Kocsis Máté: Weber és Timmermans elbuktak

Olyan jelöltet, aki ösztönözné a bevándorlást és nem adja meg a tiszteletet Magyarországnak és a V4 országainak, a Fidesz nem támogat – erről beszélt Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője napirend előtt. A jobbikos Jakab Péter személyeskedésektől ezúttal sem mentes felszólalásában arról beszélt, hogy a kormány mindenkit meglop, de a jobbikosok majd a korrupt bűnözőknek eltörik a kezét, és börtönbe juttatják őket. A szocialisták az egészségügy helyzetéért aggódtak.

Gabay Dorka-Bákonyi Ádám
2019. 06. 24. 16:32
KOCSIS Mt; HENDE Csaba; BALLA Gyrgy; BNA Zoltn
Budapest, 2019. június 24. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetõje napirend elõtt felszólal az Országgyûlés plenáris ülésén 2019. június 24-én. Mellette Balla György, a második sorban balról Bóna Zoltán, Hende Csaba (k), a Fidesz frakcióvezetõ-helyettesei. MTI/Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fidesz nem támogat olyan jelöltet az EU vezetőjének, aki ösztönözné a bevándorlást és nem adja meg a tiszteletet Magyarországnak és a V4 országainak. Weber és Timmermans elbuktak, ami jó hír Magyarország számára, hiszen nem azt a politikát képviselték, amelyre a magyarok elsöprő többségben mandátumot adtak – mondta tegnapi napirend előtti felszólalásában a Fidesz frakcióvezetője. Kocsis Máté szerint Manfred Weber elfordult az Európai Néppárt keresztény értékeitől, nyíltan hadat üzent uniós tagállamok kormányainak, így néhány hónap alatt saját magát tette alkalmatlanná az Európai Bizottság vezetői posztjára.

– „Olyan vezetőkre van szükség, akik egy tagállamot sem támadtak meg az elmúlt években, és a V4-k ebben is állapodtak meg. A V4-eknek nincs kimondott jelöltjük, de több más jelöltet is elfogadhatónak tartanak”– tette hozzá.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára úgy válaszolt, a kormány olyan bizottság elnököt szeretne, aki tiszteletben tartja a nemzetek önállóságát és önrendelkezését, aki kiáll az illegális bevándorlás ellen és épít Európa keresztény gyökereire.

– Az uniós tárgyalások alapvető körülménye, hogy a V4-ek egységesek, annak ellenére, hogy a vezetőik különböző pártcsaládokhoz tartanak – jelezte az államtitkár, aki az ellenzéktől azt kérte, ne a külföldöt képviseljék Magyarországon, hanem Magyarországot képviseljék Brüsszelben.

Jakab Péter valamennyi magyart megsértette

A magyar kormány titkolja a szegénységet, ezért a KSH már nem is hoz adatot arról, hányan élnek létminimum alatt – állította napirend előtti felszólalásában a Jobbik frakcióvezetője. Jakab Péter szerint nem Magyarország teljesít jobban, hanem a Fidesz, és csak az kereshet jól, aki Orbán Viktor miniszterelnök ismerőse, vagy rokona. – „A kormánypártok 2010 óta a korrupcióval minden egyes dolgozótól (a fideszesektől is) elvettek egymillió forintot. Mi mindenkit képviselni szeretnénk, önök meg mindenkit meglopni. Korrupt ember addig lop, míg a nép le nem töri a kezét” – mondta a jobbikos, aki szerint a kormány saját szavazóikat is megrövidítette, a Fidesz célja mindenkit meglopni.

– „Helyre fogjuk állítani a világ rendjét, mindegy ki melyik párt szavazója. A bűnöző pedig megy a börtönbe” – fogalmazott. Felszólalása után az ülést vezető Jakab István jelezte: a Jobbik frakcióvezetője nem csak a ház méltóságát, hanem a képviselőkön keresztül valamennyi magyar embert megsértette.

