Komoly bűncselekmények gyanúja vetődik fel a Czeglédy-jegyzőkönyv kapcsán

Egészen elképesztő maffiamódszerekkel operálnak a Czeglédy Csaba-féle hatmilliárdos költségvetési csalás ügyében: a vélhetően hamisított lehallgatási jegyzőkönyv – amelyet baloldali politikai körökből Budai Gyulának eljuttattak – keletkezése több bűncselekmény elkövetésének lehetőségét is felveti. A PestiSrácok.hu munkatársai alaposan megvizsgálták a dokumentumot, amely – ha valós, azért, ha nem, akkor meg azért – több mint kínos lesz Czeglédynek, és nemcsak neki. A PestiSrácok.hu megkereste az érintetteket, többek között azt az ügyvédet is, akire Budai Gyula utalt, hogy köze lehet a hamisított okirathoz. A Fidesz országgyűlési képviselőjéhez hetekkel ezelőtt juttattak el egy állítólagos lehallgatási jegyzőkönyvet a Czeglédy és az ügy hatodrendű vádlottja, a feltételezett főstróman, A. Zoltán közötti telefonbeszélgetésről. Az irat szerint a felek megbeszélték, hogy az iskolaszövetkezetek számláiról felvett pénzt hova kell vinni, kinek mennyi a része. Az is szóba került, hogy Kunhalmi Ágnes milliókat kér kampányra Czeglédytől, és fejőstehénnek nézi, mert folyamatosan kér tőle – írja a PestiSrácok.hu.

Forrás: PESTISRÁCOK.HU2021. 06. 22. 17:51
CZEGLDY Csaba
Budapest, 2019. május 7. Czeglédy Csaba (Éljen Szombathely!-MSZP-DK-Együtt) szombathelyi önkormányzati képviselõ, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti (EP-) képviselõjelöltje a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) ülésén a Nemzeti Választási Iroda (NVI) Alkotmány utcai székházában 2019. május 7-én. Az NVB nem függesztette fel Czeglédy Csaba mentelmi jogát. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kunhalmi Ágnes MSZP-társelnök Budai Gyula hétfőn töltött fel a Facebook-oldalára egy dokumentumot, amely első ránézésre egy korábban titkosított, majd nyomozati iratok mellékleteként szolgáló lehallgatási jegyzőkönyv a Czeglédy Csaba és társai elleni büntetőügyben. Az irat szövege szerint a Czeglédy és a feltételezett fő strómanja, A. Zoltán közötti telefonbeszélgetés dátuma 2016. március 17. A jegyzőkönyv több szempontból is olyan, mint amilyennek lennie kell egy hivatalos lehallgatási jegyzőkönyvnek: szerepel rajta a nyomozást vezető NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának és a Csongrád Megyei Főügyészségnek a pecsétje, a NAV bűnügyi osztályvezető alezredese és egy csoportvezető ügyész kézi aláírása. Fejléce szerint a dokumentum a bűnügyi számmal azonosított büntetőügy nyomozati iratainak 18-as számú melléklete.

Budai Gyula közokirat-hamisítás miatt feljelentést tesz

Tartalma viszont több szempontból is több, mint gyanús. Budai Gyula a Facebook-bejegyzésében konkrétan azt állította, hogy az irat hamis és gyenge próbálkozás volt, amivel Czeglédy körei azt akarták elérni, hogy valaki nyilvánosságra hozza és ezzel támasszák alá a védekezést, miszerint ez egy átpolitizált koncepciós per. Csakhogy Budai azonnal rájött, hogy félre akarták vezetni, és bejelentette: közokirat-hamisítás miatt feljelentést tesz.

Czeglédy Csaba szombathelyi önkormányzati képviselő
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az iratban rögzített beszélgetés Czeglédy Csaba és aközött az A. Zoltán között zajlott, aki a vád szerint pénzeket hozott és vitt Czeglédy és a többi stróman között, és akinek a nevén két szövetkezet is futott. A. Zoltán volt, aki beismerő és terhelő vallomást tett Czeglédyre, az, akit úgy megvertek a börtönben, hogy félig megsüketült, és az, aki aztán visszavonta a korábbi vádhatósággal kötött egyezséget, sőt korábbi vallomásait is, és kvázi nyomásgyakorlással vádolta meg az ügyészséget.

Milliók Kunhalminak, százezrek feketén zsebekbe?

