Kondorosi emlékműavatás: Trianon seb, stigma és küldetés

Az emlékmű az egység, az elpusztíthatatlanság és az igazságba vetett hit „golgotája”.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2020. 08. 21. 19:02
null
Kondoros, 2020. augusztus 21. A trianoni békeszerzõdés aláírásának 100. évfordulója alkalmából állított szobor felavatása Kondoroson 2020. augusztus 21-én. MTI/Lehoczky Péter Fotó: Lehoczky Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója alkalmából állított szobrot Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára leplezte le, aki az emlékműavatás alkalmából tartott ünnepi beszédében elmondta: hatalmas erő rejlik az összefogásban, ezt bizonyítja a magyarság történelmi múltja és a mostani emlékműavatás is. Úgy folytatta: sok nehézség jutott a magyaroknak osztályrészéül, de a szabadságba, a nemzeti értékekbe és a keresztény kultúrába vetett hit mindvégig kitartott, majd hozzátette, hogy erre a hitre és egységet teremteni képes hazafiakra van szükség most is.

Kondoros, 2020. augusztus 21.
Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára (j4) és Ribárszki Péter polgármester (j3) leleplezi a trianoni békeszerzõdés aláírásának 100. évfordulója alkalmából állított szobrot Kondoroson 2020. augusztus 21-én. Jobbról Kenyeres Oszkár, a Hazajáró címû turisztikai magazin szerkesztõje (j) és Zuberecz Tibor, a Trianoni Emlékbizottság elnöke (j2).
MTI/Lehoczky Péter

Arról is szólt, hogy az emlékmű elkészítésére számosan ajánlottak fel pénzt határon innen és túl is. Erre utalva pedig hangsúlyozta, hogy

a magyarok, ha hisznek valamiben, kitartanak amellett tűzön-vízen át.

Az államtitkár kiemelte: a múltat nem feledve kell előretekinteni, és mindent meg kell tenni a nemzet határokon átívelő egységének megóvásáért.

Trianon seb, stigma és küldetés – írta Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes az ünnepség alkalmából írott levelében. Hozzátette: az emlékmű a nemzeti összetartozást és a jövő útját hirdeti.

A honosítás a nemzet közjogi egységesítése, a ma válasza Trianonra

– írta a kereszténydemokrata politikus.

Kondoros polgármestere az avatóünnepségen tartott beszédében kiemelte: az emlékmű az egység, az elpusztíthatatlanság és az igazságba vetett hit „golgotája”.

Ribárszki Péter úgy fogalmazott: az emlékmű arra szólít, hogy „tovább élünk, tovább fejlődünk és egymás kezét fogva fordulunk szembe ma is, akárcsak száz esztendővel ezelőtt, Európa szégyenével, a Trianonban összetákolt diktátummal”.

Ritkán tapasztalni ilyet manapság, hogy politikai hozzáállástól függetlenül, határon innen és túlról számos felajánlás érkezzen – jelentette ki Zuberecz Tibor, a kondorosi Trianon Emlékbizottság elnöke, aki ismertette, hogy

a pályázaton elnyert összeggel együtt több mint négymillió forint gyűlt össze.

A kondorosi emlékmű Minya Gábor és Minya István alkotása. A Békés Megyei Vadászszövetség a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. által meghirdetett pályázaton elnyert 1,25 millió forintot felajánlotta az emlékmű elkészítésére, amelyet emellett önkormányzati támogatásból és közadakozásból finanszíroztak.

Az emlékművet Kis Illés baptista lelkipásztor és Tuska Tibor evangélikus lelkész áldotta meg, majd a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit a szobor előtt.

Az ünnepség végéhez csatlakozott Kasnyik Gábor futótársaival, akik célállomásként érkeztek meg a 100 év 100 km elnevezésű Trianoni-emlékfutásról.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.