Dömötör Csaba válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy az Eurostat adatai szerint az elmúlt években 900 ezerrel csökkent a szegénységben élők száma, miközben 800 ezer új munkahely jött létre.

– Ha önöknek fontos a béremelés, ne akarják Brüsszelre bízni azt, és támogassák a kormány adócsökkentő javaslatait – mondta a Jobbik képviselőjének az államtitkár, aki kitért Jakab Péter stílusára is. – Ön egy interjúban azt mondta: „arcot kell adni a Jobbik frakciónak. Ön az arca annak, aki megakadályozta a parlamenti munkát, és szavazást, beült a kormányfő székébe, száraztésztával rohangál, újságírókat vegzál. Mindez huliganizmus” – sorolta az államtitkár, aki szerint a viselkedészavaros politizálás hangos, de kevés a támogatója, a Jobbik pedig krónikusan identitászavaros.

– „Korábban ki akartak lépni az unióból, ma feltétel nélkül uniópártiak. Régen keresztet állítottak, ma keresztényellenes pártokkal szövetkeznek. A Jobbik a baloldali ellenzék sokadik alapzöreje” – fogalmazott Dömötör Csaba. Hozzátette: „Gyurcsány tüzénél melegedve nem fog jobban menni a Jobbiknak.”

Jakab felszólalására, valamint a jobbikos által múlt hétfőn Orbán Viktornak átadott száraztésztára Kocsis Máté is reagált.

– „Engem úgy neveltek, hogy az étel nem játék, nem gúny, vagy bántás tárgya, nem politikai performance-ok szimbóluma” – fogalmazott a Fidesz frakcióvezetője, aki elmondta azt is, hogy a zacskó tartalmát a teremszolgálat visszajuttatta a Jobbiknak. (Mindennek azért van jelentősége, mert Jakab az Alfahír.hu-nak adott interjújában a miniszterelnöknek szánt tésztáról azt mondta: „Igyekeztem a legolcsóbb verziót választani, nagyrészt otthonról hoztam el a csomag tartalmát. A feleségem nem is tud róla, ezért sem bántam volna, ha visszakapom, de Kocsis Máté lenyúlta. Ez már csak egy ilyen berögződés, ha szabad prédát látnak, elindul a fideszes kéz”. )

Kocsis még azt is jelezte Jakabnak, ezzel a tettével méltatlanul sértett meg milliónyi szavazót. – „Ön a Jobbik Retkes Attilája, aki majd lekapcsolja a villanyt a legvégén.”

A baloldal álhíreket ismétel

Varju László arról beszélt, hogy az újpestieknek megfelelő egészségügyi ellátása érdekében szükség lenne az Árpád kórházra, amit hét éve zártak be, azóta üresen áll, és a legutóbbi tervek szerint munkásotthont alakítanának ki benne. A DK-s képviselő szerint, míg a kormány milliárdokat költ kampányra, „konzultációnak csúfolt valamire”, a jó ellátást követelő újpestieket nem hallgatja meg.

– Kálmán Olgával ezt a helyzetet meg fogjuk szüntetni – hangoztatta Varju László. Közlése szerint még a héten, illetve a nyár közepén demonstrációt szerveznek az Árpád kórházért.

Révári Bence szerint Varju többször cáfolt álhíreket ismételget a politikai haszon reményében. Az Emmi államtitkára hangsúlyozta: az újpestieket a 334 ágyas Károlyi Sándor kórház látja el, az intézetben pedig csak idén 834 millió forintos fejlesztést valósítanak meg, míg az egész főváros jobb egészségügyi ellátására 200 milliárd jut. – „Ezzel szemben a balliberális kormányok 16 ezer aktív kórházi ágyat szüntettek meg, 600 milliárdot vontak ki az egészségügyből, 6 ezer egészségügyi dolgozót bocsájtottak el, bezárták a Svábhegyi, a Szabolcs utcai, a Schöpf Merei kórházat, és az OPNI-t” – hangsúlyozta Rétvári. Kitért arra, hogy 2010 előtt Újpesttől 173 kórházi ágyat vettek el, összességében pedig 3,5 milliárd forintos kárt okoztak a betegellátásban.