Az állítólag rögzített beszélgetésben azért hívja Czeglédy, hogy megkérdezze, „sikerült-e az OTP-s téma?”, vagyis felvette-e a bankból a pénzt. A. Zoltán azt mondja, a pénzintézetben olyan „tök hülyék”, hogy a másik szövetkezet számlájáról is odaadták, így csaknem húszmillió forint van nála. Czeglédy arra utasítja, hogy vigye Szombathelyre és vagy neki adja oda, vagy ha ő nem lesz ott, akkor az „Andinak”. (T. Andrea, a Human Operator volt pénzügyi vezetője, a Czeglédy-féle büntetőügy harmadrendű vádlottja – a szerk.) Aztán összevitatkoznak azon, kinek mennyi jár. A. Zoltán bemondja, hogy kocsit szeretne venni és méltatlankodik, hogy olyan is kap belőle, aki szerinte semmit sem csinált. Czeglédy szerint szörnyű, hogy mindenki csak követelőzik, „a pártosok is” csak a pénzét szívják, utána sz…rnak rá, „plusz még pofáznak is”. Külön kiemeli Kunhalmi Ágnest, az MSZP politikusát, aki állítólag nyíltan beszél mások előtt is a pénzekről és követelőzik „a legálból”, hol hárommilliót, hol kilencet, mert a nyolc kevés lett.

Ez az egy jegyzőkönyv alátámasztana minden vádat a bűnszervezettel szemben

A PestiSrácok.hu munkatársai alaposan szemügyre vették a dokumentum részleteit. A bűnügyi szám stimmel. A pecsétek, aláírások szintén. Ami furcsa, hogy a neveket teljesen kiírták, ami nem jellemző a lehallgatási jegyzőkönyvekre, igaz, ezt a jegyzőkönyvet, ha valós, már az iratanyag részévé tették, akár már ki is írhatták a neveket a feldolgozás során. Különös viszont a dátum: 2016 márciusa. Ugyan a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága 2015-ben már nyomozott Czeglédyék után, de csak 2017 júniusában vették őrizetbe. A dokumentum szövege annyira erős, hogy ez az egy bizonyíték alátámasztana minden vádat a bűnszervezettel szemben. Vagyis ha valós lenne, nem vártak volna még másfél évet az őrizetbevételig.

Szembetűnő az is, hogy a jegyzőkönyv szövege szerint olyan bűncselekmények is megvalósulhattak, amiért Kunhalmi Ágnest is büntetőjogi felelősségre kellett volna vonni. Ha viszont a közokirat hamis, érthető, miért éppen Kunhalmit nevesítik. Budai Gyula ugyanis korábbi nyilatkozataiban pont arról beszélt, hogy az ügy egyik szereplője elárulta neki: pénzt vittek az MSZP politikusának.

Ha az irat eredeti, tehát elhangzott ez a beszélgetés, az egyenlő a beismeréssel, amit visszavont vallomásokkal és hamis vádakkal nem lehet negligálni. Ha eredeti, nincs is miről beszélni, mert az abban leírtak magukért beszélnek; akkor még Kunhalmi is a vádlottak padjára kerülhet. Ha hamis – miként Budai Gyula véli –, akkor számos kérdés felvetődik, amire valószínűleg a nyomozó hatóságok is keresni fogják a választ:

  • Ki, hogyan és milyen céllal készített hamis közokiratot?

  • Hogyan jutott hozzá az illető az eredeti lehallgatási jegyzőkönyvekhez, amelyeket, mint minősített iratokat, csak az adott vádlott és védője kaphatták meg?

  • Czeglédy Csaba és korábbi védője, Hankó Faragó Miklós kiadták a nyomozati iratokat, benne a lehallgatási jegyzőkönyvekkel, vagy személyesen nekik van közük a hamis jegyzőkönyv keletkezéséhez?

    A kérdésekre a PestiSrácok.hu munkatársai is megpróbáltak választ kapni. Megkerestek minden érintettet, Hankó Faragó Miklóstól Czeglédyn keresztül Kunhalmi Ágnesig. Írtak továbbá a NAV Dél-Alföldi Bűnügyi Igazgatóságának és a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészségnek is, és megkérdezték, tesznek-e jogi lépéseket, büntetőfeljelentést közokirat-hamisítás miatt.

    A téma legfrissebb hírei

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

    Címoldalról ajánljuk

    Tovább az összes cikkhez chevron-right

    Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.