Üresen áll a Városháza parkolója, Karácsony mégsem nyitja meg

Karácsony Gergely főpolgármesternek ugyan módja lenne rá, de mégsem nyitja meg újra a belvárosi lakosok előtt a Városháza parkolóját. A Magyar Nemzet birtokába került fotó tanúsítja, hogy az otthoni munkavégzésre átállt hivatal parkolójában csak néhány hely foglalt. Ezzel szemben a szintén az otthonaikban dolgozó belvárosiak parkolóhely szűkében állnak. Még decemberben az V. kerületi kormánypárti polgármester kérésére két hétre megnyílt a városházi parkoló, ám végül a főpolgármester úgy döntött: a továbbiakban nem engedi be a helyiek autóit az üres területre.

2021. 03. 24. 14:20
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kong az ürességtől Karácsony Gergely hivatalának parkolója, mindez azonban nem mondható el a környező utcákról. A koronavírus-járvány miatti fokozott autóhasználat jelentősen csökkentette a belvárosi parkolóhelyek számát, ugyanis az otthonról munkát végző helyi lakosok és az irodaházak dolgozóinak autói egy időben jelentek meg az V. kerületi közterületeken. Ezért is lenne égető szükség arra, hogy a Városháza parkolója újra a helyi lakosok rendelkezésére álljon. Ehhez egy főpolgármesteri döntésre lenne szükség úgy, mint tavaly decemberben. A lapunkhoz eljutott képek bizonyítják, hogy bőségesen rendelkezésre áll parkolóhely a gépkocsiknak, ugyanis a fővárosi önkormányzat munkatársai többségében otthoni munkavégzésre álltak át.

Karácsony Gergely még 2020 januárjában az ATV-nek úgy fogalmazott: főpolgármesterré választása esetén az első intézkedése lesz egy tervpályázat kiírása annak érdekében, hogy a parkolóból „a város agoráját, főterét” alakítsák ki. – Nem volt egy olyan főpolgármester, aki fontosnak érezte világossá tenni minden polgár számára, hogy a hivatal dolgozóinak és a helyi politikusok autóinál ők fontosabbak – fogalmazott, megjegyezve, a parkolóként üzemelő terület valószínűleg Budapest legértékesebb telke.

A köztér kialakítása azóta sem történt meg, ám még november végén Szentgyörgyvölgyi Péter, Belváros-Lipótváros kormánypárti polgármestere nyílt levélben fordult a főpolgármesterhez, hogy a kihasználatlan parkolót nyissa meg a helyi lakosok előtt.

A Magyar Nemzet november végén írta meg: miután Orbán Viktor miniszterelnök kormányrendeletben ingyenessé tette a parkolóházak esti használatát, a főpolgármester szokásához híven a Facebookon támadta a kormányfőt. Bár Karácsony elvárja, hogy a kormány azonnal vegye figyelembe a városvezetők ajánlásait, ám ő figyelmen kívül hagyja a fideszes polgármesterek javaslatait. Szentgyörgyvölgyi Péter erre példaként említette a Városháza parkolójának az V. kerületi lakosok előtti megnyitását.

Szentgyörgyvölgyi Péter arra kérte Karácsonyt, hogy engedje át a Városháza udvarának parkolóhelyeit a belvárosi lakosoknak.

– Itt az alkalom világossá tenni, hogy mennyire fontos önnek minden polgár – szólította fel Karácsonyt Gergelyt az V. kerületi polgármester, akit egy héttel korábban a fővárosi parkolási rendelet felülvizsgálatára kért. Szentgyörgyvölgyi előterjesztésében azt szorgalmazta, hogy a lakosságnak kialakítandó, kizárólagos várakozóhelyek kijelölésének döntési kompetenciáit ruházza át az egyes kerületek vezetésére. Szavai szerint leginkább az önkormányzatok ismerik a helyi viszonyokat, és ők képesek megítélni, hogy például mennyi parkolóhelyre van szükségük a kerület lakosainak.

A főpolgármester decemberben engedett a kérésnek, és kinyittatta a Városháza parkolóját, majd két hét múlva be is záratta azt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.