Az egészségügy helyzetéről beszélt Korózs Lajos (MSZP) is, aki szerint az ágazat kasztosodik, a kormány pedig nem tesz semmit, ami a társadalom elleni bűncselekmény. A szocialista politikus azt is felrótta, hogy a hirtelen esőzések miatt Hevesben több települést elöntött a víz.

– „Az OECD kimutatása szerint 2003 és 2009 között csak Magyarországon csökkentek az egy főre eső egészségügyi kiadások” – reagált Rétvári Bence a szocialista Korózs Lajos szavaira. Hozzátette azt is: Gyurcsány Ferenc világszerte a 16. legrosszabb miniszterelnök, az MSZP mégis beáll mögé.

Budapest nem azonos a Fővárosi Nagycirkusszal

A Párbeszédes Tordai Bence szerint „nagyon betalált” a Fidesznél Karácsony Gergely bejelentése a „Tiborcz adóról”, amely alapján megadóztatnák az 500 millió forint feletti „palotákkal” rendelkező NER-lovagokat. – Tiborczot zavarja, hogy adót neveznek el róla, miközben ő és a hozzá hasonlók urizálnak, kérkednek a vagyonukkal, de októbertől Tarlós már nem fogja megvédeni őket – mondta Tordai.

Dömötör Csaba üdvözölte, hogy a kérdés szóba jött, szerinte ugyanis mindenki tudja, hogy amikor a balliberális oldal szakpolitikai javaslat mögé bújik, valójában általános adóemelést akar. Az államtitkár hangsúlyozta: egy „ZS” kategóriás előválasztási casting zajlik a baloldalon, ahol a szerepelők naponta szúrják hátba egymást, amiben Gyurcsány Ferenc viszi a prímet. Emlékeztetett arra, hogy Kunhalmi Ágnes szerint Kálmán Olga indításával Gyurcsány a főváros ügyeibe is bele akar szólni. –„Budapest viszont nem azonos a Fővárosi Nagycirkusszal. Néha mutassák jelét, hogy önöknek az emberek is fontosak” – fogalmazott Dömötör emlékeztetve arra, hogy a baloldal és jelöltjeik folyamatosan sértegetik a jobboldali választókat agyhalottnak, droidnak nevezve őket.

Klímapolitika a T. Házban

Az LMP-s Schmuck Erzsébet szerint a kormány a magyar emberek helyett a német autó és szénipar mellett állt ki azzal, hogy az Európa Tanács múlt heti ülésén a V4-ekkel közösen megakadályozta az egységes uniós klímapolitikát. Eszerint csak annyi szén-dioxidot lehet kibocsájtani, amennyit a környezet el is tud nyelni.

Dömötör Csaba válaszában hangsúlyozta: a kormány számára fontos a környezet és a levegő védelme, amit az Alaptörvény is rögzít. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország az elmúlt években úgy növelte gazdasági teljesítményét, hogy a káros anyag kibocsájtását csökkentette.

– „Az egy főre eső széndioxid-kibocsájtás hazánkban alacsonyabb, mint az ügyben élharcos Németországban. Mindeközben a magyar családoknak nem kell többet fizetniük az energiáért, míg Németországban a lakossági energia 26, az ipari pedig 32 százalékkal drágult” – jelentette ki. Dömötör szerint az Európa Tanács egészen 2050-ig akart vállalásokat tenni úgy, hogy közben nem fejtették ki, ez milyen költségekkel jár. E nélkül azonban nem lehet felelős vállalásokat tenni, megfelelő források híján elszállhatnak a rezsik, a vállaltok pedig versenyhátrányba kerülhetnek. – „A kormány nyitott a további, minden részletre kiterjedő tárgyalásokra, a kérdésben ugyanis nem elég csupán hangzatos szlogeneket tenni” – közölte az államtitkár.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.