Kontrát Károly: Nagy a nyomás a határokon

Az év első két hete sok munkát adott a határokat védő rendőröknek és katonáknak – jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján.

Forrás: MTI2020. 01. 13. 12:54
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az év első két hete sok munkát adott a határokat védő rendőröknek és katonáknak – jelentette ki a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hétfői sajtótájékoztatóján.

Kontrát Károly hozzátette: tavaly összesen több mint 17 200 migráns Magyarországra jutását akadályozták meg. Idén, az év első 12 napjában 1630 migráns próbálkozott eredménytelenül bejutni az ország területére.

Elmondta: a Frontex – az EU határőrizeti szerve – az elmúlt napokban arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt egy évben megduplázódott a balkáni útvonalon tartózkodó migránsok száma. Jelenleg több mint 100 ezer migráns halad a balkáni útvonalon, egyre többen közelednek a magyar határhoz. A migránsok gyakran nagy csoportokban érkeznek, s különböző módokon próbálnak bejutni Magyarország területére: gyalog, vonaton, taxival, vízen, alagúton – sorolta Kontrát Károly.

Közben több szakértő arra is figyelmeztet, hogy a migránsokkal terroristák is érkezhetnek Európába; ennek veszélye jelenleg is fennáll – közölte az államtitkár.

Hangsúlyozta: látható módon a migráció továbbra is az Európai Unió egyik legfontosabb problémája lesz. Kontrát Károly megjegyezte, hogy a bevándorláspárti erők nyomásgyakorlása napjainkban is érzékelhető.

Azt mondta: a magyar kormány az uniós szintű tanácskozásokon azt képviseli, hogy az Európai Unió külső határait meg kell erősíteni. Továbbá kitartanak amellett, hogy semmilyen brüsszeli előterjesztést nem támogatnak, ami a migránsok kötelező elosztására, betelepítésére kötelezné a tagállamokat – jelentette ki az államtitkár.

Kontrát Károly szólt arról is, hogy a magyar kormány döntött a határvédelem megerősítéséről. Kérdésre válaszolva azt mondta, a határt védő szervezetek minden lehetséges veszélyre felkészültek. Minden feltétel adott ahhoz, hogy biztonságban legyen az ország, a magyar emberek – hangsúlyozta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.