kezdődik

Beszélt arról is: a szuverenitás az egy területen élő, azonos kultúrájú, saját akaratából megszerveződő közösség, amely önálló identitással és önálló értékekkel kezdődik.

– Amikor beléptünk az EU-ba, szuverenitásunk feladásának szándéka nélkül tettük ezt. Elvárás most mégis tőlünk, hogy napról napra, lépésről lépésre adjuk fel ezt. Ugyanis minden mai aktuálpolitikai vita abból ered, hogy lopakodó, identitásunkat és szuverenitásunkat felszámolni akaró világban élünk, s a belpolitikába is ez szűrődik be

– fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője. Kitért arra is: óriási siker a Minority SafePack nevű európai polgári kezdeményezés, amely nyelvi, oktatási és kulturális kérdésekben, illetve a médiaszabályozás és a regionális politika területén sürgeti az uniós szintű kisebbségvédelmi szabályozás, azonban az Európai Bizottság egy mozdulattal félresöpörte az ügyet.

– A mi felfogásunk szerint itt nem állhatunk meg, a harcnak most kell elkezdődnie, ehhez pedig nemzeti összefogásra és közös fellépésre volna szükség. Ne tekintsük úgy, hogy a végére értünk a dolgoknak. A neheze most jön

– hangsúlyozta Kocsis Máté.

Az MSZP szerint a nemzeti szuverenitás a múlté

Mesterházy Attila, az MSZP egykori elnöke Kocsis Máté álláspontjával szembehelyezkedve amellett érvelt, hogy a mai világban a Fidesz frakcióvezetője által felvázolt szuverenitás már nem létezik, ugyanis számos olyan globális ügy tematizálja a világot, amely árnyalja a képet: ilyen a migráció, a terrorizmus, a klímaváltozás, de akár a járványkezelés ügye is, amelyek mind nemzetközi összefogást igényelnek.

– Márpedig ha ezekben az ügyekben együttműködünk, akkor kompromisszumokat kell kötnünk, sőt: adott esetben önkorlátozások is szükségesek

– vélekedett a NATO parlamenti közgyűlés szocialista frakciójának vezetője. Mesterházy hozzátette: szerinte a Fidesz pártpolitikai kérdést csinált a nemzetpolitikából, azzal pedig nem ért egyet, hogy a magyar kormány olyan stratégiát folytat a határon túli magyar szervezetekkel, amelyek erősítik azok Budapesttől való függését.

A Jobbik „garanciát vállal”

A panelbeszélgetésen részt vett Brenner Koloman jobbikos politikus is. Az Országgyűlés alelnöke fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy pártja már a 2019-es európai parlamenti választási programjában is kiemelt prioritásként kezelte a határon túli magyar közösségek ügyét.

– A Jobbik részéről a hatpárti együttműködésben mi vagyunk a garancia arra, hogy a határon túli magyarok jogait semmi nem csorbíthatja

– fogalmazott a jobbikos politikus. Hozzáfűzte: az Európai Uniónak nagyon komoly feladatai vannak a kisebbségvédelem kérdésében.

Vágyálmokat kerget a DK

Simicskó István, a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) frakcióvezetője arról beszélt: a választások közelsége nem kedvez ahhoz, hogy nemzeti egységről beszéljünk, de mégis jó lenne, ha a nemzeti sorskérdésekben, amilyen a határon túli magyarok ügye, azonos nevezőre jussunk.

– A globalizáció jelensége egy olyan kulturális homogenizációs folyamatot indított el világszerte, amely a lokális közösségektől kezdve egészen nemzeti szintig óriási kihívások elé állítja a társadalmat. Éppen ezért minden nemzetnek tisztában kell lennie saját képességeivel és értékeivel, meg kell erősödnie az önazonosság-tudatát, mert kizárólag ez lehet a magyar jövő garanciája

– fogalmazott a KDNP frakcióvezetője. Mint mondta, ha belesimulunk a globális folyamatokba, akkor könnyen bajba kerülhetünk, s nem sokáig lehet Magyarországra szuverén nemzetként tekinteni. – Magyarország jövője mindenképp egy erős szuverén állam, amely stabil értékrenddel és identitástudattal rendelkezik. Éppen ezért 2010 óta nem csupán a határon túli magyar honfitársaink felénk nyújtott kezének megfogása zajlik, de kulturális és gazdasági programokkal is támogatjuk a magyarság szülőföldön való megmaradásának lehetőségeit – magyarázta Simicskó István. Beszélt arról is: az Európai Unió nem egy állam, s Magyarország nem is szeretné, ha az lenne. Noha Gyurcsány Ferenc gyakran hangoztatja, hogy az Európai Egyesült Államok létrehozásában érdekelt pártja, a Demokratikus Koalíció, de ez a vágyálom nem több nemzeti önfeladásnál, az EU ugyanis kizárólag a tagállamok akaratából létezik.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.